Den asiatiska strandkrabban har nu siktats i Öresund, vilket oroar marinbiologerna. Foto: Kasper Nyberg/Øresundsakvariet

Invasiv strandkrabba hittad i Öresund

ÖRESUND Den invasiva arten asiatisk strandkrabba har för första gången hittats i Öresund.
Något som oroar marinbiologerna.

Det var under en musseljakt i Helsingörs hamn som man upptäckte strandkrabban som kravlade omkring i en hink med musslor. Enligt Øresundsakvariet stod det snabbt klart att fyndet var en asiatisk strandkrabba, en hittills främmande art kring Öresund.

Krabban har tidigare funnits kring Vadehavet på Jyllands västkust.
– Det som är omedelbart oroande är att vi faktiskt fångade fem exemplar av den nya strandkrabban och på ett relativt litet område – detta kan indikera att den asiatiska strandkrabban redan fått fäste i Öresunds unika natur, säger Jens Peder Jeppesen, akvariechef och marinbiolog på Øresundsakvariet.

Enligt ett pressmeddelande från Øresundsakvariet är det oftast oroande då ett nytt djur snabbt etablerar sig. På andra platser har den lilla krabban hittats i förekomster på 150 djur per kvadratmeter. Den asiatiska strandkrabban har lätt för att sprida sig och kan leva i hav med olika salthalter och temperaturer som kan variera mellan 0 och 25 grader.

Men det finns även positiva tecken. Krabban är i princip en allätare vilket gör att marinbiologerna hyser förhoppningar om att den kan blir ett nytt födoämne för både torsk och havsfåglar i Öresundsområdet.

Strandkrabban har sin ursprungliga hemvist längs kusterna vid Korea och Japan men har under senare år även dykt upp i europeiska vatten. Från 2015 blev den mer vanligt förekommande i Vadehavet på den danska västkusten.