Trafik

Just nu: Problem i tågtrafiken

Artikel Trafik Det är just nu problem i tågtrafiken mellan Malmö och Hässleholm sedan en växel havererat.Först vid midnatt väntas trafiken gå normalt igen.

UPPDATERING: 22:40 meddelade Trafikverket att tågtrafiken åter är igång men att sedan tidigare aviserade indragna avgångar fortfarande gäller och att vissa förseningar kan förekomma under natten.

Problemen leder till förseningar och inställda tågavgångar mellan Hässleholm och Lund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hon ska utmana populära Ardern

Judith Collins. Arkivbild.
Judith Collins. Arkivbild.
Foto: Mark Mitchell/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nya Zeelands största oppositionsparti, högerpartiet National, har utsett Judith Collins till sin nya ledare.

Hennes föregångare Todd Muller blev kortvarig på posten, och kastade in handduken med hänvisning till personliga skäl efter bara sju veckor.

Collins har tidigare varit polisminister, där hon fick smeknamnet "Crusher" (ungefär krossaren), sedan hon drivit igenom en lag som gjorde det möjligt för polisen att beslagta och förstöra bilar som användes i illegala gatulopp.

61-åringen har ett svårt uppdrag framför sig i kampen mot premiärminister Jacinda Ardern, vars Labour leder med 50 procent mot Nationals 38 i opinionen.

Landet går till val den 19 september.

Sport

Sverigeettan om US Open: "Jag är orolig"

Rebecca Peterson gjorde comeback i sommartourtävlingen i Falkenberg förra veckan. Arkivbild.
Rebecca Peterson gjorde comeback i sommartourtävlingen i Falkenberg förra veckan. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Många tennisstjärnor är bekymrade över att resa till ett hårt pandemidrabbat USA och spela US Open.
Rebecca Peterson är en av dem.
– Jag är orolig om jag ska vara helt ärlig, säger Sverigeettan.

– Det är kanske inte säkert att jag kan ta med min pappa som tränare och om något händer, kommer det att lösa sig då? Det finns flera saker som gör att jag känner mig obekväm, fortsätter hon.

Samtidigt är Peterson inställd på att vara på plats när årets andra grand slam-turnering drar i gång på Flushing Meadows i New York i slutet av augusti.

– Det är klart jag vill spela och jag kommer att åka dit. Om jag åker själv eller inte får vi se.

TT: Hur tänker du som idrottare kring pandemin?

– Jag försöker ta mitt ansvar. Det är det jag kan göra. Sedan tror jag nog att arrangörerna gör sitt bästa för att alla ska känna sig bekväma och att allt fungerar.

Rätt och fel

44-rankade Rebecca Peterson är inte ensam om sin oro över läget i USA. Landet har drabbats av coronapandemin hårdare än något annat land, med runt 138 000 dödsfall. Bara i storstaden New York har över 32 000 personer avlidit efter att ha insjuknat i covid-19.

Trots det gav delstatens guvernör Andrew Cuomo i mitten av juni klartecken för US Open. Särskilda åtgärder införs för att minska smittspridning, bland annat släpps det inte in någon publik och det finns begränsningar för hur många tränare och andra resurspersoner spelarna får ta med sig till turneringen.

Men damernas världsetta Ashleigh Barty har uttryckt tveksamhet till att delta. Precis som herrstjärnorna Rafael Nadal och Novak Djokovic.

Djokovic har fått skarp kritik efter att han i juni arrangerade en uppvisningsturnering i Serbien och Kroatien där fyra spelare smittades av coronaviruset.

– Jag tycker att det var både rätt och fel. Jag förstår att folk vill spela, men hälsomässigt var det kanske inte det smartaste, säger Rebecca Peterson om den utskällda turneringen.

Nytt extrajobb

I helgen vann 24-åringen sommartourtävlingen i Falkenberg – hennes första turnering på drygt fyra månader efter en vår utan tävlingsmatcher.

För Rebecca Peterson har en efterhängsen ryggskada dessutom hållit henne borta från träningsplanen i långa perioder.

I stället har hon tillbringat sin tid i gymmet – och på sitt nya extrajobb i Kista, norr om Stockholm.

– Jag har jobbat några dagar i veckan i receptionen på Klövern padelcenter. Jag har aldrig haft ett jobb utanför tennisen förut så det är kul att göra något annat och lära mig nya saker. Man får lite andra perspektiv, säger hon.

I början av augusti startar damernas WTA-tour igen efter det drygt fyra månader långa coronauppehållet. Comebacktävlingen spelas i italienska Palermo och Peterson siktar på att vara med.

Robin Salomonsson/TT

FAKTA

Fakta: Årets grand slam-turneringar

Coronapandemin har skapat problem för tre av tennisens fyra grand slam-turneringar. Detta har hänt hittills:

+ Australien Open, Melbourne, 20 januari–2 februari

Årets första grand slam-turneringar hann avgöras innan coronapandemin slog till. Sofia Kenin, USA, vann damklassen och Novak Djokovic, Serbien, tog hem herrturneringen.

+ Franska mästerskapen, Paris, 24 maj–7 juni

Framflyttat till 27 september–11 oktober. Arrangören hoppas fortfarande på publik.

+ Wimbledon, London, 29 juni–12 juli

För första gången sedan andra världskriget ställdes den klassiska grästurneringen in.

+ US Open, New York, 31 augusti–13 september

Spelas som planerat, men med stora restriktioner. Bland annat kommer inte publik att släppas in.

Inrikes

Dubblad domarstyrka möter målkö efter corona

Rådmannen Sofia Tauson är en av domarna i förstärkningsstyrkan som hjälper till på domstolar där det fattas domare. För tillfället är hon i Malmö tingsrätt.
Rådmannen Sofia Tauson är en av domarna i förstärkningsstyrkan som hjälper till på domstolar där det fattas domare. För tillfället är hon i Malmö tingsrätt.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Sårbarheten är stor bland landets domstolar. Försvinner en eller flera domare och handläggare kan det innebära kris.
Nu ska styrkan med domare som rycker in vid behov växa till det dubbla – trycket väntas bli högt när coronavårens inställda rättegångar måste tas itu med.

I Sverige finns ungefär 80 domstolar och nämnder. Alla är egna myndigheter och de flesta ganska små organisationer, med kanske fem till åtta domare. Och det kan ställa till stora problem vid vakanser.

– Det blir ganska sårbara organisationer. Om man är fyra domare och en försvinner är det 25 procent bort. Samtidigt kan man inte i 80 myndigheter bygga upp en reservkapacitet för att hantera det, därför behövs en central organisation för att möta den här sårbarheten, säger Mikael Forsgren.

Rekryteringsproblem

Han är kanslichef på den så kallade förstärkningsstyrkan, som består av domare som rycker ut till landets domstolar när luckor uppstår. Verksamheten började i ganska liten skala 2012, och dess domare kom under några år efter migrationskrisen 2015 att uteslutande användas för att hantera den stora mängd migrationsmål som uppstod. Nu ska en nystart och utökning av styrkan ske, enligt Mikael Forsgren.

– Nu ska vi se till att styrkan finns tillgänglig för alla domstolar igen, och skala upp den också. Just nu är vi ungefär tolv stycken och det är alldeles för få för att möta behoven. Jag hoppas att vi kan ha fördubblat styrkan vid utgången av nästa år, säger han.

Styrkan kan dels vara till hjälp under kortare perioder vid exempelvis sjukdomsfall, dels under längre perioder när domstolar har svårt att rekrytera fasta domare – ett ganska vanligt problem hos tingsrätter utanför storstäderna.

Väntande mål

Under coronapandemin har många mål ställts in, vilket gjorde att behovet av förstärkningsstyrkan sjönk under våren. Samtidigt innebär det att köerna av väntande ärenden bara vuxit, vilket är ett problem som nu måste tas omhand.

– Nu ser jag ett kraftigt ökat tryck inför hösten, där det som inte avgjorts under våren måste avgöras. Det är en tydligt ökad efterfrågan på förstärkningsstyrkan, säger Mikael Forsgren.

Förstärkningsstyrkan ska också utökas med domstolshandläggare som kan hoppa in där behov uppstår.

– Handläggare tror jag kommer att göra väldigt mycket nytta för de kanslier som hamnar i problem. Kan ingen expediera papper, domar och beslut då stoppas all verksamhet upp, säger Forsgren.

Flexibilitet krävs

En av dem som varit med sedan start är rådmannen Sofia Tauson. Under åren har hon hoppat in på hovrätt och hos tingsrätterna i bland annat Ystad, Lund, Helsingborg, Luleå och nu senast i Malmö. Det har både varit längre och kortare uppdrag.

– Man får se otroligt många olika arbetsplatser och arbetssätt, och jag tycker att den variationen är jättekul, säger hon.

– Ibland när man varit en längre tid på en plats kan det kännas lite bekvämt och då är det lite jobbigare att byta arbetsplats. Men det kan också vara så att man känner att det börjar klia lite i fingrarna och att det är dags att göra något annat ett tag, att det är kul att byta.

Sofia Tauson tror att det krävs en viss personlighet för att trivas i förstärkningsstyrkan.

– Jag tror att man som person är ganska flexibel, tycker det är kul att träffa människor och att det är roligt med nya rutiner och arbetssätt. Annars hade man inte hoppat på det från början. Man får liksom inte vara trygghetssökande på det sättet, säger Sofia Tauson.

Erika Nekham/TT

Domare Sofia Tauson är en av domarna i förstärkningsstyrkan på Sveriges domstolar som åker runt till domstolar där det är brist på domare och hjälper till. Nu i Malmö tingsrätt.
Domare Sofia Tauson är en av domarna i förstärkningsstyrkan på Sveriges domstolar som åker runt till domstolar där det är brist på domare och hjälper till. Nu i Malmö tingsrätt.
Foto: Andreas Hillergren/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges domstolar

Sveriges domstolar är samlingsnamnet för ungefär 80 domstolar, myndigheter och nämnder runt om i landet som tillsammans har ungefär 7 000 medarbetare. Alla domstolar, myndigheter och nämnder är självständiga och oberoende.

Domstolsverket, som inrättades 1975, är central förvaltningsmyndighet för domstolarna. Verkets uppgift är bland annat att samordna domstolsväsendets administrativa funktioner när det gäller ekonomi- och personalfrågor.

Källa: Domstolsverket

Inrikes

Hoppet om bro över Kvarken lever

Öresundsbron under konstruktion 1999. En framtidsbild av hur det kan komma att se ut i Umeå.
Öresundsbron under konstruktion 1999. En framtidsbild av hur det kan komma att se ut i Umeå.
Foto: Mats C:son/Bildbyrån/TT
Inrikes
Inrikes

Drömmen om en bro över Kvarken, mellan Sverige och Finland, har funnits länge. Nu har två finska experter tagit fram ett konkret förslag på hur en bro skulle kunna se ut, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

I utredningen, som först presenterades i Vasabladet , föreslås att en bro skulle gå från antingen Ostnäs eller Holmsund på den svenska sidan, och bli mellan 60 och 76 kilometer lång. Förslagen beräknas kosta mellan 30 och 50 miljarder kronor.

En bro skulle förkorta restiden mellan Umeå och Vasa till en timme.

– Vi tycker det är glädjande att experter utanför regionen ser potentialen i det här, och vi tittar gärna närmare på det här, säger Mathias Lindström, chef för Kvarkenrådet, till SVT.

Diskussionerna om en bro har pågått sedan tidigt 1970-tal. Under 2000-talet har åtminstone tre utredningar och undersökningar om en bro tagits fram, senast år 2013.

Sport

Inte bra - men inte så illa som fruktat

Vittsjös tränare Thomas ”Cato den äldre” Mårtensson.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll Läget inför Djurgårdsmatchen är ... inte bra, men inte så illa som fruktat. Vittsjö ser ut att lyckas skramla ihop en trupp med tre avbytare.

13 utespelare är ju egentligen för lite när det handlar om allsvensk match, men med tanke på hur mycket skador (och nu även Clara Markstedts avstängning) ställt till det för Vittsjö i säsongsinledningen kunde det varit betydligt värre.

– Vi har 13 spelare och som det är så är det ... bra. Det gäller att ta det som det kommer, säger Vittsjötränaren Thomas Mårtensson.

Markstedt fick rött kort senast mot KDFF och är inte med mot Djurgården i kväll. Långtidsskadade Alexandra Benediktsson och Tove Almqvist saknas också, liksom hälskadade Mie Leth Jans.

Hed kanske kan spela

Ebba Hed byttes ut knäskadad i derbyt, men där är prognosen bättre än befarat. Hed fanns med på bussen till Stockholm och kan vara aktuell för spel.

– Hon har undersökts och de gjorde bedömningen att hon inte behöver en magnetröntgen. Så det låter bättre än väntat, de tror inte att de ska vara något allvarligt. Hon ska prova på uppvärmningen, sen får vi se, säger Mårtensson.

Målvakten Sabrina D’Angelo, straffhjälte i derbyt, kan missa Djurgårdsmatchen. D‘Angelo har skadeproblem och ska undersökas på nytt. Om D’Angelo inte kan stå vaktar Shannon Lynn Vittsjömålet.

Sandra Adolfsson, Nellie Persson och Johanna Andersson haltade stundtals betänkligt i slutet av KDFF-matchen.

– Men där är det grönt. Eller så grönt det kan bli i dessa tider, de är spelklara, säger Mårtensson om den centrala trion.

När räknar ni med att kunna använda Emily Gielnik (nyförvärvet från Australien)?

– Det tar minst en och en halv vecka till, säger Mårtensson.

Varnar för Schough

Vittsjö satte sig på bussen till Stockholm på tisdagseftermiddagen och ikväll (onsdag) är det match mot Djurgården på Stockholms stadion.

– Djurgården ser starkare ut fysiskt i år. Och de har Olivia Schough, säger Mårtensson om motståndet.

– Det som är positivt är att vi får spela på riktigt gräs igen.

Redan sex baklängesmål

I fjol släppte Vittsjö in 13 mål på en hel säsong – i år har det redan blivit sex baklängesmål på bara tre matcher.

Vad säger du om ert försvarsspel?

– Det är som jag sagt tidigare: relationer byggs under lång tid. Det tar tid att bygga ihop det, det räcker inte med två träningsmatcher, säger Mårtensson.

Thomas ”Cato den äldre” Mårtensson

Redan i maj rapporterade Norra Skåne att Thomas Mårtensson ville stänga Allsvenskan för nedflyttning. Och den åsikten står han fast vid.

– Det hade varit det mest humana att göra det tidigt, säger Mårtensson och menar att klubbar i värsta fall riskerar både ekonomi och spelarnas hälsa för att försöka hänga kvar detta coronaår.

– Under försäsongen fick vi aldrig möjlighet att ta en månads vila och ladda ordentligt, vi tvingades träna på eftersom det hela tiden kom nya besked. Sen drog matcherna igång med tight spelschema.

– Man hade kunnat stänga för nedflyttning utan att förändra seriepyramiden, det hade varit perfekt läge att flytta upp två lag och utöka Allsvenskan.

Efter att i maj ha sagt till Norra Skåne att han vill stänga ligan har Mårtensson den senaste tiden fått upprepa sina synpunkter på olika håll. Det har fått Mårtensson att tänka på – Cato den äldre (romersk senator, 234 f.Kr-149 f.Kr).

– Han lär ju ha avslutat alla sina tal i senaten med att säga ”för övrigt anser jag att Karthago bör förstöras”. Jag får köra en variant på det och alltid avsluta med ”för övrigt anser jag att ligan bör stängas”.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Hässleholm

Fackordförande avfärdar lärarkritik

- Jag vägrar aldrig att prata med medlemmar, säger Kristina Rauer.
Hässleholm
Hässleholm – Jag vägrar absolut inte att prata med mina medlemmar, betonar det lokala Lärarförbundets ordförande Kristina Rauer.
Det blev hon anklagad för av en lärare på Hästveda skola i samband med en personalkonflikt på skolan.

Tidningen berättade häromdagen hur flera lärare och anställda har lämnat Hästveda det gångna skolåret och att det ska bero på missnöje med rektor Kristina Liljeströms sätt att leda och värna arbetsmiljön på skolan.

Skolchef Rolf Bengtsson beklagar att det finns en konflikt mellan en del anställda och rektorn och betonar att det är arbetsledningen som står för skolans inriktning.

Kristina Liljeström har kommenterat kritiken med att det finns ett stort stöd för inriktningen på skolans arbete och tycker det är synd att det finns personal som inte har fått det stöd och den förståelse i den utsträckning de har förväntat sig.

Svetlana Johansson, musiklärare på Hästveda skola, som sa upp sig vid terminsslutet, har anmält Kristina Liljeström för kränkande särbehandling i samband med tjänstetillsättningar. Hon har även skrivit till Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket, eftersom hon inte anser att rektor bidrar till en lämplig arbetsmiljö på skolan.

Facket

Efter presentation av en enkät bland personalen på skolan om arbetsmiljön där, enligt de kritiska lärarna, inte nämndes något om deras omfattande kritik mot ledarskapet samt att rektor meddelande om förändringar i lärarnas tjänster godtyckligt, kallades Kristina Rauer in.

Svetlana Johansson säger i tidningen att hon och kollegorna är besvikna över att hon vägrade prata med medlemmarna och enbart förlitade sig på information från cheferna.

– Vilket ju verkligen inte stämmer, betonar Kristina Rauer.

Hon beklagar att Svetlana Johansson med kollegor inte känner sig företrädda på rätt sätt.

– Det är tråkigt. Min ingång är att jag har förtroendevalda ombud på arbetsplatsen, som jag håller mig informerad via, likväl som jag pratar med arbetsgivaren.

Kristina Rauer säger också att hon har blivit kontaktad av enskilda medlemmar på Hästveda skola.

Processer

Kristina Rauer berättar att hon har samlat ombuden och pratat med arbetsgivaren hur de uppfattar arbetsmiljön och reagerar på de svar som ges i enkäten.

– Jag har tryckt på innehållet i enkäten. Processer av den här sorten tar alltid lång tid.

Hur agerar du nu?

– Jag håller mig informerad om resultatet av enkäten. Det kan vara svårt att hitta de rätta verktygen till att lösa konflikter som handlar om bemötande, förklarar Kristina Rauer.

Hässleholm

Förhandling strandad om sköterska på covidenhet

Arbetsgivaren anser att sjuksköterskor från den ordinarie organisationen kan gå in när behov finns på covid-19-enheten, som ska öppna på Högalidshemmet.
Foto: FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Hässleholm
Hässleholm Vårdförbundet och arbetsgivaren är oeniga om sjuksköterskebemanningen på covid-19-enheten, som ska etableras på Högalidshemmet. Förhandlingen slutade i oenighet förra veckan och kan gå vidare till central förhandling i dag.
Malin Tillgren tycker det är viktig med en stationär sjuksköterska på covidenheten.
Foto: Anders Olsson

– Det är självklart att det ska finnas en stationär sjuksköterska på covidenheten, säger Malin Tillgren, ordförande i Vårdförbundets Skåneavdelning.

Kommunens företrädare, verksamhetschef Elisabet Mineur, anser inte det är rimligt att avdela en sjuksköterska på covidenheten.

– Vårdbehovet och smittoläget är avgörande för sjuksköterskebemanningen. Organisationen måste kunna anpassas efter dagsläget. Finns det ingen smitta på enheten finns det ingen anledning att ha en stationär sjuksköterska där. Använder man skyddsutrustning på rätt sätt finns det ingen fara att arbeta på andra ställen.

Försenat

Redan i mars när pandemin slog till på allvar fanns särskilda vårdplatser för covid-19-smittade i förvaltningens pandemiplan.

I slutet på maj beslutade Karin Axelsson (M), omsorgsnämndens ordförande, att upprätta en särskild covidenhet med start den 1 juni. Då hade smitta brutit ut på Lyckåsa korttidsboende i Bjärnum.

Chefen för Lyckåsa var starkt kritisk till att boendet fick ta emot smittade personer, vilket förvaltningen hade en annan uppfattning om.

Det var dock en from förhoppning att covidenheten på Högalidshemmet skulle kunna starta den 1 juni.

Det tog hela juni månad innan förhandlingarna om det särskilda covidteamet i hemtjänsten med 15 anställda var klara.

Teamet

– Vi var eniga i en del frågor men inte att sjuksköterskorna ska lämna sitt ordinarie område för att göra punktinsatser och sedan återvända till sina ordinarie patienter igen. Även om man följer rutinerna så känns det ändå otryggt att sjuksköterskorna träffar andra patienter utanför covidenheten. Vi vill ha en sjuksköterska stationerad endast på covidenheten, säger Malin Tillgren.

Elisabet Mineur säger till tidningen att bemanningen med sjuksköterskor är svår och är en organisationsfråga för området.

– Det handlar om hur vi leder och fördelar resurserna. Ser det ut som det gör i dag är det inte rimligt att avdela en sjuksköterska för ingen, eller bara en patient. Därför ska de vara kvar i den ordinarie organisationen, säger Elisabet Mineur.

Undersköterskor

Undersköterskorna ska till skillnad mot sjuksköterskan vara stationerade på covidenheten.

– Det är bra men det är precis lika viktigt att sjuksköterskan är stationär. Hon ger stöd till undersköterskorna, utbildar i basala hygienrutiner och kring patientsäkerhet samt står för kontinuitet. Vårt förslag är bättre ur både patientsäkerhetsperspektiv och arbetsmiljön för sjuksköterskorna, säger Malin Tillgren.

Och finns det inga covidpatienter inne så kan sjuksköterskan vara en resurs på andra sätt i hemsjukvården, eller på särskilt boende, istället för tvärtom, som kommunen föreslår, menar Malin Tillgren.

Förhandling

Vårdförbundet har sju dagar på sig att begära central förhandling, sedan den lokala förhandlingen slutade i oenighet förra onsdagen.

– Vi kommer att bestämma oss i tid till onsdag hur vi går vidare, kommenterar Malin Tillgren.

Blir det ingen central förhandling kan arbetsgivaren genomföra sitt förslag.

Krönikor

Egoismen triumferar i det meteorologiska lotteriet

Stefan Olofson är reporter och tillförordnad nyhetschef på Norra Skåne.
Krönikor
Krönika

Så otroligt egoistiska folk är. Det slog mig häromdagen när det plötsligt dök upp bilder från en solig strand i Spanien dit några jag känner hade lyckats fly med de första flygen från den kyliga och regniga sommaren i Sverige. Tusentals står redan i kö för att lämna Sverige till länder med nästan evig sommar, som öppnat sina gränser för oss som varit smittad paria sedan länge i deras ögon.

Det brukar vara legio att facebook svämmar över av flöden från soldränkta stränder, paraplydrinkar i solnedgångar och glada brunbända ben i azurblått vatten.

Det som slår mig då och då och som blev så tydligt häromdagen är att jag inte kan missförstå signalerna. Så fort mina bekanta har landat för att unna sig en vecka av salta bad, ljumma kvällar och kalla öl i solen, som finns överallt hela tiden, tar de fram sina mobiler och surfar snabbt in på olika vädersajter för att se hur vädret är därhemma.

– Hej, vi har precis landat i solen och ser att det bara är 16 grader hemma och att det inte finns ett högtryck i närheten de närmaste tio dagarna. Men när solen tittar fram där hemma så är det ju underbart, på sommaren. Vi hade tänkt att bo på Österlen några veckor, men vilken tur att vi inte la pengarna på det. Tänk att sitta instängd i ett hus när det regnar och inte veta vad man ska göra. Hörde förresten att ni ska tura med bil i Sverige. Bara solen skiner. Lycka till.

Det faktum att i stort sett alla jag känner, vänner och anhöriga, kollegor och kära skåningar, tvingas uthärda ännu en sommardag utan sommar blir så att säga jordgubben på semestertårtan.

En känsla av lättnad och seger tycks sprida sig i kroppen hos de som dragit vinstlotten i det meteorologiska lotteriet. De där hemma har om inte dåligt så i alla fall högst mediokert sommarväder. Och då känns det ännu bättre. Vilken fulländad egoism. Det faktum att i stort sett alla jag känner, vänner och anhöriga, kollegor och kära skåningar, tvingas uthärda ännu en sommardag utan sommar blir så att säga jordgubben på semestertårtan. Det som gör att alla dessa trevliga människor plötsligt känner en så otrolig tillfredsställelse över sin egen situation.

Visst är det lite skrämmande, eller hur? Och det blir bara värre. För några dagar sedan skulle det bli grillparty i en trädgård med goda vänner. Väderapparna hade gått varma dagarna före och det spåddes upprivet molntäcke med lite sol och frisk vind. Perfekt för en grillkväll hos oss som inte är bortskämda med sol och värme, utan gläds åt det lilla. Men väderprognoserna slog fel. Regnet strilade, det var så kallt ute att täckjackorna åkte fram och vinden slet omkring sig så att dukningen såg ut som ett haveri. Vi tvingades inomhus.

Precis när alla satt sig runt bordet och konstaterat att det ändå behövs regn, för grundvattnet är för lågt, surrar det till i telefonen. En glödande sol över en terrass och två leende personer med drinkar i händerna, beklagar det dåliga vädret därhemma. De var uppenbarligen uppfyllda av tillfredsställande missunsamhet där borta i värmen. I mitt stilla sinne åkte min egen missunsamhet i topp när jag tänkte på att deras semester gick in på sin sista vecka och att de snart sitter här själva och förbannar den blygrå himlen där varje solstråle som lyckas ta sig igenom frambringar ett glädjeskutt.

Snart går jag själv på semester. Givetvis har jag kollat väderapparna och konstaterar att det ska rulla in ett högtryck till helgen. Jag är inte ett dugg bättre än någon annan väderneurotisk nordbo, som ständigt återskapar myten om den svenska sommaren. Särskilt om jag landar i solen på andra breddgrader. Då ska alla få veta det.

Den här gången ska vi köra till Norrland.

NÄSTA ARTIKEL