Annons

Döms för bortglömt vapen

HÄSSLEHOLM Mannen hade varit en aktiv tävlingsskytt, men efter hand som licenserna för hans vapen löpte ut så avyttrade han dem hos en vapenhandlare.
Hässleholm • Publicerad 6 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Mannen hade varit en aktiv tävlingsskytt, men efter hand som licenserna för hans vapen löpte ut så avyttrade han dem hos en vapenhandlare. Under förra våren fick han brev från polisen om att också hans licens på revolvern höll på att löpa ut. Eftersom det var tid kvar på licensen samtidigt som vapenhandlaren höll på att flytta valde han att vänta med att sälja av den.

En kväll efter arbetet insåg mannen dock att licensen löpt ut en vecka tidigare. Samma dag åkte han till vapenhandlaren för att avyttra vapnet.

Annons

Tingsrätten konstaterar att det inte är styrkt att mannen uppsåtligen gjorde sig skyldig till ringa vapenbrott, men att det måste bedömas som oaktsamt att han inte i tid ansökte om att förlänga licensen eller avyttra vapnet.

På grund av denna oaktsamhet döms mannen för ringa vapenbrott och ska därmed betala 40 dagsböter à 300 kronor, totalt 12 000 kronor.

Åklagaren hade yrkat på att mannens revolver dessutom skulle förverkas. Tingsrätten konstaterar att huvudregeln är att ett vapen som varit föremål för vapenbrott förklaras förverkat. Men med tanke på hur mannen agerade när han insåg att licensen löpt ut finner man det oskäligt att förverka vapnet.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons