Annons

Invasiv strandkrabba hittad i Öresund

Publicerad 28 oktober 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Den asiatiska strandkrabban har nu siktats i Öresund, vilket oroar marinbiologerna. Foto: Kasper Nyberg/Øresundsakvariet
Den asiatiska strandkrabban har nu siktats i Öresund, vilket oroar marinbiologerna. Foto: Kasper Nyberg/Øresundsakvariet

Det var under en musseljakt i Helsingörs hamn som man upptäckte strandkrabban som kravlade omkring i en hink med musslor. Enligt Øresundsakvariet stod det snabbt klart att fyndet var en asiatisk strandkrabba, en hittills främmande art kring Öresund.

Krabban har tidigare funnits kring Vadehavet på Jyllands västkust.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Øresundsakvariet är det oftast oroande då ett nytt djur snabbt etablerar sig. På andra platser har den lilla krabban hittats i förekomster på 150 djur per kvadratmeter. Den asiatiska strandkrabban har lätt för att sprida sig och kan leva i hav med olika salthalter och temperaturer som kan variera mellan 0 och 25 grader.

Men det finns även positiva tecken. Krabban är i princip en allätare vilket gör att marinbiologerna hyser förhoppningar om att den kan blir ett nytt födoämne för både torsk och havsfåglar i Öresundsområdet.

Strandkrabban har sin ursprungliga hemvist längs kusterna vid Korea och Japan men har under senare år även dykt upp i europeiska vatten. Från 2015 blev den mer vanligt förekommande i Vadehavet på den danska västkusten.

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons