Annons

”Vi får hoppas att de lyssnar på oss”

Hässleholm • Publicerad 11 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Vilket Norra Skåne rapporterat om de senaste veckorna ligger det som förslag att mellanstadieeleverna på Ballingslöv skola ska flyttas till Farstorp. Orsaken är att det enligt ledningen för närvarande inte finns tillräckligt med elever för att kunna bedriva en försvarbar pedagogisk verksamhet.

Skolelevernas föräldrar rasade mot förslaget att behöva omplacera sina barn till skolan i Farstorp. Istället har de lämnat in en egen lösning på problemet till politkerna - att skapa en F-2 grupp, som får femton barn, och en 3-5 grupp som i sin tur får 12 barn.

Annons

På måndag kväll samlades representanter från alla läger i den rådande problematiken i Ballingslöv skolas idrottshall för att ta itu med saken.

Hässleholms skolchef Rolf Bengtsson och barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M) inledde mötet.

– Det är alldeles för många i Ballingslövs upptagningsområde som söker sig till andra skolor. Av totalt 59 barn i upptagningsområdet går bara 24 på skolan. De här proprotionerna finns inte någon annanstans än i Ballingslöv, inleder Rolf Bengtsson.

Han fortsätter med att redogöra för att en liknande utveckligen skett på andra byaskolor i kommunen det senaste decenniet, bland annat skolan i Västra Torup som numera enbart är F-3.

– Vi föreslår att tillfälligt flytta mellanstadiebarnen till Farstorp tills nästa termin. Det blir en tillfällig lösning som kommer att omprövas inför höstterminen 2020, kungör Rolf Bengtsson.

Därefter öpppnades samtalet upp för föräldrarna - som fick chansen att uttrycka sitt ogillande över politikernas förslag.

– Många av oss här har flyttat till Ballingslöv för att ge våra barn en trygg uppväxt och skolgång. Det här tycker jag inte känns tryggt alls, sade en av de upprörda föräldrarna.

Man slog gång på gång slag för att politikerna - som efter mötet diskuterade vidare frågan - skulle ta föräldrarnas förslag om en tillfällig hopslagning av klasserna i beaktning.

– Det känns som att vi har presenterat ett bättre förslag än det som lagts fram. Så vi får verkligen hoppas att de lyssnar på oss och tar till sig vad vi har sagt, säger vårdnadshavare Jonas Larsson.

bild 1/2
Oroliga föräldrar i idrottssalen lyssnar till skolchef Rolf Bengtsson och utbildningsnämndens ordförande Stefan Persson. 
Foto: Teodor Dimblad
Emelie Brinck, Jonas Larsson och Johan Rydh hoppas att politikerna ska ta vårdnadshavarnas förslag i beaktning.
Oroliga föräldrar i idrottssalen lyssnar till skolchef Rolf Bengtsson och utbildningsnämndens ordförande Stefan Persson. 
Foto: Teodor Dimblad
Emelie Brinck, Jonas Larsson och Johan Rydh hoppas att politikerna ska ta vårdnadshavarnas förslag i beaktning.
Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons