Internationella valutafondens val

Valar har seglat up som en oväntad dellösning på klimatkrisen. Stora valar tar upp koldioxid. Enorma mängder koldioxid: en val binder mer än tusen träd. När den samlar koldioxid i sin kropp tar den med sig den ner på botten och håller den borta från atmosfären i hundratals år.
Dessutom göder valbajs växtplankton, som är en av de största syreproducenterna vi har. Plankton fångar upp lika mycket koldioxid som fyra Amazonas-skogar. Att jaga valar så de riskerar utrotning har alltså varit en ännu sämre idé än vi trott.
Detta är ännu ett exempel på kopplingen mellan biologisk mångfald och klimatförändringar. Det kan ifrågasättas om biologisk mångfald och klimatfrågor ens ska ses som olika ämnen. Hela tiden upptäckts nya kopplingar mellan en arts överlevnad och välstånd och konsekvenser för klimatet och människans möjligheter att överleva.
I en både rolig och viktig beräkning visar ekonomer på Internationella valutafonden bokstavligt på valarnas värde. De översätter valens klimatinsats genom att räkna på en motsvarande kostnad för utsläppsrätter och kommer då fram till att valens insats är värd 10 biljoner kronor.
Att visa sådana kostnader i kronor och ören är en utmärkt idé. Klimatkrisen handlar om stora och abstrakta värden som kan vara svåra att föreställa sig. Men till och med kapitalister och cyniker måste bry sig om att säkra valbestånden med tanke på vad det kostar i pengar att inte göra det.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du börjat handla julklappar?

Loading ... Loading ...