God idé att variera Almedalsnärvaron

Både Region Skåne och Malmö drar sig ur Öresundshuset-samarbetet under nästa års Almedalsvecka. Lund har redan tidigare meddelat att de inte deltar i det tioåriga projektet i år. Det är ett klokt beslut av parterna.
För Almedalsbesökaren har Öresundshuset varit en uppskattad fast punkt i Visby där man kunnat få allt från wifi till goda smörrebröd. Ibland har det på Visbymanér blivit så att man träffat samma mer eller mindre inflytelserika skåningar där år efter år, vilket skapar bra lokalt nätverkande men slår in öppna dörrar. Öresundshuset har fyllt en funktion genom att visa regionen som en enhet, med en rörlighet för människor och ekonomi som sträcker sig över bron till Danmark, eller åtminstone gjorde det innan gränskontroller infördes. Det har genom sitt läge och sina många aktiviteter påmint om att Öresundsregionen är en viktig knutpunkt bortom huvudstaden. Men kanske är gränsen nådd för vad man kan åstadkomma genom Öresundshuset.
Ett problem för Almedalens framtid är att hushyra och kvadratmeter närmar sig centrala London eller Manhattan i pris. Ett evenemang som det i Öresundshuset kostar mer än vad som är rimligt för en region med underskott och en stad med viktigare problem än synligheten i Visby.
Almedalens framtid beror på hur dyrt det kan vara innan gränsen nås. Gissningsvis kommer andra att följa region Skåne i partiell reträtt.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du någon att fira jul med?

Loading ... Loading ...