Annons

Ibn Rushd får inget bidrag av kommunen

Hässleholm • Publicerad 31 oktober 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd nekas 40 000 kronor i bidrag av kommunen. Foto. TT
Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd nekas 40 000 kronor i bidrag av kommunen. Foto. TT

Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet deltog inte i beslutet.

– Folkbildningsrådet, FR, har gjort en utredning om Ibn Rushd uppfyller kraven för statligt bidrag, sedan stark kritik riktats mot förbundet. FR har kommit fram till att IR uppfyller kraven att få statligt bidrag. Det är viktigt att vi lyssnar på FR, kommenterar Connie Asterman (S).

Annons

Johan Peltonen (SD) är desto nöjdare. I sju år har han försökt förmå nämnden att avslå bidraget till det muslimska studieförbundet IR.

– Jag är mycket glad och tacksam för att, M, L och KD, nu också avslår IR:s bidragsansökan, säger Johan Peltonen.

Nämndens ordförande Winnie Aronsson (L) är nöjd med beslutet.

– IR:s politisk-teologiska förankring i sunnimuslimsk, samhällstillvänd tolkningstradition med anknytning till Muslimska Brödraskapet utmanar realism i den ekumeniska versionen och upprätthåller och legitimerar intolerans under ett religiöst beskydd.

Allianspartiernas ställningstagande har till väsentlig del vuxit fram genom nättidningen ”Ledarsidorna.se” som under sommaren har publicerat en granskande artikelserie om det Muslimska Brödraskapets etablering i Sverige.

Av granskningen framgår att IR är en av de nätverksorganisationer som Brödraskapet verkar igenom.

Samma inställning har terrorforskaren Magnus Ranstorp, som i tidningen ställer frågan varför man ska ha ett särskiljande muslimskt studieförbund.

– Genom att ge 23 miljoner till IR förstärker FR en politiskt inriktad grupp, som kopplas till Muslimska Brödraskapet ideologiska skola. En grupp som är i minoritet bland muslimer och som i åratal har arbetet för att skaffa sig inflytande över muslimers religiösa tänkande, säger Magnus Ranstorp.

De tre allianspartierna i kultur- och fritidsnämnden hade redan i arbetsutskottet enats om att avslå IR:s ansökan.

– I händelse av att vi i nämnden inte skulle få gehör för avslaget skrev vi en protokollsanteckning där vi redogör för vårt ställningstagande, förklarar Winnie Aronsson, som understryker att IR inte lever upp till bidragsgivarnas förväntningar om en demokratisk organisation. j‑ Deras värdegrund är islam. Inte demokrati, säger Winnie Aronsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons