Annons

Babyboom borgar för mellanstadiet

ballingslöv Mellanstadiet på Ballingslövs skola är hotat. Föräldrarna misstänker att stängningen är början till nedläggning av hela skolan.
Hässleholm • Publicerad 9 november 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Kristoffer Manno, Karolina Werner, Joakim Göransson, Tina Bengtsson och Martin Lundkvist hoppas politikerna tar sitt förnuft till fånga och studerar alternativ till stängning av mellanstadiet. Deras förslag är en lösning, menar de.   Foto: Stefan Olofson
Kristoffer Manno, Karolina Werner, Joakim Göransson, Tina Bengtsson och Martin Lundkvist hoppas politikerna tar sitt förnuft till fånga och studerar alternativ till stängning av mellanstadiet. Deras förslag är en lösning, menar de. Foto: Stefan Olofson

På måndag träffar skolledningen och Stefan Larsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, föräldrar till barn på skolan i byn för att diskutera en eventuell flytt av de sju mellanstadiebarnen till Farstorps skola.

– Det är ett stort misstag att stänga mellanstadiet med tanke på att förskolan har 42 barn och förskoleklassen har tolv elever höstterminen 2020, säger Tina Bengtsson, mamma till Felix, som går i fyran och tvingas byta skola nästa termin.

Annons

De senaste åren har mellanstadiet tappat merparten av sina elever, sedan föräldrarna valt att sätta de i andra skolor. Nu anser skolförvaltningen att det inte är pedagogiskt försvarbart att driva mellanstadiet vidare med endast sju elever kvar i fyran och femman.

Det finns inga planer på att lägga ner mellanstadiet, lovar både politiker och skolchef Rolf Bengtsson, som ser en nystart av mellanstadiet när det finns tillräckligt med elever igen.

De kontakter och information som föräldrar har fått, talar i en annan riktning.

– Det finns ett nytt förslagsunderlag, som handlar om att göra Ballingslövs skola till en F-3 skola, säger Kristoffer Manno, som har barn på lågstadiet.

Enligt föräldrarna finns det en logik i detta, rent politisk. Det råder babyboom i Ballingslöv. Förskolan kan inte ta emot alla barn och måste expandera.

Misstankarna är starka att lågstadiet får vara kvar några år, sedan läggs det ner och då kan skolan bli en ren förskola.

– Så slipper man investera i en ny förskola, säger Martin Lundkvist, förälder.

De vill att politiker och skolledning ska ha is i magen, eftersom det finns många barn i lågstadiet som ska upp i mellanstadiet. Återväxten är säkrad för byns skola i många år med tanke på de 42 barn som går i byns förskola.

– Det är dessutom inte rätt mot barnen som nu går i mellanstadiet att tvingas byta skola och klass. En av lärarna på skolan har redan flyttats till en annan skola, säger Tina Bengtsson.

De har ett förslag, som de vill att politikerna tar till sig.

Annons

– Lösningen är att skapa en F-2 grupp, som får femton barn och en 3-5 grupp med tolv barn nu. Då får vi fungerande grupper på skolan. Till nästa höst fylls det på med fler barn, säger Karolina Werner.

Orsaken, enligt föräldrarna, till att så många föräldrar valt att låta sina barn gå i andra skolor är det stök som fanns i skolan tidigare och som åtgärdades för sent.

– När den nya skolledningen tillträdde var skadan redan skedd, menar Kristoffer Manno.

Han berättar att teknisk förvaltningen sedan ett bra tag har ett uppdrag att utreda en ny skola i ballingslöv.

– Inget har hänt, kommenterar han.

Föräldrarna vill att politikerna tar till sig och studerar alternativa lösningar till en nedläggning.

– Försvinner skolan från Ballingslöv ger det på sikt dominoeffekter för skolorna i Farstorp och Hästveda också, säger Joakim Göransson.

Felix Bengtsson, som går i fyran tänker mycket på att han måste bryta upp och byta skola.

‑ Det känns jobbigt. Jag vill ha kvar mina fröknar och kompisar.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons