Lars J Eriksson och Mats Gunnarsson jabbar igång inför söndagens debatt. Foto: Teodor Dimblad

Hett debattklimat inför klimatdebatt

Hässleholm På Norra Skånes ledarsida i somras visade sig den politiska redaktören Lars J Eriksson och årets Hässleholmare Mats Gunnarsson ha vitt skilda åsikter i fråga om klimathotet.
På söndag kväll ställs de båda mot varandra i en debatt i blå salongen på Kulturhuset i Hässleholm.

När media bjuds in att träffa debattörerna i förväg under torsdagen går det redan hett till.
Mats Gunnarsson poängterar inledningsvis att de mänskliga samhällenas utveckling de senaste seklena möjliggjorts genom användandet av billig fossil energi.
– Men nu är fossilfesten över och de negativa effekterna av att använda fossil energi har kommit ikapp oss, fortsätter han.

Under sommarens debatt på Norra Skånes ledarsida anklagade Mats Gunnarsson sin meningsmotståndare för klimatpassivitet.
– När vi nu vet vad som måste göras och allmänheten blivit varse faran så är det passivt att inte agera. Jag menar att vi inte kan vara passiva längre, säger han på torsdagens pressträff.
Lars J Eriksson i sin tur menar att det råder klimatpanik.
– Som exempel finns det de som säger att vi måste få bort fossildrivna bilar från våra vägar innan 2030. Jag menar att det här är en omöjlighet – att det aldrig kommer inträffa. Därtill, hur ska det gå med flyget? Med mellanösterns oljeberoende ekonomi? Den internationella fartygsflottan?, säger Lars J Eriksson och fortsätter:
– Jag menar att det är viktigare att lägga de här pengarna på mer aktua problem i världen, som bristen på rent vatten i fattigare områden till exempel.

Från klockan 17 i blå salongen på Kulturhuset i Hässleholm fortsätter debatten och allmänheten bjuds in att delta. Vid sin sida kommer de båda också att ha varsin bisittare – i Lars J Erikssons fall professor Gunnar Juliusson och i Mats Gunnarssons miljökonsulten Maria Larsson.

Moderator under kvällen är Hässleholms miljöchef Sven-Inge Svensson. Debatten i sin tur arrangeras av nätverket Hållbara Hässleholm och Studiefrämjandet.
Publiken är varmt välkomna att ställa frågor till deltagarna.

Dagens fråga

Gick din mello-favorit vidare till final?

Loading ... Loading ...