Gerda Salomonsson från Knislinge vann fem miljoner i Bingolotto. Här tillsammans med svärdottern Anna-Stina. Foto: Patric Berg
Inger Arvidsson har följt hur koloniträdgårdarna blev Bestos parkering. Harry Eldenhag drabbades. Foto: Mats Wivel
Per Unckel besökte Kronägg i Perstorp. Marie Johansson var en av de anställda. Foto: Maja Ögren
Maja Ögren börjar på Norra Skåne i Perstorp. Foto: Jörgen Ahlström
Långtradarna får inte vara längre än 18 meter i Europa. Foto: Åke Ljungberg

Storvinst, Junesco och planer för EU

Åkare tror på EU-medlemskap, heter det i en lång rubrik. För åkerinäringen bedöms det utan tvekan få positiva effekter. Det tror i alla fall Bengt Nordlindh som är vd för Åkeriföreningen i Kristianstads län.
– Öppnare gränser främjar handeln, vilket förstås gagnar det stora flertalet av länets 530 åkerier. Idag får våra svenska chaufförer stå i kö vid tullstationerna i flera timmar, medan de från EU-länderna inte behöver stanna alls. Den största skillnaden blir att gränserna till övriga EU-länder öppnas, och med slopandet av tullarna blir det lättare för svenska transportföretag att konkurrera med utländska speditionsfirmor. För långtradarna kan ett bibehållande av 24-metersgränsen vara möjligt.
För Sveriges äggproducenter är det inte EU-problematiken som oroar utan förbudet mot burhöns som träder i kraft 1999.
Före detta utbildningsminister Per Unckel har besökt Kronägg i Perstorp och där talat sig varm för EU.
Han är övertygad om att Sverige kommer att påverka övriga EU-länder till en humanare djurhållning, även för burhöns.
Som tidningens nye Perstorpsredaktör Maja Ögren skriver – hon presenteras för övrigt stort i samma nummer – är Unckel så till den milda grad övertygad om saken att han på stående fot lovar äta upp hela sitt slipsförråd, om så inte blir fallet inom några få år.
Svenska höns och prima svenska ägg är på marsch ut i ett Europa med kvalitetstänkande konsumenter.
Protesterna var många vid samlokaliseringen nyligen av A3 med P2 i Hässleholm.
Med hänsyn till att Wendes artilleriregemente sattes upp i Kristianstad redan 1794 var det fullt förståeligt. Men nu talas det, med facit i hand, redan om ett lyft för artilleriet.
Enligt nye artilleriinspektören Karl-Ivar Pesula som besökt garnisonen har man ”lite mer på fötterna”, när snålblåsten börjar vina inför nästa försvarsbeslut 1996. Detta genom att gemensamt kunna utnyttja övningsområden och lokaliteter.
Regeringen har redan aviserat nya besparingar, och en del befarar att ytterligare en skånsk brigad kommer att försvinna, även om inspektör Pesula har svårt att tänka sig detta scenario.

Från och med 1 november är namnet Junesco för alltid borta i Lönsboda. De senaste årens konkurser har satt sina spår, och de nya ägarna vill ha ett friskt namn – Synex.
Ägare blir ekonomen Jan Nimmermark, som under fem månader jobbat med en sanering av företaget i konkursförvaltarens regi samt Mary Thomasson, som under samma tid arbetat som produktionsansvarig.
Ulla Söderdahl som är fackklubbsordförande och varit anställd i Junesco sedan 1953 säger sig vara mycket nöjd med den vändning som skett.
Nya namnet Synex syftar på ”Sömnadsexperterna”, heter det till sist i Kjell Arnoldssons reportage.

På Hässleholms bibliotek visas nu en fotoutställning under namnet ”Det var en gång ett koloniområde”. Här presenteras en stor samling bilder av Inger Arvidsson, som är ordförande i Hässleholms fotoklubb.
Det gäller området vid Stobyvägen, där ett gammalt koloniområde ersattes av en stor parkeringsyta för nya Besto.
Fotografen har själv växt upp med området, där hennes föräldrar hade en kolonilott.
När den sista hösten kom 1991 led Inger med många andra av att se ”kolonisternas” livsverk skövlas och har därför dokumenterat det hela i en utställning.
I stället för att här observera 1905 års passionsdrama vid Vattugatan i Hässleholm, stadens egen ”Elvira Madigan-historia”, då två älskande miste livet, uppmärksammar vi hellre artikeln med rubriken ”Rena snurren för Knislingebor”.
Här handlar det om den lyckosamma Bingolotto-utgången med Super-Chansen i Göteborg, då en 81-årig dam och hennes svärdotter vann stora pengar inför Leif ”Loket” Olssons ögon.
Det började med en miljon, sedan två till och så två till! Med fem miljoner kronor i bagaget kunde familjen Salomonsson återvända hem till Knislinge.

Dagens fråga

Skickar du julkort?

Loading ... Loading ...