Stillbilden visar en bil som polisen är intresserad av. Det finns misstankar om att det är det fordon som gärningspersonerna färdats i. Foto: Polisen

Polisen hoppas att film ger fler uppgifter

Lund – Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet, säger förundersökningsledare Patrik Nyquist.

Natten mot den 14 september detonerade en sprängladdning i entrén till en butik på Södergatan i Lund. En ung kvinna som passerade skadades allvarligt.

Under torsdagen gick polisen ut med ett kort videoklipp från detonationen, samt en stillbild med en bil som polisen är intresserad av.
– Med tillstånd av målsägaren och stöd från hennes målsägandebiträde väljer vi nu att visa en filmsekvens från själva detonationen. Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinna som drabbades, men också mot andra personer som rört sig i centrala Lund under natten, säger förundersökningsledare Patrik Nyquist i ett pressmeddelande.

Just före explosionen syns hur en stadsbuss passerar entrén. Enligt polisens tekniker var sprängverkan riktad rakt ut mot gatan, varför skadorna hade kunnat bli än mer omfattande än de blev.

Bussen hade kunnat träffas, precis som ännu fler personer som rörde sig i natten.
– Det vi också kunnat konstatera är att de som har antänt stubinen har lämnat platsen utan att ha kontroll på vem som eventuellt skulle passera. Detta innebär att de misstänkta gärningspersonerna varit långt ifrån platsen när explosionen skedde och inte haft någon kontroll över situationen. Vi vet också att det varit mycket folk i rörelse i centrala Lund med tanke på tidpunken som det sker på, säger Patrik Nyquist.

Stillbilden visar en bil med olika navkapslar. Polisen misstänker att detta är en bil som gärningspersonerna färdats i, och vill ha in tips och iakttagelser om vem som kan disponera bilen eller identifiera den.
Detonationen inträffade klockan 02:40 den 14 september.

Läs mer:

Senaste nytt omLund