Annons

”Vi har vänt en negativ trend”

Osby • Publicerad 15 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Färre medborgare i Osby kommun utsätts för brott och tryggheten verkar öka i kommunen. Det visar årets trygghetsmätning.

Samtidigt som tryggheten har ökat jämfört med i fjol är otryggheten hög i förhållande till den faktiska risken för att bli utsatt för brott. I undersökningen uppger 83 procent att de inte har utsatts för något brott det senaste året (en förbättring jämfört med i fjol), men ändå upplever runt 70 procent att de känner en oro för att bli utsatta.

Annons

När det gäller polisens närvaro i kommunen upplever en högre andel att polisen bryr sig om lokal problematik i Osby.

– Invigningen av poliskontoret i Osby i våras har säkert påverkat det förbättrade resultatet. Det tillsammans med att man ser polisen i rörelse i Osby gör att man upplever att det finns poliser på orten, säger Niklas Larsson.

– Den ökade polisiära närvaron i kommunen kan vara en anledning till att den upplevda tryggheten ökar bland invånarna, säger också kommunpolis Rolf Paimensalo.

Att tryggheten ökat jämfört med 2017 och 2018 tror Niklas Larsson även kan bero på att man varit i stort sett befriade från större, uppmärksammade brott och incidenter samt att det inte varit lika stökigt med ungdomar som drivit runt vid stationen.

Undersökningen visar att oron för inbrott i Osby kommun är högre på landsbygden än i tätorten. Inne i Osby upplever invånarna att buskörning med moped och bilar som kör för fort är de största problemen.

Niklas Larsson är positiv till att siffrorna pekar på att trygghetsarbetet går åt rätt håll i kommunen.

– Men vi är inte nöjda. Vi arbetar med olika projekt, bland annat Öckerömetoden (som ni kunde läsa om i Norra Skåne i torsdagens tidning). Vi har en god dialog med polisen och kommer fortsätta samarbeta föra att vår kommun ska vara en trygg plats, säger han.

Samtidigt som har tror att det lokala poliskontoret har ökat tryggheten påpekar Larsson att han på längre sikt hoppas på en mer permanent utgångspunkt för polisen i Osby.

– Ja, en bemannad polisstation hade varit det bästa, säger han.

Trygghetsmätningen skickas ut till slumpmässigt utvalda invånare. I Osby kommun skickades enkäten ut till 600 personer varav ungefär hälften svarade.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons