Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter en skottlossning vid en pizzeria på Ystadsgatan vid Möllevångstorget i Malmö natten till söndagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Den nya otryggheten

Krönika

I fredags för en dryg vecka sedan möter jag min ena dotter på Malmö centralstation vid tiotiden på kvällen. Efter ett år som hon har arbetat på Grönland flyttar hon hem till Sverige. Eftersom det störtregnar tar vi en taxi med väskor och skidor till hennes lägenhet. Vi byter några ord om hennes hemkomst när taxin plötsligt bromsar in. Framför oss ser vi polisbilar och brandkåren med flimrande blåljus samt polisens avspärrningsband av plast. Eftersom vi inte kan fortsätta rakt fram får taxin snirkla sig fram på några bakgator och till sist släppa av oss vid en återvändsgata så att vi kan gå den sista biten till min dotters port.
Hennes första möte med hemstaden sker i anslutning till att en bomb sprängts vid en port vid Drottningtorget i Malmö 300 meter från bostaden. I stället för att fortsätta prata om hur det skall bli att leva i Sverige igen säger hon spontant att hon är tveksam till att bo kvar i Malmö, en stad där hon delvis vuxit upp och länge var väldigt förtjust att bo i. Men nu känner hon att en gräns passerat för vad man skall behöva stå ut med i det som borde vara en trygg bostadsmiljö. Till bilden hör att det senast i juni också skedde en sprängning i närheten, då vid en krog några hundra meter bort från dotterns bostad.

Kriminaliteten kryper allt närmare oss alla som bor i Malmö. Rån, skjutningar och sprängningar sker med stor regelbundenhet och polisen står till stor del maktlös. Högarna med ouppklarade brott från vardagsbrott till grova våldsbrott och mord växer. I Skåne finns det i dag mer än 115 ouppklarade mord och den helt övervägande majoriteten kommer med största sannolikhet att förbli ouppklarade.
För en tid sedan skulle våra politiker enas om krafttag mot gängkriminaliteten, för det är framförallt den som förpestar tillvaron i såväl Malmö som andra städer. Men det som kommit ut från överläggningarna ger inte mycket hopp om en bättring. Vi kommer att fortsätta tillåta unga ligister att snabbt ta stegen vidare på vad som blir en kriminell karriär där de förvandlas till hänsynslösa gängkriminella.
Sverige befinner sig på ett sluttande plan. Det riktigt allvarliga är att en framtidsspaning landar i att det kommer att bli ännu värre. Runt om i landet driver unga grabbar omkring med invandrarbakgrund som har en diger brottslista bakom sig och bär på vad som numera heter ett stort ”våldskapital.” De som begår brotten är i ungefär 15–25-årsåldern. Det är en grupp som blir ännu större framöver som resultat av senare års stora invandring där vi så ofta misslyckats att integrera unga killar i samhället.
På torsdagen intervjuade Sveriges Radio en mamma i bostadsområdet Almgården i Malmö som utsattes för en ännu värre sprängladdning än den vid Drottningtorget. Mamman Linda i en familj som fick delar av sin lägenhet förstörd vittnade om vilket trauma det blivit för familjen och de två barnen. Tänk vilken mardröm att försöka förklara för barnen vad som hänt och vilken utmaning det blir att återge dessa trygghet. Jag önskar att alla hade lyssnat till det inslaget, inte minst de som vänder bort blicken och tror att det inte kommer att hända i sin närmiljö.
PS! I lördags sköts en ung kille till döds, en kamrat blev livshotande skadad och en bil sprängdes.

Dagens fråga

Skickar du julkort?

Loading ... Loading ...