Marianne Mörck presenteras som årets julvärd i SVT under en pressträff i TV-huset. Foto: Claudio Bresciani / TT

Marianne Mörck tänder ljuset på julafton

Jul Hon gillar traditioner och Janssons frestelse är ett måste på julafton. Den folkkära skådespelerskan, artisten och regissören Marianne Mörck har nu fått det stora hedersuppdraget att vara årets julvärd i SVT. Något hon kommer att ta sig an med både värme och lugn som ger tid till eftertanke.

Det blev alldeles tyst i luren. Skånes scenstolthet Marianne Mörck beskriver känslan som när man trampar snett på gatan och tusen nålar ilar genom kroppen och allt stannar upp. Sedan hämtade hon både sig själv och andan och frågade lite förvirrat om de verkligen hade ringt rätt.
– Jag blev väldigt, väldigt paff när jag fick frågan om att vara årets julvärd. Det här händer ju inte tänkte jag. Att vara julvärd innebär att man ska ha bredden och kunna nå ut till alla människor, säger Marianne Mörck.

Frågan till Marianne Mörck ställdes i början av oktober och arbetet med att planera inför julafton är nu i gång för fullt. I år är det dessutom 60 år sedan Bengt Feldreich var den första julvärden i SVT. Marianne Mörck var då tio år gammal.
– Jo, jag minns de första åren med Bengt Feldreich som julvärd. Det var mina första tv-upplevelser och jag kommer ihåg att han i slutet sjöng ”Ser du stjärnan i det blå”, och att det var så vackert. Sedan kom Arne Weise och bara genom att höra hans röst kunde jag se hur ljusen glimmade och alla älskade julstjärnor framför mig. Han hade en väldigt varm röst och pratade sävligt. Det var så lugnt och fint.

Som julvärd tycker Marianne Mörck att man precis som Weise ska vara lugn, sansad, ha något att förmedla och kunna nå ut från sitt skal, vidare genom rutan och in rummet hos tittaren.
– Jag vill få människor att lita mig. Det som jag kommer att berätta och prata om är inget jag säger bara för att jag är julvärd utan jag menar allt. Till exempel så hoppas jag att alla stoppar ner sina mobiltelefoner i ett örngott och att någon sedan lägger det här örngottet på ett hemligt ställe fram till midnatt i alla fall. Så att man ser varandra under kvällen. Bryr sig om varandra och är tillsammans. Det här med att vi ständigt stirrar i mobilen är ett växande problem. Jag hoppas så att barnen kanske pratar med mormor eller faster. Sin kusin. Eller pratar med sin pappa och tittar honom i ögonen när han pratar.

Hur föreställer du dig att tittarna har det där ute i stugorna på julafton när du sänder?
– Jag har sådan galen fantasi vet du. Men jag tänker att det är mängder med olika människor som sitter där och tittar, och det ser olika ut för alla. Jag ser ett bord fullt med ljus. Kanske har någon precis öppnat en chokladask. En förälder hyschar åt ungarna. Och någonstans så har hunden tagit bollen och springer runt i huset.
Hur brukar dina egna jular se ut?
– Det kan vara stor familj med mycket släkt och mycket mat, röj, en trött mor i köket och två stora hundar som rusar runt. Sedan kan det också vara så att jag är själv. Jag älskar att vara själv. När det är mycket och jag inte orkar är det en ynnest att få vara själv. Då tittar jag på Kalle Anka med min Jansson i en liten form bredvid mig.
Vad kommer att vara måsten i studion?
– Jag är svag för granar med ljus i, jag vill ha julstjärnor till förbannelse och jag gillar ljusstakar. Jag brukar ha ljusstakar framme hemma till april. De ger ett så fint sken! Och julstjärnorna köper jag ofta och många till mig själv. Röda och varma ska de vara och det är väldigt fint att gruppera dem. Jag är inte så mycket för figuriner. Av det jag gillar vill jag däremot ha hundra av allt, haha.
Matmässigt då?
– Jag måste ha Janssons. Och så kommer jag att dricka julmust light till.
Är du bra på att tända ljus?
– Jag måste öva! Jag vet faktiskt inte om jag ska dra stickan inåt eller utåt! Hur gör man? Jag kan ju gärna inte sitta där klockan tre med en gaständare och tända ljuset, usch så förfärligt. Vad skulle folk då säga?