Linda H Staaf, chef för underrättelsenheten på NOA, rikspolischef Anders Thornberg, Marie Berg, chef för nationella bombskyddet, och Mats Löfving, chef för NOA, talar om om polisens arbeter mot grova våldsbrott, med fokus på sprängningar, under en pressträff i Polishuset i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Polisen lovar åtgärder mot sprängningarna

Inrikes Antalet sprängningar i landet har ökat kraftigt och polisen behöver förstärka för att kunna komma till rätta med det växande problemet.
- Jag förstår att det är många som upplever oro kring det som sker. Uppgörelsen mellan kriminella kommer allt närmre och en rädsla att man själv drabbas finns, säger rikspolischefen Anders Thornberg.

Under presskonferensen som ägde rum på onsdagen redogjorde polisen för hur man jobbar mot grova våldsbrott i samhället och inte minst sprängningarna som har blivit allt vanligare och ökat jämfört med i fjol.
– Vi tar väldigt allvarligt på den här utvecklingen, och särskilt på den hänsynslösa användningen av sprängämnen. Vi ser ingen motsvarighet internationellt, säger rikspolischefen Anders Thornberg.

För att stå mer rustade menar han att det behövs både fler poliser, större tekniskt kunnande, lagändringar och inte minst ett större samarbete. Polisen kommer därför att jobba mer med Säpo, Försvarsmakten och andra länders polisorganisationer.
– Men det är också viktigt att föräldrar, skola, socialtjänst och privata aktörer sätter in åtgärder för att unga inte ska dras in i kriminaliteten, fortsätter Thornberg.

Många av dessa dåd utförs nämligen av springpojkar som ofta är kända av områdespoliser men inte kända för att begå grova våldsdåd.
– Det kan handla om att de vill tjäna pengar eller skaffa sig status. Ofta är det lättkränkta unga män som styrs av dolda personer med en ekonomisk drivkraft. Många av konflikterna som sedan trappas upp har sitt ursprung i narkotikahandeln, och när det gäller hämndattacker blir vedergällningen ofta värre. Förmodligen är det därför som det inte bara används bangers utan även större sprängladdningar, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten inom polisen.

Även om det till största del är kriminella nätverk som använder sprängmedel för att hota, pressa och maktdemonstrera och skjutvapen för att döda, menar Staaf att metoderna blir allt vanligare i exempelvis svartsjukedraman och mot myndigheter.
– De senaste ett-två åren har gärningspersonen dessutom inriktat sig på närstående till egentliga måltavlor. Förklaringen kan vara att personen håller sig undan eller att det blir mer effektivt att ge sig på närstående, säger Linda H Staaf.

Sprängningarna sker främst i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, men på senare år har de spridit sig till även mindre orter, främst i mellanregionen och södra Sverige.
Marie Berg som är chef för nationella bombskyddet säger att den senaste tidens dåd har gjort att man behövt prioritera hårt men att alla akuta uppdrag klarats av. Däremot behövs en förstärkning.
– Vi måste följa samhällsutvecklingen och vi har en pågående rekrytering, säger Marie Berg.

Mats Löfving, chef för NOA, nationella operativa avdelningen, konstaterar att det är samma människor som tidigare skjutit som nu också spränger och att det inte ändrar polisens arbete som fortsätter att utvecklas.
– Vi har utvecklat vår förmåga kraftigt de senaste åren. Vi har 300 fasta övervakningskameror, vi har helikopter och vi har span. Det vi är i behov av nu är att samordna, prioritera och utveckla vår förmåga. Vi kommer bland annat att förstärka vår flyg- och helikopterverksamhet mot syd och använda i spaningssyfte i Malmö, säger Mats Löfving.

Även om sprängdåden och skjutningarna kräver större insatser och fokus av polisen är Anders Thornberg tydlig med att de samtidigt hanterar annan brottslighet också.
– Vi har en oerhört komplex utmaning men vi kommer att vara uthålliga. Det kommer att vara tufft att vara kriminell i Sverige.

Läs mer:

[contentcards class="skd-related-link" url="https://www.skd.se/2019/11/02/polisen-pa-plats-under-hela-dagen/"]