Annons

Ökad polisnärvaro efter stök på bibliotek

HÄSSLEHOLM Under november stänger biblioteket redan klockan 15 på fredagar, för personalens skull. Samtidigt ökar polisen sin närvaro i hela kulturhuset med omgivning.– Fredagar är det fruktansvärt oroligt och min personal tycker det är jättejobbigt, säger bibliotekschefen Anette Mjöberg.
Hässleholm • Publicerad 11 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det har varit stökigt kring kulturhuset och stadsbiblioteket under en längre tid och både bibliotekschefen och övriga anställda har fått vänja sig vid vad hon beskriver som en ”oerhört stor respektlöshet” från besökare i alla åldrar.

På senare tid upplever hon också att allt fler ungdomar har börjat använda kulturhuset och biblioteket som något slags fritidsgård, med fredagar som veckans absolut värsta dag.

Annons

– Då kan det vara uppemot 50 ungdomar, och det blir fruktansvärt oroligt med folk som bara springer in och ut. Min personal tycker det är väldigt jobbigt att gå ut och ställa sig vid informationsdisken, för de vet vad som väntar, säger Anette Mjöberg.

Det som till slut fick droppen att rinna över bägaren för Anette Mjöberg var en incident sista dagen på höstlovet.

I samband med att en Harry Potterföreläsning skulle hållas inne på biblioteket gick hon runt och bad folk att sänka rösterna. Hon bad även en väktare gå ut i foajén för att prata med en kille som stod och blåste i en visselpipa.

– För att han inte skulle gå in på biblioteket ställde jag mig vid ingången och då sprang han emot mig och riktade en karatespark mot mitt huvud. Då fick jag nog, säger Anette Mjöberg.

Av arbetsmiljöskäl har hon därför beslutat att biblioteket ska stänga redan klockan 15 på fredagar under november.

Anette Mjöberg framhåller dock att det inte bara handlar om ungdomar som saknar respekt.

Hon berättar om vuxna män som använder de låga läsborden som fotstöd för blöta vinterkängor, och vid vänliga tillsägelse kallar personalen både det ena och det andra, folk som för högljudda samtal eller sätter sig och tittar på film på de publika datorerna, med ljudet på hög volym, och missbrukare som tar sin tillflykt till kulturhuset och biblioteket.

Kultur- och fritidsförvaltningen har även haft ett möte med polisen för att diskutera situationen och resultatet av det är att polisen framöver kommer att förstärka sin närvaro i kulturhuset och biblioteket.

– Det är stökigare än vanligt sedan några veckor så vi kommer att ha en ökad tillsyn, försöka identifiera vissa individer som är drivande och försöker tillsammans med kommunen göra insatser mot det här så att det inte eskalerar mer, säger Pär Cederholm, som är lokalpolisområdeschef.

Det är inte bara på biblioteket och i kulturhusets foajé det är oroligt, både polisen och bibliotekspersonalen får påstötningar om att många känner sig otrygga i parkeringsgaraget under huset.

– Vi ska tillsammans med tekniska förvaltningen försöka se över så att vi kan få mer rörelse i garaget. Där är kameraövervakat och borde vara mycket tryggare, men det är mörkt därnere och det är ett ställe för unga som inte alltid har rent mjöl i påsen att krypa undan. Vi vet att det förekommer en del narkotikaförsäljning och har ögonen på det, säger Pär Cederholm.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons