Annons

Utredning om de gömda barnen visar på allvarliga brister

Ystad Ann-Marie Begler, som gjort utredningen skriver i rapporten att det finns allvarliga brister i skolpliktsbevakningen och anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen.
Sjöbo • Publicerad 30 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var för ett år sedan som socialförvaltningen i omhändertog fyra barn i en familj i Ystads kommun. I nio år hade kommunen trott på föräldrarna att barnen fick hemskolning digitalt genom en utbildning i USA för att de reste mycket mellan olika länder på grund av deras företag. Men i själva verket har barnen aldrig gått i skola, utan hållits isolerade i bostaden.

Annons

Fallet fick stor uppmärksamhet i media i våras och kommunledningen tillsatte då en extern utredare, Ann-Marie Begler, tidigare chef för Försäkringskassan. Hon har sedan i juni intervjuat personal på kommunen och gått domar bland annat förvaltningsrätten.

Enligt rapporten finns det allvarliga brister i styrning, kunskap och kompetens i kommunen, bland annat när det gäller skolpliktsbevakningen och personalens anmälningsskyldighet när man misstänker att barn far illa. Även utredningar och beslut om skolplikten har varit bristfälliga och inte följt skollagens, förvaltningslagens eller kommunallagens bestämmelser.

Rapporten pekar också på att det behövs tydligare lagstiftning och bättre statligt stöd för kommunernas skolpliktsbevakning.

I pressmeddelandet står det att kommunen kommer att säkerställa följande: Alla berörda anställda ska ha kunskaper om anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen och om när och hur en anmälan till socialnämnden ska göras. Aktuell personal ska ha kompetens och rätt stöd för att göra nödvändiga utredningar och bedömningar utifrån barns skolplikt och föräldrarnas ansvar. Samordningen inom förvaltningar och mellan förvaltningar ska öka för att minska risken för att barn som far illa inte upptäcks.

Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons