Kultur

Med julturnén som sorgeterapi

Pernilla Andersson. Foto: Per Kristiansen
Artikel Kultur och Nöje För tre månader sedan gick Pernilla Anderssons pappa ur tiden efter en lång tids kamp mot alzheimers. Nu ger hon sig ut på julturné som bland annat tar henne till Malmö, Lund, Ystad och Kristianstad.
– Den här turné känns nästan som en hägring nu; att man får fokusera på något annat och komma bort lite från sig själv och sitt grubblande, säger hon.

– Jag är inte så glad för skitglada jular, säger Pernilla Andersson.

Det kan tyckas som en lite udda utsaga från en artist som har en omedelbart förestående julturné och en ny julsingel på gång. I alla fall om man inte hört hennes julalbum Vintersånger från Garbo som kom 2017. Det är en skiva som, i brist på bättre ord, inte har så mycket bjällerklang.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ny våg av smitta hotar efter nyår

Julhelgerna kan lägga grunden för en tredje våg av covid-19, varnar Sveriges tidigare statsepidemiolog Annika Linde. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Inrikes
Inrikes Höstens kraftiga spridning av covid-19 tycks vara på väg att avta i Sverige. Men dödstalen kommer sannolikt att stiga i ytterligare ett par veckor. Och mycket pekar på att smittspridningen kan ta ny fart efter nyår – innan vaccineringen får effekt.

– Det är absolut inte fråga om att man kan blåsa faran över, men jag tror att vi kanske börjar närma oss toppen för den här andra vågen, säger Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, instämmer – men varnar för att Sverige riskerar att fastna i ett farligt läge om strategierna för att hejda smittan inte är tillräckliga.

– Det verkar som att åtgärderna börjar få effekt, men inte så att smittan har bromsats in. Vi befinner oss på en platå med fortsatt hög smittspridning. Vi får verkligen hoppas att vi kan komma bort från den, för den orsakar mycket sjukdom och dödlighet, säger Joacim Rocklöv.

Bättre karantänsregler

TT: Hur skulle åtgärderna kunna skärpas för att hejda smittspridningen snabbare?

– Bättre karantänsregler för personer i familjen med symtom, inte bara för bekräftade fall. Och så tror jag att det vore bra att kunna skala upp snabbtester, så att de kunde användas inom till exempel äldreomsorgen, säger Joacim Rocklöv.

Annika Linde tycker att beslutet att stänga gymnasieskolorna på nytt är klokt.

– Där har vi de största spridarna. Det är ungdomar mellan 17 och 30 år som verkligen har varit källan till att viruset sprider sig, säger Annika Linde.

Rekommendera munskydd

Dessutom förordar hon utbredd användning av munskydd i trängsel inomhus, framför allt nu när julhandeln närmar sig. Invändningarna att det saknas vetenskapligt stöd för att munskydd är effektivt, eller att folk skulle invaggas i falsk trygghet, ger hon inte mycket för.

– Då säger jag att det är samma sak med handtvätt. Det är svårt att visa med fältstudier att allmän handtvätt i befolkningen har någon smittdämpande effekt. Och många slarvar med att tvätta händerna i 20 sekunder, vilket kan leda till en falsk känsla av trygghet. Men jag skulle aldrig någonsin låta bli att rekommendera handtvätt. Det vore lika dumt som jag tycker det är att man inte rekommenderar munskydd i trånga situationer, säger Annika Linde.

Ny fart efter helgerna

Både Annika Linde och Joacim Rocklöv påpekar att dödstalen sannolikt fortsätter att stiga ett par veckor även efter det att smittspridningen börjar bromsa in.

– Sedan kanske de fortsätter att ligga där ett tag, eftersom vi är på en platå. Det dröjer nog fram till julhelgerna innan vi ser tydligare hur det blir, säger Joacim Rocklöv.

Risken är att smittan skjuter ny fart efter helgerna, i en tredje våg.

– Trots alla förmaningar tror jag att det blir en del resande under julen. Då kan det bli en ny våg med ökad spridning när alla kommer tillbaka och träffas igen, med nya virus som de har hämtat upp på olika ställen. Det är vad vi brukar se i samband med exempelvis influensaepidemier, att de tar ny fart efter julen, säger Annika Linde.

Joacim Rocklöv håller med.

– Ja, vi har ju sett ökningar vid höstlov och påsklov tidigare. Jag tror att det finns risk att smittan drar i väg ordentligt igen om vi inte håller nere resor och privata sammankomster ordentligt över helgerna. Vi vet att det här viruset kan smitta rejält åtminstone till och med april, säger han.

Sommar och vaccinering

Därefter bör våren och sommaren hjälpa till att bromsa spridningen, när umgänget flyttar utomhus och luften blir fuktigare och mindre stillastående så att viruset inte längre sprider sig lika lätt, förklarar han. I bästa fall har dessutom effekten av en vaccination börjat märkas då.

Men under den första period då endast riskgrupperna vaccineras är det viktigt att inte ändra beteendet alltför snabbt utan att tänka sig för, påpekar Annika Linde. Även om vaccinen i tester har uppvisat en effektivitet på mer än 90 procent, så innebär det att knappt var tionde vaccinerad person kommer att sakna immunitet. Om då viruset finns kvar i den övriga befolkningen finns en risk att smittas.

– Vi äldre har ju nästan inte alls bidragit till smittspridningen hittills. Men om vi börjar leva mer normalt ute bland folk och åtta procent av oss saknar skydd trots vaccinering, så finns det så klart en risk att det blir fler fall bland oss och de andra riskgrupperna som står först på tur. Dessutom kan vi ju smitta andra. Det är viktigt att tänka på, säger Annika Linde.

Jörn Spolander/TT

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet. Arkivbild
Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet. Arkivbild
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Annika Linde. Arkivbild
Annika Linde. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Möjliga vaccin mot covid-19

EU-kommissionen har under hösten undertecknat sex avtal om inköp av covid-19-vaccin för medlemsländernas räkning:

* 27 augusti: 300 miljoner doser från Astra Zeneca, med en option på ytterligare 100 miljoner.

* 18 september: 300 miljoner doser från Sanofi-GSK.

* 8 oktober: 200 miljoner doser från Janssen.

* 11 november: 200 miljoner doser från Biontech-Pfizer, med en option på ytterligare 100 miljoner doser.

* 17 november: 225 miljoner doser från Curevac, med option på 180 miljoner till.

* 25 november: 80 miljoner doser från Moderna, med en option på ytterligare 80 miljoner.

Källa: EU-kommissionen.

Utrikes

USA avslutar utbytesprogram med Kina

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar programmen 'propagandaverktyg för mjuk makt'. Arkivbild.
Foto: Saul Loeb/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fem utbytesprogram mellan USA och Kina avslutas, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Programmen regleras av en lag från 1961, Mutual Educational and Cultural Exchange Act (MECEA), vars syfte var att öka akademiskt och kulturellt utbyte med andra länder genom att låta federalt anställda amerikaner att resa med utländska statliga medel.

Utrikesminister Mike Pompeo säger i ett uttalande att "medan andra utbytesprogram i MECEA:s regi är ömsesidigt fördelaktiga, finansieras och drivs de fem programmen i fråga av Folkrepubliken Kina som propagandaverktyg för mjuk makt".

Beskedet är det senaste draget i president Donald Trumps konfliktfyllda relation till Kina.Trump har bland annat inlett ett handelskrig med Kina, kritiserat deras hantering av situationen i Hongkong och skyllt den pågående coronapandemin på Kinas hantering av de ursprungliga virusutbrotten i landet.

Den kinesiska ambassaden i Washington har ännu inte kommenterat de avslutade programmen.

Hässleholm

Aggressiv man gripen efter tågtumult

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Hässleholm
Hässleholm Under natten till lördag vägrade en man att lämna ett tåg i Hässleholm och slog en tågvärd.

Vid 00.36 på natten till lördag larmades polis i Hässleholm om en man som vägrade gå av tåget.

Mannen ska ha uppträtt aggressivt och blivit ombedd av tågvärden att avlägsna sig från vagnen.

Något den aggressiva mannen vägrat och tumult uppstod. Tågvärden försökte tillsammans med en annan passagerare att hantera situationen men blev då slagen av mannen.

Polis tillkallas till platsen och kan gripa mannen som misstänks för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott.

I samtliga våldsbrott är tågvärden målsägande.

Inrikes

Sveriges tysta diplomati ska granskas

Den svenska journalisten, Dawit Isaak är fängslad Eritrea sedan 2001. Nu ska en kommission granska Sveriges tysta diplomati i ärendet. Arkivbild.
Foto: Kalle Ahlsén
Inrikes
Inrikes

En oberoende undersökningskommission ska granska Sveriges tysta diplomati, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det är de uppmärksammade fallen med Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak som är utgångspunkten för kommissionen.

Samtliga partier i riksdagens utrikesutskott har ställt sig bakom ett krav från Moderaterna om ett sådant tillkännagivande till regeringen.

– Vi har inte lyckats från svensk sida när Gui Minhai sitter fast i Kina och när Dawit Isak sitter fast i Eritrea. Och då finns det skäl att se vad som har gjorts, vad man kan lära sig av det, vad som kunde ha gjorts bättre eller vad som har motiverat i den så kallade tysta diplomatin, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark till Ekot.

Tillkännagivandet till regeringen väntas klubbas av riksdagen i mitten av januari.

Kultur och nöje

Julglädje och värme med The Mamas

Tre kvinnor i vita kläder.
Foto: Anna-Lena Ahlström
Kultur och nöje
Julmusik En jul med mycket kärlek och värme. Lugn och ro. Långt bort från all stress, press och hets. Med det märkliga år vi snart kan lägga bakom oss kände The Mamas att det behövdes glädje mer än någonsin mitt i allt mörker och kyla. Med nya jul-ep:n All I want for December ger trion den där trösten som så många kan behöva.

Ja, nog har året varit märkligt för oss alla. Malmöartisten Loulou Lamotte som är en i trion The Mamas, kan bara hålla med. Året inleddes med Melodifestivalen som hon och bandkollegorna vann, en tur till Eurovision Song Contest väntande, men som vi vet ställdes det stora arrangemanget in. Precis som så mycket annat. Istället fokuserade The Mamas på att spela in ep:n Tomorrow is waiting och redan då fanns det ett sug efter att även få göra en renodlad julskiva.

– Vi hade ju gjort julkonserter i Stockholm förra året och då pratade vi om att det hade varit kul att göra lite jullåtar. Men så kom pandemin och helt plötsligt fanns det extra tid. Så det var faktiskt i samband med att vi spelade in låten ”Touch the sky” till vår ep som jag sa till vår producent, Robin Stjernberg, att det hade varit så kul att skriva en jullåt och kanske göra en ep till för att sprida lite glädje även till julen. Robin var på direkt.

Skrev egen text

Robin Stjernberg hade en liten melodislinga som han spelade upp för Loulou som direkt började skriva på texten. Så småningom hoppade även Ash Haynes på tåget. Resultatet blev låten ”A Christmas night to remember” som är en av de sex jullåtarna på The Mamas jul-ep All I want for December.

– Texten är verkligen baserad på det här året. Hur det har varit. Och det har varit tufft. Det är många som inte ens kan träffa sina familjer. Jag har träffat min mormor och morfar en gång detta år. Jag tycker det är viktigt att fokusera på det icke-materiella, för vad är det som är viktigt? Det är inte att köpa en massa julklappar, många kommer inte ens att kunna det detta år. En hel del har förlorat sina jobb. Det viktiga är våra nära och kära. Och även om man inte kan träffas till jul så kan man umgås via Facetime till exempel. Varför inte äta sillen tillsammans vid skärmarna? Även om det är tuffa tider och julen blir annorlunda så tror jag att det är viktigt att vi fokuserar på det som vi faktiskt kan göra, för att skapa fina och kärleksfulla minnen kring även denna jul. Vi behöver kärlek, säger Loulou Lamotte.

Tolkar svensk klassiker

All I want for December spelade The Mamas in redan i september och består förutom av ett par egenskrivna låtar även några covers, som nytolkning av Triads berömda ”Tänd ett ljus”.

– Jag och Dinah (Yonas Manna) har ju verkligen växt upp med den låten. Det har alltid varit en av låtarna som man har hört trettio gånger om dagen. Det är Sveriges motsvarighet till ”All I want for Christmas” av Mariah Carey. Och även om man inte gillar ”Tänd ett ljus” så går det ju inte att inte sjunga med i den! Man kan den. Så den kändes som ett självklart val. Och då blev det ”Shine a light”. Det roliga var att när vi började googla på titeln för att se om någon annan hade gjort den så hittade vi faktiskt en: Ulrik Munther! Men han hade bara släppt den i Japan.

Men hur fixade ni julkänslan i september?

– Alltså vi började lyssna på jullåtar redan i juli, haha. Jag älskar jullåtar! Men visst, det var lite konstigt att vara en dag i studion och sedan komma ut och så var det eh – sommar?

Vilka jullåtar tillhör dina favoriter?

– Ända sedan jag var barn har jag tyckt om ”När det lider mot jul”. Den är så vacker. Och så ”The Christmas Song (Merry Christmas to you)”. Hör man inte den så är det inte jul. Och så har jag en jullåt som jag älskar: ”Christmas presence” som Shanice och Gerald Alstron gjort. Den handlar om en dotter och pappa. Pappan har lämnat familjen. När jag var yngre betydde den väldigt mycket för mig eftersom jag själv inte har vuxit upp med min pappa.

Egentligen skulle The Mamas gett julkonserter på Lilla Cirkus i Stockholm för fullt just nu, men de ställdes, som så mycket annat, in helt.

– Vi hann repa, men mer blev det inte sedan. Det finns inte så mycket att göra. Just med tanke på att restriktionerna och läget ändras hela tiden. Och vill man verkligen satsa på att göra konserter då, när man vet hur smittan sprider sig? Nej det vill man inte, det är bara dumt att riskera. Bättre att folk håller sig friska, det är faktiskt det viktigaste.

Mello igen

Ni har ju fullt upp ändå med andra grejer. Som SVT:s Musikkalender, gäster i tv-programmet En kväll för Nobel och så får vi ju inte glömma Mellon som ni ska vara med i nästa år. För tredje året i rad!

– Ja det är sjukt med Mellon! Jag tänkte nog mest ”Ska vi verkligen göra det här igen?”. Men så spelade Robin Stjernberg upp låten för oss och vi satt med tårar i ögonen. Okej, vi vill verkligen det här. Igen. Haha!

Men först blir det jul. Vad hoppas du att lyssnarna bär med sig efter att ha hört er julskiva?

– Jag hoppas att de bär med sig att de inte behöver tänka på allt kommersiellt under julen utan försöka hitta det lilla men positiva i en väldigt mörk tid.

FAKTA

Loulou Lamottes julfavoriter

Julpynt: Granris.

Julblomma: Julstjärna - röd!

Juldryck: Glögg.

Julmat: Lutfisk med senapssås.

Julkaka: Allt med saffran.

Julgodis: Knäck.

Jullåt: The Emotions ”What do the lonely do at christmas” och en mängd andra.

Jultradition: Att man får lov att öppna en julklapp extakt klockan tolv, natten till julafton. När jag var barn ställde jag alltid klockan och jag hade givetvis med stor omsorg valt ut vilket paket jag skulle öppna. Det största såklart!

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Kultur och nöje

Samira Manners vill ge tröst med sin jullåt

En ung kvinna tittar in i kameran.
Foto: Ida Fia Sveningsson
Kultur och nöje
Julmusik En jullåt som sätter ord på det som så många känner nu, när julen inte riktigt blir som den brukar. Men samtidigt en låt som ger oss hopp. Svedalabon Samira Manners är nu aktuell med sin första jullåt ”Last Christmas Eve”.

Hur föddes idén att göra en jullåt?

– Erik Lundahl, som jag skriver musik med, kom en dag i slutet av augusti till mig och sa: ”Jag har en idé, vi ska skriva en jullåt.”. Och ja, det var väl klart att vi skulle! Vi ville båda att den skulle spegla vad man känner på julen och ju mer in i september månad vi kom, desto mer insåg vi att nej, vi kommer nog inte att få den julen som vi vill ha. Det kommer att vara många som får det väldigt tufft. Många som kommer att få sitta ensamma. Så textmässigt handlar den om just den här känslan. Och det kan vara att man inte får fira jul som man brukar på grund av pandemin, men det kan också vara att man har förlorat någon och att julen därför inte heller blir som den brukar. För mig personligen så handlar den om att jag inte kommer att kunna fira jul med min farmor och farfar som bor i England. Jag har inte träffat dem på ett och ett halvt år nu.

Hur låter din jullåt?

– Den har en klassisk julfeeling med stråkar, men också en akustisk del som är väldigt mycket jag. Ju mer akustiskt och icke-elektroniskt, desto mer passar den mig. Jag får fram det fina och juliga i refrängen, men även det råa med en gitarr och ren röst i verserna. Även om det är en jullåt så vill jag att det ska kännas och höras att det är jag som gör den. Jag vill inte göra en jullåt bara för att göra en jullåt.

När passar den allra bäst att lyssna på?

– Den passar väldigt bra när man ska pynta och mysa, men den passar också bra om man behöver tröst, när man behöver påminna sig om att man inte är ensam. Det kommer att bli bättre och det finns saker att se fram till, trots att det är tufft nu.

Vad betyder julmusik för dig annars?

– Jag tycker julmusik ger en fin stämning framförallt. Det är så mörkt i Sverige så det känns som att julen verkligen tar tag i en med alla ljusen. Jag märkte det när vi satte upp ljusstakar till första advent, att det fanns något hoppfullt över det.

Vad gör egentligen en jullåt bra?

– Känslan. Det finns många jullåtar som man inte kan relatera till men som ändå är klassiker just på grund av detta. Men jag tycker förstås att det är kul med jullåtar som man kan känna igen sig i. Det där med att det snöar, som så många jullåtar handlar om, kanske vi inte kan relatera till här i Skåne direkt nej, haha.

Omslaget till jullåten.

Okej, de absolut bästa jullåtarna?

– ”Last Christmas” med Wham gillar jag mycket. Och Skaars ”It’s Christmas after all”, som var med tv-serien Hjem till jul, tycker jag också om. Men även ”Here (For Christmas)” med Lukas Graham och ”Mistletoe” med Justin Bieber. Jag har märkt att jullåtar som jag växte upp med gillar jag fortfarande.

Vad gillar du bäst med julen?

– I Sverige så är det alla ljus som tänds. Det är verkligen något att se fram emot efter ett mörkt oktober och november. Sedan gillar jag budskapet med julen. Man är mer öppen och man ger mer än man får. Det tycker jag är viktigt.

Ung kvinna som sitter bland gräs.
Samira Manners.
Foto: Ida Fia Sveningsson

Vilka är dina absoluta tre julmåsten?

– En bra julspellista, julgran och lugn. Bara att få lite lugn och få komma ner i varv betyder mycket.

Hur firar du jul i år?

– Hemma med familjen i Svedala, med tanke på restriktionerna. Så det blir lite annorlunda i år. Vi brukar fira jul i England annars, så jag är ju uppvuxen med att fira den 25 december. Det börjar tidigt på morgonen med presentöppning, sedan en stor jullunch och lite senare en julmiddag och så öppnar vi julcrackers. Och det är alltid vegetariskt julbord.

Vad hoppas du ligger under granen i år?

– Det enda jag har önskat mig i år är faktiskt en alarmklocka. Jag vill inte ha min mobil för nära där jag sover. Men allra mest önskar jag att jag hade fått träffa farmor och farfar.

Kultur och nöje

Sir Duke fixar säker julfest

Sir Duke, eller Kent Larsen som han egentligen heter.
Foto: Pressfoto
Kultur och nöje
Julmusik Han har turnerat världen runt som dj under många år och har flera stora hits i bagaget. Men det finns en sak som Malmöartisten Sir Duke, eller Kent Larsen som han heter, inte har gjort – nämligen släppt en jullåt. Förrän nu. I nyskrivna ”Santa Claus is coming to town” hyllar han den viktiga familjen.

Sir Duke och en jullåt – hur går det ihop?

– Det är en poplåt som har ganska dansanta beats, så det går väldigt bra ihop skulle jag vilja säga.

Vad handlar låten om?

– Det är en väldigt varm låt med en familjär känsla och sådant är viktigt för mig. Den handlar om familjen och att man ska ta hand om varandra. Men också om alla mindre lyckligt lottade som kanske inte har någonstans att bo och som det är viktigt att vi skänker en extra tanke och hjälp till nu.

Hur kommer det sig att det blev en jullåt i år? Du har ju ändå hållit på ett bra tag ...

– Jag har velat göra en jullåt länge, men inte känt att det varit dags förrän nu. Coronan kom och då blev det lättare att få in i schemat, och det kändes bra att göra en nu eftersom vi behöver mer glädje än vanligt detta år. Julen i år kommer att vara speciell för folk i hela världen. Det är viktigt att ha något att samlas kring.

När passar det allra bäst att lyssna på den?

– Den kan du lyssna på när som faktiskt. Men den har en väldigt varm känsla så när man behöver just det kanske?

Vad betyder julmusik för dig?

– Det betyder jättemycket. Just julen är en väldigt viktig del av året för mig. Familjen betyder mycket för mig och det är då man verkligen har tid att samlas och umgås. Så jag har alltid gillat julmusik. Många klassiker. Jag gillar verkligen ”Last Christmas” med Wham och ”Santa Claus is comin to town” när exempelvis Bruce Springsteen gör den. Men även alla jullåtar med Nat King Cole. De är väldigt fina.

Vad gör en jullåt bra?

– Jag tror att det handlar om en känsla. Det är viktig att skapa en känsla som lyssnaren kan anamma och gärna relatera till.

Men är det större press att göra en jullåt än en vanlig Sir Duke-låt?

– Ja! Folk är ju vana att få party av mig. Här är det inte så party, haha, här är det en familjär känsla. Men jag hoppas att mina fans kan ta till sig låten lika mycket för det.

Vilka är dina tre absoluta julmåsten?

– Kalle Anka är jätteviktigt. Vi sitter hela familjen och tittar och dricker glögg och äter pepparkakor. Sedan vill jag säga gemenskapen. Man myser och man pratar om vad som hänt under året. Och så är jag en sucker för julklappar, kan jag väl erkänna. Jag är ju som ett litet barn där, haha.

Vad hoppas du ligger under granen då?

– Ännu mer kärlek i livet. Och att alla ska må bra. Jag behöver inte ha några ting egentligen.

Blir det fler jullåtar från dig i framtiden?

– I dag säger jag nej. Men man ska ju aldrig säga aldrig. Det har jag ju lärt mig.

Kultur och nöje

Tim Bergling-stiftelsen samarbetar med Bris

Tim 'Avicii' Bergling. Arkivbild.
Foto: Amy Sussman/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"For a better day". Det är titeln på ett nytt initiativ med syfte att främja barn och ungas psykiska hälsa och minska antalet självmord. Bakom kampanjen ligger Tim Bergling Foundation – den stiftelse som arbetar för att motverka självmord och psykisk ohälsa och som startades efter artisten Aviciis död 2018 – tillsammans med Bris, Mind och Suicide Zero.

Namnet på kampanjen är densamma som en av Aviciis låtar.

"Tims låt 'For a better day' tycker vi väl symboliserar tanken och avsikten med vår kampanj – barn och ungdomars önskemål och drömmar om en bra morgondag", säger Aviciis far Klas Bergling i ett pressmeddelande.

Kampanjen startar på Youtube vid midnatt natten till lördag och pågår i ett dygn. Under den tiden får unga möjligheten att direkt dela med sig av erfarenheter, tankar, idéer och förslag. En handlingsplan med alla svar kommer att presenteras för regeringen senare i vår. Kampanjen kommer även att ligga kvar permanent på hemsidan forabetterday.se, där den som önskar kan skriva anonymt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL