Annons

Fann stora doser dopningsmedel

Hässleholm • Publicerad 12 november 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
För flera av preparaten hade redan bäst före-datumen passerats. De på bilden gick ut i maj 2017, och de äldsta i juni 2014. Foto: Tullverket
För flera av preparaten hade redan bäst före-datumen passerats. De på bilden gick ut i maj 2017, och de äldsta i juni 2014. Foto: Tullverket

Mobiler och datorer togs i beslag, och mannens bankkonto gicks igenom. Men inget hittades som kunde knyta mannen till Tullverkets beslag av de narkotikaklassade tabletterna.

Mannen själv, som bor på en mindre ort i kommunen, förnekade också all inblandning i ärendet och konstaterade att han tidigare polisanmält att någon använt sig av hans brevlåda. Åtalspunkten om narkotikasmuggling kom senare att läggas ner.

Annons

Däremot åtalas mannen i stället för dopningsbrott. I samband med Tullverkets beslag gjorde nämligen polisen en husrannsakan mot mannens bostadsadress och fann där tabletter, ampuller och kapslar motsvarande 11 600 enheter dopningsmedel.

En enhet motsvarar 5 milligram aktiv substans, vilket var en metod att beräkna som togs i bruk på 90-talet när just tabletter på 5 milligram var vanliga.

Mannen har i förhör erkänt dopningsbrott, och konstaterar att merparten av medlen kom från en beställning han gjort för runt tio år sedan, och som han använt under kortare tid. Vissa saker hade beställts 2018, men inte använts alls.

Bland preparaten fanns sådant med utgångsdatum så tidigt som 2014.

Enligt Tullverkets beräkningar av dagsbotsbelopp vid dom gör mannens inkomst att han landar på 540 kronor per dagsbot. Om Hässleholms tingsrätt dömer honom till dagsböter så är minst antalet 30, och därmed den lägsta möjliga bötessumman 16 200 kronor.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons