Eva Eklund har flyttat från Spanien till Knislinge.
Eva Eklund har flyttat från Spanien till Knislinge.

Känner sig mer som en spanjorska

personligt Spanienkärlek. Hon har haft hela världen som sitt arbetsfält. Idag bor hon i Knislinge, men arbetslivet har hon inte lagt på hyllan.

Hon har regelbundet serverat Alice Babs frukost. Den folkkära artisten satt alltid vid samma bord i den bar som Eva Eklund, nu 67, drev tillsammans med sin partner i Spanien.
Charlie Norman var också en av stamgästerna på den populära baren.
– Han gav sig inte förrän jag stekte hans hamburgare. Ingen annan fick göra det. Han tyckte mycket om våra ägg- och sillsmörgåsar också, säger hon och skrattar gott vid minnet.
Det handlar om driftiga Eva Eklund som har haft praktiskt taget hela världen som sitt arbetsfält, men som sedan tio år bor i ett hus i Knislinge i Östra Göinge.
Yrkeslivet har hon alls inte lagt på hyllan. Som duktig fotograf hjälper hon bland annat idag flera artister med fotografering och hemsidor.
– Nu kan jag prata om Spanien utan att börja gråta. Jag är nog mer spanjorska än svensk, säger Eva som trots detta till slut övergav Spanien för skånska Knislinge.

Vägen dit har varit lång och minst sagt händelserik. Och hon är fortfarande sugen på Spanien.
– Men då måste jag hitta en partner som är på samma våglängd, säger hon och blinkar illmarigt.
Den svenska mentaliteten passar henne dåligt, avslöjar hon där vi sitter och fikar i sonens lyxiga hus beläget vid Woodlands golfbana, Eket.
Huset är till salu och Eva hjälper till med försäljningen och far som ett jehu mellan rummen, glatt språkande med spekulanter på vackert designade möbler, medan hon fixar kaffe med vispad mjölk.

Uppvuxen i Limhamn, men väldigt sugen på livet, där ute i Europa, långt borta från lilla Limhamn. Så kan man beskriva den unga kvinna som vid 20 års ålder och äntligen myndig tog sin transistorradio och några posters under armen och helt sonika flyttade till Marbella i Spanien.
Landet var henne bekant eftersom hon hade semestrat där med föräldrarna varje sommar sedan 1966. Nu skulle hon bo i en egen lägenhet och göra sig hemmastadd i landet som hon älskade och fortfarande älskar.
– Mina föräldrar trodde att jag skulle jobba som au pair. Sanningen var att jag inte hade något jobb alls. Jag försörjde mig genom att måla tavlor och levde på stora, härliga, solmogna spanska tomater, bröd och ägglikör som jag åt med sked och så tortilla förstås, avslöjar hon.
Så småningom hittade hon en manlig svensk själsfrände, lika förtjust i Spanien som hon. Tillsammans öppnade de Aurora bar och det blev minst sagt lyckat.

– Vi hade alltid fullt med folk. Det var i början av 70-talet. Bland gästerna märktes många svenskar bland andra, förutom Alice Babs och Charlie Norman, också Tomas Ledin och Peter Lundblad. Många spanjorer kom också. Det var populärt med unga svenska flickor …
Eva fick så småningom en son född 1977 och två flickor i rask takt. Efter en vända till Sverige blev det Spanien igen. Barnen började i den internationella engelska skolan. Som hustru till en driftig entreprenör fick hon uppleva ett luxuöst liv med barnflicka, hushållerska, städerska och trädgårdsmästare.

– Det var inte märkvärdigt faktiskt. Sågs som naturligt där vi bodde. För mig var det förstås väldigt lyxigt, men jag har aldrig bara kunnat slå mig till ro som någon slags lyxhustru så jag började jobba med heminredning.
Det blev ganska så lyckat om man uttrycker sig försiktigt. Många både kända och okända började fråga efter hennes tjänster.
– Mikael Neumann var en av dem. Det blev så stort att jag till slut hade en egen avdelning på ett av landets större möbelvaruhus där mina kunder valde sina produkter med min hjälp. Otroligt kreativt och så roligt!
Men ju äldre barnen blev desto viktigare tyckte Eva och hennes make det var att de skulle få växa upp i Sverige med vacker natur och ren miljö in på knutarna.
De köpte Wiredaholms säteri i Småland. Där anlades golfbanor, investerades i konferensanläggning som snabbt blev ett välkänt namn i golfsverige.

– Till slut blev det för mycket för mig och barnen. Något privatliv fanns inte. Vi levde mitt i rörelsen dygnet runt. Barnen och jag flyttade till Falsterbo, barnen började så småningom på internat i Sigtuna, säteriet såldes och sedan blev det … just det Spanien igen förstås, fortsätter Eva sin berättelse.
Efter sina utbildningar bor nu de vuxna barnen i skilda delar av världen.

Äldste sonen tog juridisk examen i Belfast, efter Istanbul och Dubai bor han numera i Shanghai. Äldsta dottern bor i Los Angeles där hon jobbat som stylist och numera sysslar med marknadsföring. Den yngsta dottern landade i London efter mellanlandningar i Sidney och Dubai. Hon har gått i sin mammas fotspår och jobbar som fotograf med eget företag liksom sin syster.
Eva är singel och för tio år sedan sade hon adjö till Spanien. Landade först i Helsingborg, sedan i Hässleholm, men slog sedan till och köpte ett hus i Knislinge där hon fortfarande bor. Långt ifrån ett glamoröst liv kan tyckas, men förklaringen är enkel.
– Mycket hus för pengarna och nära till naturen. Hade hellre köpt ett hus i till exempel Helsingborg, men oj, vilka priser! Säger hon och himlar med ögonen.
Hemma i Sverige har hon varit statist i Wallanderfilmerna, bland annat som läkare.

-Jag syntes bara ett par minuter. Men vad gjorde det. Det var så härligt med atmosfären, man kände verkligen att man levde, säger hon entusiastiskt.
Hon har också brutit näsan på autobahn, medverkat i reklamfilmer, varit på safari i Namibia och vandrat uppför Kinesiska muren. Men det är en annan historia … Till Spanien längtar hon fortfarande.
– Men jag flyttar inte dit ensam, tillägger hon med glimten i ögat.

Dagens fråga

Skickar du julkort?

Loading ... Loading ...