Äldre luras av kriminella att det i själva verket är polisen som ringer. På kort tid har tre äldre kvinnor i närområdet råkat ut för tillvägagångssättet. Foto: Anders Wiklund/TT

Utger sig för att vara poliser – lurar äldre

HÄSSLEHOLM Istället för att hjälpa polisen, som hon trodde, blev en kvinna i 90-årsåldern lurad på pengar. Ytterligare två kvinnor har de senaste dagarna blivit uppringda av falska poliser. Polisen varnar nu äldre för ett nytt slags bedrägeri.
– Ring 112 om du blir utsatt, säger Magnus Vendler vid Hässleholmspolisen.

Efter att allt fler blivit uppmärksammade på att aldrig lämna ifrån sig kortkoder eller inloggningsuppgifter till sina bankkonton till personer som påstår sig ringa från deras bank eller försäkringsbolag har de kriminella tvingats ändra tillvägagångssätt.
Det nya är att uppringaren istället påstår sig vara från polisen och hävdar att man behöver hjälp i en utredning.

Det var precis vad som hände en Vinslövskvinna i 90-årsåldern i måndags kväll.
– Hon blev ombedd att lämna över sitt bankkort och andra värdeföremål, säger Magnus Vendler.
Kvinnan gjorde som hon blev tillsagd och kort därefter togs en summa pengar, hur mycket är inte känt, ut från hennes konto.
Händelsen utreds som ett kortbedrägeri samt föregivande av allmän ställning, som brottet kallas när någon utger sig för att vara polis.
I onsdags kväll blev ytterligare två kvinnor blev uppringda av personer som utgav sig för att vara poliser.
Vid 20.30-tiden kom ett samtal till en kvinna i 85-årsåldern i Hässleholm. Den falske polisen förklarade att hon var tvungen att lämna ifrån sig sina kontokortsuppgifter så att hon kunde få hjälp att spärra kortet innan pengar stals från hennes konto.

En halvtimme senare blev en kvinna i 75-årsåldern i Vankiva anmodad att följa med på ett förhör med anledning av att någon påstods ha tagit ut pengar från hennes kort olovandes.
Vid båda dessa samtal anade kvinnorna oråd, vägrade göra som den falske polisen sade. Istället anmälde de händelserna till äkta poliser. Brotten utreds nu som bedrägeri genom social manipulation, förberedelse till grov stöld och föregivande av allmän ställning.

Polisen vill nu varna för bedragarnas nya taktik.
– Får man ett sådant här samtal är det på sin plats att ringa 112 och man ska inte lämna ifrån sig något, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.
Han påpekar också att poliser alltid ska kunna legitimera sig så om man får besök av en polis ska man alltid begära att få se dennes legitimation.

Dagens fråga

Skickar du julkort?

Loading ... Loading ...