Kikärtspasta med citron och rosmarin är en perfekt vardagsmiddag för en billig penning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kikärtspasta med rosmarin och citron

Recept Prima vardagspasta för den som gillar kikärtor. Hoppa över sardeller för vegetarisk variant.

Till 4 portioner, 30 minuter

Du behöver:
2 burkar kikärtor, à ca 400 g, alt. 800 g blötlagda och kokta
400 g kort pasta, t ex penne
1/2 dl olivolja
5 sardellfiléer (hoppa över för vegetarisk variant)
1 liten gul lök, finhackad
2–3 vitlöksklyftor, finhackade
1 nypa chiliflakes
1 msk hackad rosmarin, alt. 1 tsk torkad
3 dl grönsaksbuljong, alt. kokvätska från hemkokta kikärtor
2 dl färskriven parmesan
1 msk smör
1–2 citroner
1 knippa bladpersilja, grovhackad
flingsalt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Koka pastan lite kortare tid än al dente (den kokar klart i såsen). Spara en mugg av kokvattnet och låt pastan rinna av.
2. Förbered kikärtorna medan pastan kokar. Skölj, låt rinna av och häll upp i en bunke. Mosa dem lite lätt med en potatisstöt eller gaffel, vissa kan fortfarande få vara hela. Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt sardeller, lök, vitlök, chiliflakes och rosmarin. Fräs tills löken mjuknat, rör sedan i kikärtsmoset och buljong. Låt sjuda tills det mesta av vätskan försvunnit.
3. Tillsätt den kokta pastan och det sparade kokvattnet. Rör kraftigt och låt pastan koka klart. Blanda snabbt i parmesan (spara lite), smör, rivet citronskal och saft (börja med en), persilja, salt och peppar. Smaka av om du vill ha mer citron. Ringla över lite extra olivolja och servera med extra parmesan.