Maten betyder nästan allt för välbefinnandet
Undernäring bland äldre har varit ett känt fenomen under många år, men alltför lite har gjorts åt det. Bland annat därför att vårdpersonal har liten kunskap om matens betydelse för välmåendet. Måltidskunskap borde verkligen införas på alla utbildningar inom vård- och omsorg. Även på läkarutbildningen behöver viktig kunskap föras ut om matens betydelse för hälsan. Det borde vara självklart men är tyvärr inte det.
Livsmedelsakademin har länge jobbat med frågan, men uppenbarligen är det svårt att få alla kommuner och regioner att förstå matens betydelse för hälsan. Många äldre bor ensamma i eget boende vilket är en av anledningarna till undernäringen. Det är inte kul att äta ensam för någon, oavsett ålder, och som gammal orkar man kanske inte laga god mat som förr. Undernäring påverkar välbefinnandet och kan ge följdsjukdomar eller göra att man inte tillfrisknar som man borde.
Det gäller också för unga människor, där Region Skåne nu blir först i landet med att undernäringskontrollera alla barn som behöver sjukhusvård. Undernäring kan lika gärna betyda felnärd och man kan fördomsfullt tro att överviktiga inte kan vara undernärda/felnärda. En diet byggd på till exempel läsk och pizza kan åstadkomma stora problem för en växande kropp.
Det gäller att främst se individen och att hitta rutiner för det inom vård och omsorg. Maten är inte bara ett bränsle, det är förutsättningen för ett bra och friskt liv, oavsett ålder.
Katarina Erlingson