Annons

Skattjaktstider på bibblan

Hässleholm • Publicerad 16 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I skenet av det uppmärksammade stök som härjat kulturhuset och stadsbiblioteket i Hässleholm på senare tid, så var lördagens loppisartade bokförsäljning ett välkommet tillskott.

Ett tjugotal människor i blandade åldrar hade trotsat förmiddagens grådassiga väder och samlats för att vara först på plats. Därinne, i kulturhuset, i skydd från vädergudarnas vrede, väntar de nu på att biblioteket ska slå upp portarna så att skattjakten kan börja.

Annons

Väl insläppta samsades småbarnsföräldrarna med de äldre bokmalarna kring travarna med böcker. Genreutbudet var vitt och spritt.

Karolina Johansson och Simon Niklasson var där för att hitta barnböcker till fyraårige sonen Johannes Niklasson.

– Vi får se lite vad Johannes är sugen på, säger Karolina Johansson.

Johannes Niklasson själv tycks redan ha grävt fram guldklimpen. I famnen har han boken Noshörning av Frans Hopp.

Karolina Johansson igen:

– Det här är ett bra tillfälle att köpa böcker på – samtidigt som det är väldigt synd att bokbussen nu lägger ner.

Det är hon inte ensam om att tycka. Barnbibliotekarien Tora Carserud, som är med och ansvarar för dagens bokförsäljning, ser också dystert på utvecklingen.

– Det är tragiskt. Hässleholm är en stor kommun och det är många som inte kan eller orkar ta sig till biblioteken som kommer lida av att bokbussen försvinner, säger hon.

En del av böckerna som går att köpa på stadsbiblioteket är exemplar som tidigare funnits på bokbussen, men inte enbart.

– Det här har inte bara med bokbussen att göra utan också att inte vi inte haft en sån här omfattande utförsäljning på ett tag, berättar Tora Carserud.

Annons

– Vi gallrar kontinuerligt i hyllorna och även i filialbiblioteken. Den senaste tiden har vi gallrat bort mycket och det är det som säljs nu, tillägger hon.

Gissningsvis rör det sig om mellan fyra- och femtusen böcker som nu rensas ut från sortimentet – böcker som inte lånas ut eller som det finns för många av.

– Vi gallrar bort böcker som inte lånats ut på minst 5 år. Vissa av böckerna här har stått i 15-20 år utan att bli utlånade, berättar Tora Carserud.

Bokförsäljningen pågår till och med 14 december, då det samtidigt är pop-up kalas i kulturhuset.

bild 1/4
Tora Carserud berättar att ytterligare försäljning av bortgallrade böcker är att förvänta i framtiden.
biblioteket
Ett brett utbud av bortgallrade böcker finns att köpa till låga priser för den boksugne på stadsbiblioteket i Hässleholm. Försäljningen pågår in i december.Foto:Teodor Dimblad
Johannes Niklasson är nöjd med sin nya bok. Fast för säkerhets skull plockade mamma och pappa på sig en hel bunte.
Tora Carserud berättar att ytterligare försäljning av bortgallrade böcker är att förvänta i framtiden.
biblioteket
Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons