Annons

Penningtvättare slipper böter

Hässleholm • Publicerad 6 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Varor bjöds ut på internet, och pengar sattes in på den då 25-årige mannens konto. Några varor skickades emellertid inte. Detta skedde vid inte mindre än 13 tillfällen under 2016 och stoppades inte förrän banken stängde mannens bankkonto.

Beloppen som kom in var på mellan 1 700 och 15 000 kronor.

Annons

Mannen förklarade att han bara velat hjälpa sin bror och därför upplåtit sitt konto åt honom. Han fick in pengar på sitt konto och förde sedan över dessa till andra personer som ibland var okända för honom.

Tingsrätten resonerar kring huruvida mannen borde misstänkt att pengarna kom från brottslig verksamhet, och anser att han borde ansett att det fanns en betydande risk för det, och att hans handlande med överföringar var för att dölja detta.

Mannen döms därmed för samtliga 13 fall av penningtvättsbrott och ska betala skadestånd till målsägandena på totalt 78 917 kronor, utöver ränta. Eftersom han sedan tidigare var ostraffad blir påföljden bara villkorlig dom, och då händelserna ägde rum tre år bakåt i tiden – och att mannen själv inte varit orsak till att utredningen tagit så lång tid att färdigställa – slipper han dagsböter.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons