Annons

Allt fler vill sprida askan efter avlidna

Publicerad 1 november 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Grafik: Nyhetsbyrån Siren, källa: Länsstyrelsen
Grafik: Nyhetsbyrån Siren, källa: Länsstyrelsen

– Så har det alltid sett ut, och det är framför allt under vår och sommar som ansökningarna kommer in, säger handläggaren Lisbeth Björklund till Nyhetsbyrån Siren.

Länsstyrelsen i Skåne hanterar ärenden för Skåne, Blekinge och Kronobergs del.

Annons

Hos resterande ansvariga länsstyrelser nåddes nya rekordnivåer under 2018. Nya förhållningssätt till begravningstraditioner och rent praktiska bevekelsegrunder har lyfts fram som förklaringar till den stigande trenden under 2000-talet.

Smidigheten i processen är en viktig faktor, betonar Lisbeth Björklund.

Tillståndet kostar ingenting och åtminstone till havs är regelverket okomplicerat. För länsstyrelsens Skånes del handlar det om att utströendet måste ske minst 300 meter från stranden. Avslagen är få och gäller i regel att handlingar behöver kompletteras, enligt Lisbeth Björklund. På land finns fler regleringar för att spridningen inte ska nära bebyggelse eller på välbesökta platser i naturen.

Fakta:

Fakta: Utströende av aska

Fredrik Johansson, Nyhetsbyrån Siren
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons