Annons

Alla vägar bär till vävdagarna

GLIMÅKRA Nej, alla vägar bär inte till Rom. Under hela fredagen och lördagen, med start torsdag, bar alla vägar till Glimåkra och vävdagarna.
Östra Göinge • Publicerad 25 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I alla fall kändes det så när man som besökare sögs med i strömmen till den stora mässutställningen i Folkets Park.

Att säga att folk kommer från när och fjärran är ingen överdrift. Bussar från bland annat Dalarna och Danmark äntrade Glimåkra.

Annons

Det handlar om tusentals människor som kommer för att handla, få ny inspiration och träffa likasinnade. Inte bara i Folkets Park utan på en rad andra ställen i byn.

Ett glatt gäng från Helsingborg menar att vävdagarna tillhör en av årets stora högtidligheter.

Ulla Olsson, Gudrun Bergqvist och Elsie Jönsson är alla tre stora fan av vävning.

Nu fick de med hjälp av Nina Floderas, en av årets utställare, lära sig en ny teknik där man väver med skaftväxlare.

– Svårt att förklara för en oinsatt, sa Nina Floderus och tittade menande på undertecknad, medan de tre damerna från Helsingborg insöp den nya kunskapen.

De berättar att de är med i ett integrationsprojekt i Helsingborg där vävning är en av huvudingredienserna.

– Ett utmärkt sätt för nyanlända att både känna gemenskap och lära sig något meningsfullt, menar Elsie Jönsson som vill att just den satsningen borde få ordentligt uppmärksamhet och sprida sig till andra delar av landet.

Det vimlar som vanligt av tillfällen till inspiration på vävdagarna där mässbesökarna möter tyger, garner och textilier i en kaskad av färgsprakande kulörer.

Gunvor Johansson från Staffanstorp finns på plats med vackra kyrkotextilier, och skånska konstvävnader.

– Underbara hantverk och mönster väl värda att bevara, säger hon och tror också att den nya generationen är på gång att upptäcka värdet av att bevara och föra vidare gamla traditioner.

Annons

Det kan handla om en vacker guldbröllopslängd i rölakan, kåpor i damastteknik med infärgat kamgarn och med inspiration från skånska rölakansvävnader, kuddar i tvistsöm eller en vacker längd i krabbatssnår med mönster och färger efter 1800-talsvävnader.

– Fantastiskt roligt att vara i Glimåkra, tycker Gunvor Johansson och tar hand om nyfikna besökare som vill veta mer om det gedigna hantverket hon representerar.

Dagarna arrangeras av Svenska Vävstolsmuseet i Glimåkra.

bild 1/3
Inte bara garnero ch textilier på vävdagarna i Glimåkra.
Nina Floderus fick lära ut ny vävteknik till från vänster Ulla Olsson, Gudrun Bergqvist och Elsie Jönsson, alla från Helsingborg. 		                Foto: Maja Ögren Andersson
Gunvor Johansson var på mässa med bland annat vackra kyrkotextilier. 
Foto: Maja Ögren Andersson
Inte bara garnero ch textilier på vävdagarna i Glimåkra.
Nina Floderus fick lära ut ny vävteknik till från vänster Ulla Olsson, Gudrun Bergqvist och Elsie Jönsson, alla från Helsingborg. 		                Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons