Annons

Snart ska det glänsa över stad och land

Hässleholm • Publicerad 16 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

På gator och torg i Hässleholm och i kransorterna pågår nu ett idogt arbete med att få alla julstjärnor, ljusslingor och andra högtidliga dekorationer på plats.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket vi sätter upp, men personalen jobbar på för fullt just nu, säger Christer Söderlind, som är parkingenjör i Hässleholms kommun.

Annons

Han räknar med att det tar ungefär tre veckor att få alla lysande dekorationer på plats.

Belysningen på lyktstolparna sätts upp i samma omfattning som ifjol.

– Vi får dekorera de stolpar som är kommunägda, förklarar Christer Söderling, och hänvisar till Trafikverket, som för några år sedan informerade om att de inte längre vill låna ut sina stolpar för julbelysning.

– I kransorterna kör vi därför belysning på de gator där lyktstolparna är kommunägda, fortsätter han.

Som traditionen bjuder får Hässleholm och kransorterna dessutom sina torg dekorerade med en stor gran, för att skapa stämning inför den hägrande högtiden.

– Det är inte helt lätt att hitta så stora granar. Få vill odla dem, eftersom de behöver 15 till 20 år på sig att bli så stora, säger Christer Söderling.

Julbelysningen i kommunen bjuder också på en kul nyhet. På torget i Bjärnum kommer en stor julgranskula att dekorera fontänens topp.

– Torget i Bjärnum blev dessvärre utan julbelysning ifjol, men nu får de en röd kula som är tre meter i diameter, säger Christer Söderling.

Juleljusen är beräknade att vara uppe och redo för att sprida ljus över kommunen på julskyltningen, som äger rum den 1:a december.

– Slingorna över Första Avenyen väntar vi med tills efter julskyltningen, eftersom det blir tivoli där, säger Christer Söderling, som hoppas att de lysande dekorationerna kommer att uppskattas av kommunens invånare.

Annons

Vad händer då under stadens julskyltning? Ja, förutom tivoli och premiär för tända juleljus, förstås.

– Det är en intensiv helg. Två dagar innan är det ju black friday, som också är en stor dag för handeln, säger cityledare Johan Jönsson, som i skrivandets stund planerar decemberdagens fullspäckade program.

– Vi kör en klassisk julskyltning, med scen och marknad på Stortorget, fortsätter han.

Den som under dagen vill hälsa på tomten kan bege sig till Gallerian. Där har också UF-företagare på kommunens gymnasieskolor en tillfällig butik.

På scenen blir det underhållning av bland annat Stadsmusikkårens tomtekör och Finally Acapella. Dessutom delar Sparbanken Skåne ut stiftelsebidrag.

Sofia Åström

Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons