Östra Göinge kommun ska bara ha fem julgranar mot normalt 14. ARKIVBILD

Nedskärning av julgranar väcker arga reaktioner

Östra Göinge 14 julgranar blir fem i Östra Göinge i år. Anledningen är att kommunen ska spara pengar och lägga dem på trafiksäkerhetshöjande insatser.
– Småaktigt, tycker Sven Agne Andersson i Knislinge.

Orter som Immeln, Hjärsås och många andra småorter blir utan gran i år när jul- och ljusarrangemangen i Östra Göinge kommun tänds den 29 november.
Prioriteringen ligger på Broby, Knislinge, Hanaskog, Sibbhult och Glimåkra.
– Jag tycker man skulle lägga ett annat förslag, säger Sven Agne Andersson, varför inte spara in på elljusstakarna i kommunhuset?
– Annars kan man ta bort granarna i de större byarna, det blir ändå så mycket skadegörelse på dem, fortsätter han.

Sven Agne Andersson tycker det är småaktigt och ungefär som att spara in på wienerbröd till pensionärer.
– Dessutom behöver vi bli lite upplysta, säger han.
På Östra Göinge kommuns hemsida under Synpunkten finns fler kritiska röster:
”Blev besviken och upprörd när jag läste hur min kommun hanterar julfirandet.
För mig är det positivt när våra ungdomar väljer att bosätta sig och skaffa familj i de mindre byarna. Det måste finnas annat att spara på än barnens julfirande runt granen.
Ni är ju så stolta att vi blivit 15 000 invånare. Har någon tänkt på att det är inte alla familjer som har tillgång till bil och kan köra sina barn till dans runt granen. Återigen pratar jag om jämställdhet.
En mycket besviken Östra Göingeinvånare.”

Samhällsbyggnadschef Mikael Torberntsson svarar:
”Jag håller med dig, det är alltid roligt när våra unga väljer att bo kvar i kommunen. Utifrån tillgängliga resurser har jag prioriterat att sätta upp granar i kommunens fem största byar till förmån för trafiksäkerhetshöjande insatser.”
En annan synpunkt lyder så här:
”Ni menar väl ändå inte allvar med att vi i småorterna inte kommer att få några julgranar i år! Vi betalar skatt liksom ni, och småorterna behöver väl lite extra belysning mer än ni i huvudorterna, så ska ni spara så gör det där!”

Svaret från samhällsbyggnadschefen på denna synpunkt lyder:
”Som du kanske känner till så är det ansträngt ekonomiskt läge för hela den offentliga sektorn just nu. Både regioner och kommuner är under hård press, så även vi i Östra Göinge.
Vi har haft en god ekonomi i många år och därför drabbas vi inte lika hårt nu som många andra. Många av våra grannkommuner har stora problem med stora sparpaket och skattehöjningar som följd.
I Östra Göinge behöver vi prioritera bättre för att fortsatt ha en stabil ekonomi. Därför jobbar nu förvaltningen med att värna det som är prioriterat och helt enkelt väljer bort annat som inte har en hög prioritet.”
Kommunens jul- och ljusarrangemang kommer vara tända till och med tjugondag Knut, den 13 januari.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...