Annons

Högerextrema Vox vinnare i Spanien

Opinion Nyvalet i Spanien i helgen innebar knappast det tydliga resultat som premiärminister Pedro Sánchez hoppades på efter misslyckandet att bilda regering efter valet i april.
Opinion • Publicerad 13 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Nyvalet i Spanien i helgen innebar knappast det tydliga resultat som premiärminister Pedro Sánchez hoppades på efter misslyckandet att bilda regering efter valet i april. Hans eget parti, socialdemokratiska PSOE, fick i det preliminära resultatet nästan lika många mandat som tidigare, man tappade ett. Det som sticker ut är att högerextrema Vox mer än fördubblar sitt stöd och att högerliberala Ciudadanos rasar kraftigt. Sánchez får gissningsvis bilda en minoritetsregering, men frågan är om det är enklare att få ihop en sådan nu än i våras.

Framgången för Vox är oroande, inte bara för de spanjorer som inte röstade på detta parti utan för hela Europa. Sedan Franco dog har det inte funnits ett extremhögerparti i Spanien. Konflikten i och kring Kataloniens självständighet är troligen orsaken till att Vox vuxit så kraftigt, partiet har utnyttjat detta maximalt i sin retorik. De har spunnit på nationalistiska känslor och har slagit hårt mot självständighetskampen. De dagliga demonstrationerna i Barcelona, som ifrågasätter fängelsedomar mot katalanska separatistledare, har gett Vox bränsle i valkampanjen. Vox partiledare Santiago Abascal har kunnat hävda att Spaniens enhet är hotad och att självstyret i Katalonien måste tas bort helt. Som andra nationalistiska och högerextrema partier vill Vox också motarbeta invandrare, framför allt muslimer, och hindra aborter.

Separatisterna i Katalonien är nationalister på ett annat sätt, då de vill ha mer än det relativa självstyre de redan har. Vox är ”klassiskt” nationalistiska där den stora nationen Spanien ska stärkas. Dessa frågor används gärna för att skapa en djup känslomässighet för hemlandet, men det riskerar samtidigt att skapa oroligheter som kan urarta. Demonstrationerna i Barcelona har varit en västanfläkt jämfört med det inbördeskrig som ägt rum angående Baskien under många år och som slutade bara för några år sen. Spaniens långa och blodiga erfarenhet av detta har tydligen Vox väljare glömt bort.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons