Kultur

När julens glädje möter mörkret

STOCKHOLM 20191104 Peter Jöback under pressdagen för filmen "Jag kommer hem igen till jul" som har premiär 8 november. Foto Karin Wesslén / TT kod 11940
Artikel Kultur och Nöje Peter Jöback är aktuell i filmen Jag kommer hem igen till jul - inspirerad av hans egen historia.

Vi hör det i jullåt efter jullåt. Längtan efter julen, fylld av ro och glädje. En högtid där vi ska skratta och umgås. Men i verkligheten kan julen vara något helt annat för många. Ångest, fulla föräldrar och påklistrade leenden. Artisten och skådespelaren Peter Jöback vet alldeles för väl hur det är och hade själv en pappa som drack mycket, inte minst om jularna.

– Jag kommer hem igen till jul är inspirerad av min egen historia. Jag gjorde en julskiva 2002 med samma titel som fick ett enormt genomslag när den kom, och den har varit väldigt värdefull för mig på många sätt. Det är tack vare den som jag vågade möta gamla minnen från barndomen som jag mest hade förträngt. Den här julmusiken gav mig kraft att berätta. Sedan dess har egentligen tanken på att göra en film som utspelar sig kring julen funnits. Jag har dessutom alltid velat göra en film om familjehemligheter, säger Peter Jöback.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Han höjde alltid stämningen

Personligt
Personligt Som tidigare meddelats har Tore Olofsson i Östra Ejaröd, avlidit i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är sönerna Christer och Roger med familjer.

Vi känner stor saknad. Tore har för oss varit en bra granne och en god vän under många år.

Hela sitt vuxna liv var Tore bygden trogen med olika uppdrag, bland annat som kyrkvärd.

Han var en trevlig medmänniska. Bordet på Sjögläntan, där Tore på senare tid intog sina luncher, kallades av gästerna vid de övriga borden, för ”det glada bordet”. Tore bidrog flitigt till att höja stämningen.

Han skämtade ofta om sig själv och att ”det är synd om Tore”, men han var lika medveten som vi andra om att han var en mycket lyckligt lottad man som haft ett bra liv tillsammans med en utmärkt livskamrat, hustrun Inga. Och han hade all anledning att vara stolt och glad för sina båda söner och deras familjer.

Dessutom var han tacksam för att ha god hälsa upp i hög ålder. Det är först nu under den senaste tiden som vi delat hans oro för den sviktande hälsan.

Tore såg en dikt av Erik Gustaf Geijer, hemma hos mig som samstämde med hans tankar som gammal man. Han bad mig att läsa den vid hans begravning om han gick före mig ur tiden.

På förekommen anledning kan det inte bli så, men här är ett stycke ur dikten till Tore.

Dagen sig sänker, nattlig blir rymden

Snart blott de eviga stjärnor du ser

men du saknar ej flyende dagen

och räds ej den stunden natten

för av den kärlek som gick över världen

föll också en strimma in i din själ

Gullvi Borsits och Lennart Granqvist på Fälle

Coronaviruset

Vårdpersonal smittad – blev fråga för Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets fasad i Stockholm.
Fotograf: Naina Helén Jåma/TT
Hässleholm
HÄSTVEDA Arbetsmiljöverket har kopplats in, efter att tre vårdanställda i Hästveda som haft kontakt med covid-19-sjuka åldringar blivit smittade.

Det är omsorgsförvaltningen i Hässleholm som anmält tre händelser som ”allvarlig arbetsolycka” respektive ”arbetsolycka” till Arbetsmiljöverket. Lika många medarbetare har smittats av corona, vilket sätts i samband med deras arbete.

En hemtjänsttagare var smittad med covid-19 före den 6 maj. En medarbetare som besökte brukaren denna dag konstaterades smittad elva dagar senare.

En annan person med hemtjänsthjälp konstaterades smittad den 10 maj. Medarbetaren fick symptom efter att ha besökt brukaren den 7 maj och konstaterades smittad genom ett test den 13 maj.

Den tredje hemtjänsttagaren insjuknade med symptom den 13 maj. Här fick en medarbetare symptom efter att ha besökt brukaren och konstaterades smittad vid ett test den 14 maj.

I den utredning som på onsdagen skickades till Arbetsmiljöverket skriver omsorgsförvaltningen att det hos alla brukare använts ”skyddsutrustning enligt rutin kopplat till hälsostatus för brukaren”. Vidare konstateras att man inte kunnat hitta några fel på skyddsutrustningen eller på hur den använts.

Vilken slags skyddsutrustning de använt har inte gått att få klarhet i. Enligt kommunens tillförordnade medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck används bara ett enkelt munskydd och visir, inte andningsskydd, vid normalt omsorgsarbete med coronasjuka.

– I vanligt omvårdnadsarbete ska de skydden vara tillräckliga. Sedan finns ju andningsskydd. De används till exempel när man ska suga rent i luftvägarna, säger hon.

Enhetschefen har nu bestämt att munskydd och visir ska användas vid tät omvårdnad hos alla personer med hemtjänst i Hästvedaområdet, och att visir ska användas vid alla andra insatser.

Arbetsmiljöverket är nöjt med den utredning som gjorts och avslutar ärendet, med beskedet att man inte tänker inleda någon särskild tillsyn.

Oklar smittkälla

Birgitta Ljungbeck kan inte svara på om den första smittkällan var personal eller brukare – eller någon annan i samhället.

– Man kan inte slå fast att det är i patientarbetet de anställda blivit smittade. Man tänker såklart att det är så, men vi kommer aldrig att kunna fastslå att det verkligen var så. Den här sjukdomen verkar smitta innan den ger symptom, även om det ännu inte finns verklig evidens för det, säger hon.

Att bära munskydd eller andningsskydd i förebyggande syfte ser hon som omöjligt.

– Det handlar så klart om tillgång till skyddsmaterial. Har man det på en patient så måste man ha det på alla patienter, och jag vet inte hur många tusen vi har inskrivna bara i vår kommun. Hade man tagit ett beslut på nationell nivå om att ha det, så hade det inte varit någon diskussion om saken. Men jag tänker att det måste vara lika vård oavsett vilken kommun man bor i.

– Hade man hårddragit det så kanske vi hade undvikit smitta på någon med munskydd, men det krävs också att det hanteras rätt.

Ekonomi

Norge öppnar för jobbresor från hela Norden

Norges näringsminister Iselin Nybø. Arkivbild.
Norges näringsminister Iselin Nybø. Arkivbild.
Fotograf: ME. Borgen/NTB
Ekonomi
Ekonomi

Från måndag den 1 juni kommer de som reser in i Norge på arbetsresor från de nordiska länderna inte längre att tvingas till tio dagars karantän.

– Det är mycket viktigt för näringslivet, säger Norges näringsminister Iselin Nybø (Venstre) på den norska regeringens presskonferens.

Det blir därmed lättare att utnyttja arbetskraft från flera länder, enligt näringsdepartementet.

– Arbetskraften rör sig normalt över gränserna, det är varvsarbetare, servicepersonal och andra, säger Iselin Nybø.

Under presskonferensen fick hälsominister Bent Høie en fråga om reselättnaderna även kan komma att omfatta nöjesresor mellan de nordiska länderna. Han svarade då att Norge i samarbete med grannländerna ska titta närmare på möjligheterna, rapporterar tidningen VG.

Sport

BBC: PL återupptas 17 juli

Manchester City-spelarna kan snart vara tillbaka på fotbollsplanen. Arkivbild.
Manchester City-spelarna kan snart vara tillbaka på fotbollsplanen. Arkivbild.
Fotograf: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport

Den 17 juni spelas det återigen Premier League-fotboll i England. Det ska klubbarna ha kommit fram till på ett möte under torsdagen, rapporterar både BBC och The Telegraph. Det är matcherna mellan Manchester City och Arsenal samt Aston Villa–Sheffield United, som alla spelat en omgång mindre än resten av lagen, som ska spelas då.

Därefter, under midsommarhelgen den 19-21 juni följer en full omgång, enligt uppgifterna. Under mötet ska klubbarna även diskutera frågan om upp- eller nedflyttning samt tv-pengarna.

Premier League pausades den 13 mars på grund av coronapandemin och det återstår 92 matcher av säsongen. Under onsdagen röstade klubbarna för att nu börja med kollektiv träning, inklusive tacklingar.

Hittills har 12 personer testat positivt för coronaviruset, efter att över 2 700 tester gjorts på spelare och personer inom klubbarna.

Ekonomi

Ägare kan stämma förre Swedbankordföranden

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens vd Jens Henriksson.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens vd Jens Henriksson.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Swedbanks förre ordförande Lars Idermark kan komma att hållas ansvarig av ägarna.
Över tio procent av ägarna röstade emot ansvarsfrihet på Swedbanks bolagsstämman, vilket räcker för att öppna en skadeståndsprocess.

Det är nu upp till Swedbanks sittande styrelse, med tidigare statsministern Göran Persson som ordförande, att avgöra om banken ska gå vidare och faktiskt inleda en process mot Lars Idermark och den före detta vice ordföranden Ulrika Francke.

– De tio procenten som öppnar en processmöjlighet mot dem är en sådan sak som vi inte kan bortse från, säger Göran Persson på en presskonferens efter stämman.

Utlovar snabb prövning

Han tillägger att styrelsen kommer att använda samma advokatbyrå för att bedöma om en skadeståndsprocess mot Idermark och Francke ligger i Swedbanks intresse som man gjorde när man övervägde möjligheten att stämma den tidigare sparkade vd:n Birgitte Bonnesen.

– Vi hoppas kunna göra det snabbt, säger Persson.

Idermark avgick som styrelseordförande för Swedbank i april 2019, efter avslöjandet om omfattande problem med penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet.

Stämman beslöt samtidigt med stor majoritet att neka Bonnesen ansvarsfrihet. Men henne kommer Swedbank inte att stämma, enligt ett tidigare besked från styrelsen.

När stämmans ordförande Wilhelm Lüning ställde frågan om ansvarsfrihet var det tydligt att de flesta storägare ställde sig på den gamla styrelsens sida. Men både Lars Idermark och Ulrika Francke fick mer än 10 procent av rösterna emot sig, vilket gör att de kan stämmas även om de formellt fått ansvarsfrihet.

En ankdamm

Efter stämman beskriver Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, det hela som en jätteframgång.

– I praktiken är det en nekad ansvarsfrihet, och en tydlig markering om att aktieägarna är missnöjda med deras arbete.

TT: Hur ser du på möjligheten för skadeståndsprocesser att inledas?

– Både enskilda ägare och styrelsen har ett år på sig att ta ställning till det, och det kan under året komma fram mer information. Vi har ännu inte sett vad de amerikanska myndigheterna hittar på, säger Joacim Olsson.

TT: Många storägare röstade för ansvarsfrihet, hur ser du på det?

– Jag beklagar att många av de största ägarna väljer att fortsätta hålla den förra fursten om ryggen. Det är klart att många i den gamla styrelsen är nära många av de storägare som finns, och då är det svårare att städa uppifrån.

TT: Det låter nästan som vänskapskorruption?

– Jag skulle inte använda det uttrycket, men det är en liten ankdamm i den finansiella världen där många känner många. Det finns personliga kopplingar som kan göra det svårare att markera, svarar Olsson.

Städar uppifrån

Under inledningen av stämman höll vd Jens Henriksson ett anförande om bankens verksamhet. Det blev dock betydligt kortare än vanligt, med hänvisning till den pågående pandemin.

– Mitt uppdrag när jag tillträdde som vd var att städa upp efter penningtvättsproblemen, och utveckla banken. Mitt i det kom coronakrisen. Men till skillnad från finanskriserna är bankerna denna gång en del av lösningen och inte problemet, säger Jens Henriksson.

Vd:n tog också upp de problem banken haft med penningtvätt.

– Swedbank har inte haft tillräckligt bra styrning och internkontroll. För att komma tillrätta med problemet har stora förändringar gjorts: ny styrelse, ny ordförande, ny vd, ny chef för regelefterlevnad, och ny chef för svensk verksamhet. Trappan städas uppifrån.

2,6 miljoner

Även Göran Persson höll ett anförande där han beskrev coronakrisen.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, ingen annan har gjort det heller. Vi står inför en utmaning men hur stor den är törs ingen sia om.

Swedbanks styrelse har skjutit upp beskedet om utdelning med hänvisning till den osäkerhet som coronakrisens skapat. Även det tog Persson upp i sitt anförande.

– Vi håller öppet för att ha en extra stämma i höst där vi beslutar om utdelning. Vi vill verkligen ge utdelning, men inte till priset av att skada bankens förmåga.

Aktiespararnas Joacim Olsson är nöjd med att den före detta ordföranden i praktiken nekas ansvarsfrihet.
Aktiespararnas Joacim Olsson är nöjd med att den före detta ordföranden i praktiken nekas ansvarsfrihet.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Det var en nöjd och pratglad Göran Persson som mötte både aktiesparare och medier på stämman.
Det var en nöjd och pratglad Göran Persson som mötte både aktiesparare och medier på stämman.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: Swedbank och penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv.

Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Sport

Svensk fotboll får ett extra transferfönster

Fifa öppnar ett extra transferfönster åt svensk fotboll. Arkivbild.
Fifa öppnar ett extra transferfönster åt svensk fotboll. Arkivbild.
Fotograf: Steffen Schmidt
Sport
Sport Idag fick svensk fotboll klartecken från Fifa för ett extra transferfönster. Det nya fönstret, som förväntas klubbas formellt ikväll, gäller mellan 31 maj och 13 juni.

Svensk fotboll fick tidigare nej från Fifa för ett extra transferfönster med hänvisning till att man först behöver slå fast när allsvenskan skulle starta.

Under torsdagen kom dock ett positivt besked. Ett extra transferfönster läggs in mellan 31 maj och med 13 juni. Formellt väntas beslutet klubbas i kväll.

– I och med att de två sista veckorna i mars blev i princip obrukbara och att det är en så speciell säsong känns det viktigt att det nu finns en möjlighet att komplettera sin trupp om man känner att det finns behov av det, säger Svante Samuelsson, Svensk Elitfotbolls sportchef.

Det extra transferfönstret innebär att lagen kan värva nya spelare men också att de spelare som redan värvats kan bli spelklara och att pågående lån kan förlängas.

De ordinarie transferfönstren är mellan den 8 januari och den 31 mars samt mellan den 15 juli och 11 augusti. Det senare transferfönstret kommer inte att påverkas av det nya beslutet.

– Det var en viktig detalj i det hela. Att det är just de veckorna i mars som ska läggas här istället. Utan att det påverkar kommande fönster. Så det är också väldigt positivt, säger Svante Samuelsson.

Allsvenskan och superettan har som mål att återuppta seriespelet den 14 juni och damallsvenskan två veckor senare. Fifas besked är i linje med den målsättningen. Under fredagen ska regeringen och Folkhälsomyndigheten lämna besked om senioridrotten får starta eller ej.

Bella Franzén/TT

Sport

Europatouren startar om tidigare än planerat

Marcus Kinhult får tävla igen i juli. Arkivbild.
Marcus Kinhult får tävla igen i juli. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Herrarnas Europatour i golf har en plan för en omstart – och den ser ut att ske en vecka tidigare än planerat.
Tävlingen utanför Newcastle, tänkt som startskott efter coronakrisen, har tidigarelagts till 22–25 juli.

Europatouren har byggt om spelschemat rejält. Sex raka tävlingar i Storbritannien väntas i juli och augusti, en manöver för att underlätta för spelarna i en tid då reserestriktioner försvårar resor mellan länder.

"Vi har hela tiden sagt att säkerheten är vår absoluta prioritet, och det är därför som vi i dag meddelar att omstarten sker om två månader, med stöd från en omfattande hälsostrategi som vårt medicinska team har tagit fram", säger Europatourchefen Keith Pelley i ett pressmeddelande.

Newcastle först ut

Under en vår som mest har gått ut på att ställa in eller skjuta fram idrottsevenemang utgör den tänkta premiärtävlingen British Masters också ett undantag. Tävlingen, som avgörs på Close House Golf Club utanför Newcastle, tidigareläggs nämligen till 22–25 juli.

De fem tävlingarna som sedan följer är English Open i Birmingham (30 juli–2 augusti), English Championship i Ware (6–9 augusti), Celtic Classic (13–16 augusti) och Wales Open (20–23 augusti), båda i Newport, samt UK Championship på klassiska The Belfry i Wishaw (27–30 augusti).

Utan publik

Europatourtävlingarna ska till att börja med avgöras utan publik och följa den utförliga hälsostrategi som tagits fram.

"Förutom att vi får återstarta golfen för våra spelare, mediebolag och ägare samt för alla miljoner fans runtom i världen, så ger det här oss en möjlighet att ge något tillbaka under en tid som vi har aldrig har upplevt tidigare", säger Keith Pelley.

Flera tävlingar under hösten väntar fortfarande på nya datum, men klart är att finaltävlingen i Dubai skjuts fram ungefär en månad, till 10–13 december.

Inrikes

Man i 25-årsåldern skjuten i Falköping

En man har skjutits i Falköping. Arkivbild.
En man har skjutits i Falköping. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern har skjutits i Falköping, skriver polisen på sin hemsida

Mannen uppges vara skottskadad men vid liv. Polisen har inte uppgifter om att några andra personer har skadats i samband med händelsen.

En person har förts till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarm.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

NÄSTA ARTIKEL