Inget trams kring maten, EU

EU befinner sig i en turbulent period, med Brexit framför sig och interna problem som demokratiunderskott i medlemsländerna. Samtidigt ökar förtroendet för EU som institution, vilket är mycket bra för framtiden.
För att hålla förtroendet på fortsatt hög nivå måste EU syssla med sådant som är viktigt. Vi befinner oss mitt i en matrevolution. Folk lägger om till allt mer vegetarisk och vegansk mat. Det finns ”köttersättning” på marknaden som smakar så likt kött att många inte känner skillnad. Att burgare som består av vegetabilier nästan smakar kött och väcker intresse hos konsumenterna retar amerikanska köttproducenter, som inte vill att vegetariska alternativ ska få heta samma sak som kötträtter. De har fått rätt i domstol i flera amerikanska delstater.
Tyvärr överväger nu EU att ta upp frågan om vad en burgare är, trots att vi redan vet och ingen förvirring föreligger. EU har inte råd att ägna sig åt trams som att försöka döpa om burgare till ”diskar” och korv till ”tuber”. Det är inget skämt, utan har varit på förslag. Den typen av tondöva klåfingrighet gav nejsidan luft under vingarna under debatten kring svenskt medlemskap i EU. Man skrattade åt regler för bananvinklar och gurklängd. I grunden handlar det om konsumentskydd. Matfusk är ett stort problem inom EU, som med honung eller tryffel. Där handlar det om att brottslingar försöker tjäna pengar på lurendrejeri. Ingen tror att producenterna bakom svenska köttalternativet Oomph försöker inbilla någon att de säljer kött. Kött är i nuläget billigare än trovärdig köttersättning som Oomph. Det beror främst på att vi tvingat ner priset på kött på bekostnad av djurvälfärd och köttbönders lönsamhet.
Begreppet ”burgare” är inte enbart förknippat med kött. Kycklingburgare, fiskburgare och veggoburgare har varit alternativ till nötkött länge, så varför man efter alla år skulle döpa om ”matpucken” som ryms inne i en brödbulle till något annat är oklart. EU bör låta bli.

Dagens fråga

Har du börjat handla julklappar?

Loading ... Loading ...