Annons

Han har fullt fokus på kaffe

Osby Det finns kaffe. Så finns det specialkaffe. Om det berättade Henrik Arvidsson, Blekinge kafferosteri, på biblioteket i Osby till rykande dofter.
Osby • Publicerad 16 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var många som bänkade sig på Osby bibliotek, nyfikna på vad som stod på spel.

Henrik Arvidsson bjöd på en sinnrik kaffeshow och bjöd på både sig själv och de kaffesorter han hade med sig.

Annons

Han startade med två tomma händer 2012 och många undrade om det var en bra idé att starta ett eget kafferosteri när det redan finns så många, stora etablerade rosterier. Men Henrik Arvidsson var taggad och gav sig i kast med uppgiften.

I början av 2017 ville han testa sina egna kunskaper och se vad de gick för i förhållande till andra rostare i Sverige.

Han anmälde sig till svenska mästerskapen och blev svensk mästare i kafferostning.

– Det var inte helt fel, säger Henrik Arvidsson, det visade ju sig att jag kanske var ganska bra.

I och med SM-titeln fick Henrik Arvidsson representera Sverige i VM i kafferostning i Kina i december 2017.

– Men jag behövde utbilda mig mer, säger han, så jag anmälde mig till alla kurser jag kunde bland annat på CoffeMind i Köpenhamn. Bland annat gick han kurs i sensorik, det vill säga läran om våra sinnen.

CoffeMind är en akademi, knuten till Köpenhamns universitet, för smak och kafferostning baserad i Danmark med internationella förankringar. Akademin erbjuder utbildning på vetenskaplig grund till studenter som vill pröva på och ge sig in i kaffeindustrin.

Henrik Arvidsson åkte till mässan i kinesiska Guangzhon den 12-14 december 2017.

– Jag märkte genast att de andra tävlande hade ett helt team med sig, berättar han. Men jag reste dit med min familj.

Det var 21 tävlande och först kom Henrik på tredje plats.

Annons

– Men de hade räknat fel, så jag hamnade till slut på fjärde plats.

Arrangörerna tyckte förstås det var pinsamt så Henrik fick, som de tre som placerade sig bäst, en resa i pris till Brasilien för att besöka odlare och kaffeentusiaster.

Sedan dess har Henrik Arvidsson gjort många kafferesor och bland annat knutit vänskapsband i Costa Rica för det gäller att hitta bra råkaffe.

– Helst vill jag direktimporterna kaffesorterna, säger Henrik, och köpa in direkt från odlare så jag vet vem odlaren är. Helst vill jag besöka dem själv och ge feedback på smaken.

Han berättar att specialkaffe är ett nytt sätt att tänka om kaffe.

– Det är bättre kvalitet, renare smak och man vill se hela vägen från åker till kopp.

För att få fram så ren smak som möjligt ljusrostar Henrik Arvidsson kaffebönorna och kokmaler dem.

När kaffe bedöms professionellt följer man kriterier, ungefär som för vin, som arom, kropp, balans, syra, fruktighet med mera.

Poängskalan ligger mellan 1 och 100, och det kaffe som får mer än 80 poäng kallas specialkaffe.

När alla får provlukta och provsmaka, så kallad koppning, på de kaffesorter Henrik Arvidsson tagit med sig, blir många förvånade.

Annons

– Man kan känna nötighet men också smak av svarta vinbär och citrus, förklarar Henrik.

bild 1/6
Henrik Arvidsson driver Blekinge kafferosteri och coffeshop i Mörrum. FOTO: SUSANNE GÄRE
Henrik Arvidsson, Blekinge kafferosteri, berättade om specialkaffe i Osby. FOTO: SUSANNE GÄRE
Henrik Arvidsson skummar kaffet före provning. FOTO: SUSANNE GÄRE
Henrik Arvidsson, Blekinge kafferosteri, hade kaffeprovning så kallad koppning för ett stort antal intresserade på biblioteket i Osby. FOTO: SUSANNE GÄRE
Dofter och smaker varierade starkt vid kaffeprovningen. FOTO: SUSANNE GÄRE
Vid kaffeprovningen avsmakades alla sorterna med sked. FOTO: SUSANNE GÄRE
Henrik Arvidsson driver Blekinge kafferosteri och coffeshop i Mörrum. FOTO: SUSANNE GÄRE
Henrik Arvidsson, Blekinge kafferosteri, berättade om specialkaffe i Osby. FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons