Förmodligen är Atlantamördaren redan hittad

Svenska tidningar har tagit upp tråden med den nyöppnade utredningen av barnamorden i Atlanta. Stadens afroamerikanska borgmästare vill som en gest till sina väljare lösa fallet. Morden betraktas som en del i den systematiska amerikanska rasismen.
Det är mer än delvis sant. Dussintals barn dog utan att någon intresserade sig nämnvärt för det. Inte bara hudfärgen skapade ointresse: flera av barnen var utfattiga och bodde i hus utan värme eller vatten. Många var tvungna att arbeta med olagligheter för att klara sig eller hjälpa familjen. De levde omgivna av brottslighet och så svår fattigdom att våld blev en naturlig del av livet. Tragiskt nog dog svarta barn med jämna mellanrum hela tiden även innan man insåg att man hade en seriemördare på halsen.
Hypotesen har varit att man kommer att hitta en vit gärningsman och att brotten ska visa sig vara rasistiskt motiverade. Dock menar FBI-agenten John E. Douglas som kallades in för att profilera mördaren fortfarande att gärningsmannen är Wayne Williams, som greps och redan sitter i fängelse. Man lyckades bara fälla honom för två mord, men rättsväsendet ansåg att det var viktigast att få bort honom från gatorna. Att Williams var en svart man skapade konspirationsteorin att han blev syndabock eftersom polisen vägrade leta efter en vit gärningsman. Risken finns att alla blir besvikna på den nya utredningen: bevisen mot Williams är tunga.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du börjat handla julklappar?

Loading ... Loading ...