Alexander Karim.Foto Hossein Salmanzadeh / TT
Amanda Svensson. Foto: Gunilla Wedding
Christoffer Carlsson.Foto: Jessica Gow / TT
Katrine Engberg. Pressfoto

Författarmöten med samtalet i centrum

Bokens dag All läsning är bra, så länge den engagerar människor.
Det säger Gunilla Wedding, som tillsammans med Pernilla Ekdahl leder de stundande författarsamtalen under Bokens dag, som är på lördag.

Fyra författare, två samtal och oändligt med frågor och nya perspektiv. Upplägget inför lördagens Bokens dag är detsamma som tidigare år.
– Det började med att vi hörde hur författarna talade med varandra i pausen. Det tyckte vi att andra också kan få ta del av, säger Gunilla Wedding, kulturchef på Skånska Dagbladet.
Tillsammans med Pernilla Ekdahl leder hon alltså lördagens författarsamtal i kulturhusets Röda salongen, klockan 13-16.
– Jag tror att det är roligt för publiken att höra författare prata om sina böcker. Det adderar till läsupplevelsen, säger Pernilla Ekdahl.
– Ja, det blir en annan kontakt om du hör en författare prata om sin bok, tillägger Gunilla Wedding.

I år gästas Bokens dag av Alexander Karim, Katrine Engberg, Amanda Svensson och Christoffer Carlsson, som alla släppt böcker under året.
– Tanken är att författarna ska representera olika genrer. Sedan tycker vi det är viktigt med en lokal koppling, förklarar Gunilla Wedding.
Målet är sedan att låta författarna prata med varandra om allt vad författaryrket och det skrivna ordet innebär.
– Ofta är de väldigt pratsamma. Tidigare författare har uppskattat formatet när de får utrymme att själva diskutera och utbyta erfarenheter, säger Pernilla Ekdahl.

Först ut att inta den stora scenen är Alexander Karim och Katrine Engberg. När den andra akten tar vid är det Amanda Svensson och Christoffer Carlssons tur att samtala.
– Tanken är att hitta gemensamma nämnare hos de två som deltar i samtalet, säger Gunilla Wedding.
– Just Karim och Engberg har båda bakgrund i teaterns värld, så det blir intressant att höra om det hjälpt dem i skrivandet, säger Pernilla Ekdahl.
– Svensson och Carlsson har använt sig av sina hemorter i berättandet. Då blir det en del om miljö och vad det har för inverkan i att en människa är som hon är, tillägger Gunilla Wedding.

Det låter som ni berör en del filosofiska ämnen också?
– Ja absolut. Det händer något när två författare får tala med varandra. En bok kan ju betyda väldigt mycket för såväl läsaren som för författaren, säger Gunilla Wedding.

Bokens dag i kulturhuset startade 2013 och arrangeras av Norra Skåne, Skånska Dagbladet och Kultur Hässleholm i samarbete med Sparbanken Skåne och Hässleholms Bokhandel.
Carl-Johan Bauler, chefredaktör på Norra Skåne, tycker att ett litterärt fokuserat evenemang som detta mycket viktigt för staden.
– Det är en chans för hässleholmare att få träffa aktuella och intressanta författare på ett sätt som man knappast skulle få tillfälle till annars, säger han.
Gunilla Wedding håller med.
– Vi har ett fint samarbete där vi lyfter fram litteraturen. På så sätt visar vi att den har en central betydelse i Hässleholm, säger hon.
– För Norra Skånes del är det viktigt att driva denna typ av arrangemang. Vi vill värna om det fria ordet, tillägger Carl-Johan Bauler.

Vad är det som gör litteratur så viktigt?
– Det ger möjlighet för läsaren att få vara någon annanstans för en stund och att få njuta av det skrivna språket samt skildring av miljö och karaktär. Dessutom skänker läsandet nya perspektiv, som vi kanske inte möter annars. Det tillför något i livet som är utöver det vanliga, helt enkelt, säger Gunilla Wedding.
Pernilla Ekdahl håller med, och tillägger:
– Om man läser har man alltid sällskap. Det öppnar upp för resor i fantasin och ökar förståelsen för hur andra människor bor och lever.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...