Annons

Två tuffa tävlingar för Ekströms på Mallorca

triathlon Två meter höga vågor då simningen avgjordes
Sport • Publicerad 7 november 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
High five när en glad Fredrik Ekström springer i mål efter den avslutande löpdistansen. FOTO: PRIVAT
High five när en glad Fredrik Ekström springer i mål efter den avslutande löpdistansen. FOTO: PRIVAT

Den första tävlingen för Mia och Fredrik Ekström var Challengetävlingen i Paguera på den södra sidan av Mallorca. Drygt tusen deltagare kom till start i tävlingen som gick på halv distans vilket betyder 1900 meter simning, 90 kilometer cykel och 21 kilometer löpning.

Även om det var en vacker morgon så var den inledande simdistansen allt annat än angenäm för deltagarna då det gick höga vågor på det öppna havet där banan var belägen.

Annons

– Många var oroliga för att möta vågorna som var drygt två meter då de rullade in, berättar Fredrik Ekström.

Som ställde sig längst fram i starten för att börja dagens kamp mot vågorna.

– Enda sättet att komma ut var att dyka genom vågorna för att sen börja simma lite som i en berg och dal bana. Extremt svårt att se bojorna då du oftast bara såg rakt in i nästa våg om du inte lyckades tajma att titta upp precis på toppen av en stor våg, säger Fredrik Ekström som dock trivdes att tampas i de tuffa förhållandena.

Däremot hade Mia, som inte riktigt hämtat sig efter sin axelskada, det kämpigt i den gropiga sjön men hon krigade sig igenom skräckupplevelsen.

Även cykelbanan var en utmaning då det kördes två varv upp i bergen och sen en runda förbi Magaluf.

– Asfalten var skrovlig och på en del ställen gick det riktigt fort med tajta svängar och på andra satt vi och trampade sakta upp svettandes i solen, säger Fredrik.

Som i vanlig ordningen avancerade under cykeldelen. Det gjorde även Mia som tog in det hon tappade under den jobbiga simningen.

Löpningen avgjordes inne i Paguera på en kuperad bana som sprangs på en stekande strandpromenad där underlaget var kullersten. Något Fredrik inte hade några problem med då han tog sig in på en fin andraplats.

Mia jobbade sig upp i fältet under löpningen och var med i kampen om sjätteplatsen vilket betydde kval till Challenge The Championship som är seriens motsvarighet till Ironman Hawaii. Något hon klarade av då hon efter att hon samlat ihop de sista krafterna korsade mållinjen som just sexa.

Den andra tävlingen var Long Course Weekend i Alcudia där det var ett annorlunda upplägg med tre grenar på full distans under lika många dagar.

Annons

Här var det betydligt bättre förhållanden under simningen som avgjordes på ett platt hav. Fredrik blev sjua medan Mia fick revansch på skräckupplevelsen i Paguera då hon simmade in på 1,16 som är en av hennes bästa tider.

I cyklingen blev det en tiondeplats för Fredrik Ekström vilket betydde att han ledde totalt inför maratonloppet. För Mia var det inte lika trevligt då hon kraschade.

Hon var rejält stel inför maratonloppet men sprang trots det in på det nya personliga rekordet 3,52.

Fredrik startade sitt lopp bra och gick de första 21 kilometerna på rekordtiden 1,20.

– Efter 27 km kom sommarens låga löpmängd ikapp mig och cykelbenen från dagen innan var kraftlösa, berättar Fredrik.

Som fick kämpa sig runt de avslutande 15 kilometerna och sprang i mål på tiden 2,45. Han passerades av två man och blev trea med totaltiden 8,12.

– Jag extremt nöjd med min tid och tredjeplatsen på maratondistansen, säger Fredrik Ekström.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons