Annons

Polisen söker samband mellan sprängningar

Hässleholm • Publicerad 15 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Tidigt på morgonen den 16 oktober vaknade Stobyborna till en hög smäll, från en explosion i en carport på Mäster Olofs väg.

Vid 22-tiden på kvällen 6 november small det på Göingegatan, där en detonation på en balkong fick plåten som omgärdade den att släppa och även krossade en fönsterruta. Strax före midnatt i måndags inträffade ytterligare en sprängning på en garageuppfart i ett villakvarter i Sösdala.

Annons

Vid samtliga dessa tre sprängningar har nationella bombskyddet varit på plats för att göra bedömningar.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på det här, säger Johan Claesson från polisen.

Sprängningen på Göingegatan utreds som ett försök till mord och tre personer greps i anslutning till den, anhölls men begärdes aldrig häktade utan försattes istället på fri fot.

– De är inte avskrivna, men är misstänkta på en nivå som gör att de inte rimligen blir häktade på de misstankarna, säger åklagaren Christofer Ramqvist, som är förundersökningsledare i just det ärendet.

Är brottsrubriceringen fortfarande försök till mord?

– Tills vi fått mer besked om sprängladdningens kraft vet vi för lite för att säga att det inte var försök till mord så än så länge kör vi på den hypotesen, säger Ramqvist.

Vad som skulle kunna ligga bakom sprängningen vill han inte kommentera.

– Motiv är alltid knepigt. Det finns säkert, men vi har ingen anledning att gå ut med det.

Från alla tre brottsplatser har teknisk bevisning samlats in och skickats för analys, men än har det inte kommit några svar.

I väntan på dem går utredningen vidare med bland annat insamling av information och förhör med vittnen.

Annons

– Vi har den gruppen jag leder, grova brott, i Hässleholm som grund, men har även stöttning från grova brott i Kristianstad och från lokalpolisområdet Hässleholm, så vi försöker hjälpas åt.

Finns det något som förenar de tre sprängningarna?

– Jag vill inte uttala mig om det ännu för det kan hända att vi behöver ha de uppgifterna längre fram och har det skrivits om det kan det fördärva i kommande förhör. I nuläget jobbar vi brett, ser sprängningarna både som enskilda händelser och som en större händelse, försöker att inte utesluta något men inte heller fastna för något för tidigt, säger Johan Claesson.

Inga personer har skadats fysiskt av sprängningarna och de i Stoby och Sösdala utreds i nuläget som allmänfarlig ödeläggelse.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons