Den svenska efterfrågan kan förändra

Cypriotisk haloumi rödlistas i Världsnaturfondens köttguide om den inte produceras ekologiskt. Ost har inkluderats för första gången trots att kartläggningen handlar om kött, eftersom det är en vanlig köttersättning.
Att den populära haloumin inte produceras på ett hållbart sätt borde inte komma som någon överraskning: Cypern brukar leda antibiotikaligan med god marginal. Köttdjuren får mest, men Cypern, Spanien och Italien är generellt dåliga på att producera hållbart. För en matentusiast är det såklart trist att fin matkultur har dåliga produktionsmetoder.
Detta innebär dock gyllene affärsmöjligheter för företag som palestinsk-skånska Nablus mejeri, som gör lokalproducerade versioner av medelhavs- och mellanösternmat, som Halloumi och andra ”grillostar”. På köpet kan man stötta lokalt småföretagande som skapar jobb. De är inte ensamma.
Detta är med andra ord mest ett psykologiskt problem: det finns fullgoda alternativ som produceras på ett hållbart sätt på närmare håll, man får bara släppa tanken på att ”äkta” haloumi måste komma från Cypern eller mozzarella från Italien. Om en marknad som Sverige med intresse för livsmedel som ersätter kött tackar nej till antibiotika och djur som föds upp med undermåliga villkor på sojabönor som orsakar avskogning i andra delar av världen ökar chansen att producenter lägger om produktionen för att möta efterfrågan.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Längtar du till den svenska fotbollssäsongen?

Loading ... Loading ...