Opinion

S behöver självrannsakning

Opinion
Opinion Socialdemokraterna har det kämpigt och det finns en del som menar att det behövs en rejäl vänstersväng för att fånga in det förlorade förtroendet.

Socialdemokraterna har det kämpigt och det finns en del som menar att det behövs en rejäl vänstersväng för att fånga in det förlorade förtroendet. Människors missnöje måste mötas med en tydligare politik, och för ett parti till vänster kan tydligheten bara finnas till vänster. De danska Socialdemokraternas valframgång och brittiska Labours opinionsframgångar ses som tecken på att framgången finns till vänster.

Så går det förstås att resonera och det gör Aftonbladets ledarsida och andra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Djurrättsterrorism ska kallas för just det

org-8690cdfc-6c08-449d-9bc6-dcb7b28d23a0.jpg
Opinion
Opinion

Aktionerna mot människor som på något sätt arbetar med djur riskerar att bli alltmer våldsamma. Redan har militanta djurrättsaktivister begått mordbrand, hot, misshandel och andra allvarliga brott, för att inte tala om olaga intrång och ofredande.

Justitieminister Morgan Johansson har lovat att skärpa lagstiftningen men har ännu inte gjort något. Det gör att det är så gott som riskfritt att terrorisera lantbrukare och veterinärer, pälsdjursuppfödare och butiksägare, forskare och jägare. Även om säkerhetspolisen börjat intressera sig för djurrättsaktivisternas terroraktiviteter är inte organisationerna klassade som terrororganisationer. Därför kan de samla in pengar från okunniga, välmenande djurvänner, trots att djurrättsaktivismen inte har något med djurens bästa att göra.

Därför kan lantbrukare mötas av ett gäng skränande aktivister på gårdsplanen utan att polisen ingriper eller drabbas av att få sitt döda barns gravsten uppgrävd från kyrkogården och dumpad i trädgården. Därför kan en butiksägare som säljer kläder med skinndetaljer få stå ut med aktivister som attackerar kunderna, ringer hotfulla samtal på nätterna och sprider lögner på sociala medier. Därför vågar eftersöksjägare inte ha öppna telefonnummer eftersom de då riskerar att förföljas av aktivister.

Snart kanske varje hund- eller kattägare i förorterna också riskerar att attackeras av aktivisterna. Då äntligen kanske det blir fart på Morgan Johansson.

Yngve Sunesson

Opinion

Innovativa och klimatvänliga sugrör på gång

org-54aa3247-a3c8-43a7-9916-d3471327171b.jpg
Opinion
Opinion

Det är underbart när engagerade och innovativa människor förändrar världen i praktiken. Läser i Skånskan om en kvinna som studerat förpackningslogistik i Lund och som drar igång provtillverkning av ätbara sugrör. Hittills har sugrör mest tillverkats av plast och det måste förstås fasas ut. Det används enorma mängder sugrör i världen, och alltför ofta hamnar en del av dem i havet.

Först bör kanske konsumenter fundera på om man överhuvudtaget måste använda sugrör, det kan inte vara särskilt viktigt såvida man inte har någon sorts funktionsnedsättning kring sitt ätande och drickande. Men om man nu tycker att sugrör tillför något extra är det ju bättre att använda ett som kan brytas ner. Eller som i det här fallet, som till och med går att äta upp efter användning.

Det händer så mycket positivt för att förbättra miljön och klimatet, men det är alltför sällan det sprids bland allmänheten. Alla behöver hjälpas åt att sprida dessa positiva exempel, så att fler kan förstå att det faktiskt går att göra mycket för att rädda världen. Det är till och med möjligt att tjäna pengar på det.

I Skåne har det funnits en innovationsstrategi sen 2012 där lärosäten, näringsliv, kommuner och Region Skåne samarbetar. Genom de kluster som finns, bland annat inom förpackning, livsmedel och så kallad cleantech, pågår mycket arbete men ofta i det tysta. Kommunikationen om detta måste bli mycket bättre, så att fler kan förstå att det går att göra mycket positivt för att rädda klimatet.

Sport

Stjärnduon vill köpa basebollag

Jennifer Lopez och Alex Rodriguez under en basketmatch. Nu hoppas de kunna köpa basebollaget New York Mets. Arkivbild.
Jennifer Lopez och Alex Rodriguez under en basketmatch. Nu hoppas de kunna köpa basebollaget New York Mets. Arkivbild.
Foto: Lynne Sladky/AP/TT
Sport
Sport Stjärnduon Jennifer Lopez och Alex Rodriguez vill köpa basebollaget New York Mets.
De har lagt ett bud på 1,7 miljarder dollar.

Med budet på motsvarande cirka 15,6 miljarder kronor sägs sångerskan och skådespelaren Lopez och sambon Rodriguez, den förra basebollstjärnan, ha tagit sig vidare till andra omgången i bjudgivningen.

A-Rods och J-Los grupp, där bland andra NHL-laget Florida Panthers ägare Vinny Viola är med, matchar budet från Josh Harris och David Blitzer, ägare av NBA-laget Philadelphia 76ers och NHL-laget New Jersey Devils.

Miljardären Steve Cohen har lagt ett nytt bud efter att tidigare i år dragit tillbaka budet på 2,6 miljarder. Han kan dock få svårt att bli godkänd av två tredjedelar av ligans lagägare, enligt en rapport.

Rodriguez spelade 22 säsonger i MLB och valdes tre gånger till MLB-ligans mest värdefulle spelare. Lopez har en framgångsrik karriär i musikbranschen och som filmskådespelare.

Mets nuvarande ägare, familjen Wilpon, ska nu se över buden och besluta vilka som får gå vidare till andra budgivningsrundan.

Ekonomi

Kraftigt minskad vinst för fastighetsbolaget

Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg. Arkivbild.
Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg redovisar en vinst före skatt på 466 miljoner kronor för andra kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten på 1 265 miljoner kronor motsvarande period 2019.

Omsättningen uppgick till 732 miljoner kronor, jämfört med 693 miljoner kronor ett år tidigare. Bolaget uppger att under coronapandemin i mars minskade antalet besökare med 30 procent till bolagets handelsplatser.

"Från april noterar vi att besöken gradvis kommit tillbaka och vid halvårsskiftet har besöksutvecklingen återhämtat sig till 95 procent i jämförelse med föregående år där delar av tappet beror på handelsplatsernas minskade öppettider", skriver vd:n Annica Ånäs i rapporten.

Bolaget har under pandemin skrivit 400 överenskommelser om hyresrabatter vilket ger en resultateffekt uppgår till 38 miljoner kronor.

Kultur och nöje

Maffia och mjölk i nytt landsbygdsdrama

Grímur Hákonarson gjorde succé i Cannes med 'Bland män och får' (2015), som vann pris i sidosektionen Un certain regard. Nu är han tillbaka på svenska biografer med 'Mjölkkriget', som har svensk premiär den 17 juli.
Grímur Hákonarson gjorde succé i Cannes med "Bland män och får" (2015), som vann pris i sidosektionen Un certain regard. Nu är han tillbaka på svenska biografer med "Mjölkkriget", som har svensk premiär den 17 juli.
Foto: Adam Ihse / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den lågmält skruvade "Bland män och får" gjorde succé i Cannes. Nu är isländske Grímur Hákonarson aktuell med en titt på den inhemska kooperationen – som i "Mjölkkriget" styr med maffialiknande metoder.

Historien om det isländska kooperativet på en liten ort där mjölkbönderna jobbar hårt för att få ekonomin att gå ihop må vara regionalt specifik. Men den större berättelsen – den om maktmissbruk och om hur makt tycks korrumpera även den med de mest goda intentioner – är universell.

Det slår den isländske regissören Grímur Hákonarson fast när han sätter sig vid ett konferensbord under filmfestivalen i Göteborg tidigare i år. Detta var förstås före coronapandemin och han såg då ljust på framtiden, både för egen del och för den isländska filmindustrin i stort.

– Det har varit en boom de senaste tio åren. Både inom den mer konstnärliga delen som jag själv tillhör men också den kommersiella. Det finns i dag en åtta, tio namn som jobbar både hemma på Island och utomlands och det känns som att intresset är stort för våra filmer. Jag jobbar själv nu på en isländsk story som utspelar sig i USA – men det är ganska hemligt fortfarande.

TT: Den senaste isländska filmen som kom till Sverige var "Woman at war" av Benedikt Erlingsson, är det en slump att båda era filmer har en modig medelålders kvinna i huvudrollen?

– Ja, det är det nog. Det är två väldigt olika filmer. I mitt fall är det ett konstnärligt val att ha en kvinna i huvudrollen eftersom jag tycker att det lägger ytterligare ett lager till historien, då det isländska jordbruket traditionellt har varit styrt av män.

Förklarar krig mot kooperationen

"Mjölkkriget" utspelas i det lilla samhället Skagafjördur och har viss verklighetsgrund. I centrum står Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir), som förklarar krig mot det lokala kooperativ som styr med maffialiknande metoder och bestämmer vem som ska få betalt och hur mycket för sin mjölk.

Grímur Hákonarson bor i Reykjavik men hade hört talas om historien och blev nyfiken. Först hade han tänkt göra en dokumentär men det var svårt att få folk på orten att ställa upp framför kameran. Det fick bli en fiktiv film i stället, som spelades in på en annan ort. Men den färdiga filmen har visats i Skagafjördur.

– Vi satte upp den där på en biograf och det var fullsatt. Det blev lite reaktioner på Facebook och många tyckte att det var en realistisk skildring. Men det ledde aldrig till några större förändringar eftersom i stort sett alla är beroende av kooperationen på något sätt. Jobbar man inte själv för dem så gör ens fru eller barn det.

TT: Det låter nästan som ett klassiskt maffiasamhälle?

– Ja, fast de använder sig inte av fysiskt våld, det är mer en psykisk utpressning som pågår. Det handlar i grunden om maktmissbruk.

TT: Vad är det viktigaste för dig när du ska göra film?

– För mig måste det vara något personligt, även om jag vill att det ska finnas en politisk eller samhällskommenterande aspekt också. Jag behöver också bli intresserad av det visuella. Den här gången fångades jag av den robotiserade mjölkningen och funderade mycket över hur man skulle skildra det industrialiserade jordbruket. Men nummer ett för mig är alltid historien och rollfigurerna.

Miranda Sigander/TT

Den isländske regissören Grímur Hákonarson har gjort en fiktiv historia av en verklighetsbaserad händelse i 'Mjölkkriget'.
Den isländske regissören Grímur Hákonarson har gjort en fiktiv historia av en verklighetsbaserad händelse i "Mjölkkriget".
Foto: Adam Ihse / TT
'Kooperationen verkade med större kraft förr i tiden på Island men den finns fortfarande kvar och har stor makt på vissa håll', säger regissören Grímur Hákonarson.
"Kooperationen verkade med större kraft förr i tiden på Island men den finns fortfarande kvar och har stor makt på vissa håll", säger regissören Grímur Hákonarson.
Foto: Adam Ihse / TT
Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir) tar upp kampen mot ett kooperativ som styr och ställer i det lilla isländska samhälle där hon har sin gård. Pressbild.
Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir) tar upp kampen mot ett kooperativ som styr och ställer i det lilla isländska samhälle där hon har sin gård. Pressbild.
Foto: Scanbox entertainment

FAKTA

Fakta: "Mjölkkriget"

Manus och regi: Grímur Hákonarson

I rollerna: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Hinrik Ólafsson, Sigurður Sigurjónsson med flera.

Handling: Den viljestarka mjölkbonden Inga bestämmer sig för att förklara krig mot det kooperativ som styr med maffiametoder i ett litet isländskt samhälle. Oddsen är emot henne efter makens plötsliga bortgång, gården är skuldsatt och mjölkpriserna pressade men hon ger sig inte i första taget.

Premiär: 17 juli

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Sju gripna för attack mot polis i Hongkong

Poliser i samband med protesterna i Hongkong den 1 juli, dagen efter det att den nya säkerhetslagen trädde i kraft. Arkivbild.
Poliser i samband med protesterna i Hongkong den 1 juli, dagen efter det att den nya säkerhetslagen trädde i kraft. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hongkongpolisen har gripit sju personer som anklagas för att ha bistått en 24-årig man som misstänks för att ha skurit en polisman i axeln under en demonstration.
De sju påstås bland annat ha hjälpt den misstänkte köpa en flygbiljett. Nu riskerar de tio års fängelse.

Attacken mot polisen ägde rum den 1 juli, dagen efter det att Kina infört en omstridd ny säkerhetslag i Hongkong. Lagen förbjuder bland annat separatism, terrorism och omstörtande verksamhet – i mycket vid bemärkelse – och har beskrivits som slutet för den självstyrande regionens frihet.

Den misstänkte 24-åringen greps på Hongkongs flygplats dagen därpå och anklagas för att ha skurit en polisman i axeln med ett vasst föremål, en händelse som påstås ha fångats på film och lagts ut i sociala medier av Hongkongpolisen.

Ska ha köpt flygbiljett

Nu har myndigheterna gripit fem män och två kvinnor i åldrarna 24–71 år misstänkta för att ha bistått 24-åringen på olika sätt, bland annat genom att köpa en flygbiljett till London samt att ordna med transport till flygplatsen. Döms de riskerar de upp till tio års fängelse.

– Vi utesluter inte möjligheten att fler personer kommer att gripas vid ett senare tillfälle, säger Yau Kin-Hung på Hongkongpolisen.

Sammanlagt har fler än 300 personer gripits i Hongkong efter protesterna den 1 juli, då polisen satte in tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna. Brottsmisstankarna skiljer sig åt, men det tiotal personer som greps för brott mot den nya säkerhetslagen riskerar livstids fängelse.

Västvärlden har fördömt Kinas agerande i Hongkong. Storbritannien, som kontrollerade regionen fram till 1997, har sagt att lagen är ett flagrant brott mot det sino-brittiska överlämningsavtalet från 1984, som reglerar landets överlämnande av sin tidigare kronkoloni till Kina. Premiärminister Boris Johnson har också lovat de miljontals Hongkongbor med så kallade British National Overseas-pass (eller rätten att skaffa sådant) möjlighet att komma till Storbritannien och på sikt ansöka om medborgarskap.

Peking fräser tillbaka

USA har aviserat kraftfulla åtgärder och möjligen sanktioner som svar på Pekings offensiv, och Kanada har rivit upp sitt utlämningsavtal med Hongkong.

Regeringen i Peking har å sin sida fräst tillbaka mot vad man ser som otillbörlig inblandning i interna kinesiska angelägenheter. Hongkongs Pekingvänliga chefsminister Carrie Lam har försäkrat att devisen "ett land, två system" fortfarande gäller, samtidigt som hon har varnat för "mycket allvarliga konsekvenser" för den som bryter mot den nya lagen.

FAKTA

Fakta: Pekings nya säkerhetslag

Lagen, som gäller den självstyrande regionen Hongkong, antogs av Kinas folkkongress och trädde i kraft den 30 juni.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

I Hongkongs ”mini-grundlag” (Basic Law) står inskrivet att Hongkongs styre ska instifta en säkerhetslag för regionen. 2003 lades ett förslag fram, men det stoppades av massprotester. Efter det har man inte lyckats lägga fram ett nytt. Många menar att det var regeringens misslyckande med det, med att förra året införa ett utlämningsavtal till fastlandet, samt med att stoppa de rekordstora demonstrationerna under 2019 som nu fick Peking att nu ta i med hårdhandskarna.

Hongkongs advokatsamfund har skarpt kritiserat lagen för att på många punkter gå på tvärs mot regionens ”mini-grundlag”. Lagen har också fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen mellan Storbritannien och Kina ska gälla till 2047.

Peking har avfärdat all kritik.

Ekonomi

Skanska får järnvägsjobb i Tjeckien

Skanska bygger järnväg i Brno. Arkivbild.
Skanska bygger järnväg i Brno. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Byggbolaget Skanska har tecknat avtal om att uppgradera en järnvägssträcka i Brno i Tjeckien.

Beställare är Tjeckiens järnvägsdirektorat och kontraktet är värt cirka 610 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från Skanska.

Bygget på den 8,5 kilometer långa sträckan påbörjas redan denna månad och ska vara klart i augusti 2022.

Inrikes

Brand i flerbostadshus – lägenheter utryms

Det brinner i en källare i ett flerbostadshus i Norrköping. Evakuering av lägenheter pågår. Arkivbild.
Det brinner i en källare i ett flerbostadshus i Norrköping. Evakuering av lägenheter pågår. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner i en källare i ett flerbostadshus i Norrköping. Evakuering av lägenheter pågår.

Larmet inkom klockan 06.18 på fredag morgon efter att en person sett rök komma ut från ett källarfönster från byggnaden.

– Det är en fullt utvecklad brand i en källare, säger Morgan Wass, inre befäl på räddningstjänsten, till Norrköpings tidningar.

Enligt NT har räddningstjänsten säkrat trapphuset och påbörjat rökdykning i byggnaden. Flera lägenheter i huset ska vara drabbade av röken.

NÄSTA ARTIKEL