Annons

Ägare riskerar vite efter mögel i bostad

Osby • Publicerad 18 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

En fastighetsägare i Lönsboda kan tvingas att betala ett vite på 30 000 kronor om vederbörande fortsätter att, i nuvarande skick, hyra ut en lägenhet som bostad eller lokal efter den 29 februari 2020.

Det har miljö- och byggnämnden i Osby fattat beslut om.

Annons

I beslutet framgår det att ett klagomål från en tidigare hyresgäst kom in till miljö- och byggenheten i Osby kommun i början av hösten. Kort därefter gjordes en inspektion av lägenheten där mögel kunde noteras i badrum, toalett och vardagsrum. Möglet noterades dels genom mätning, dels okulärt eftersom mögel syntes på flera ställen.

Den tidigare hyresgästen ska även ha berättat att flera av deras tillhörigheter ska ha möglat under tiden de bodde i lägenheten.

I ärendets handlingar framgår att fastighetsägaren ska ha varit i kontakt med kommunen i oktober. Fastighetsägaren ska då ha berättat att nya hyresgäster flyttat in och, enligt handlingarna, inte visat någon förståelse för problemet med mögel utan snarare menat att ”vuxna personer själva kan bestämma var de vill bo”.

Vid en senare kontakt ska fastighetsägaren uttryckt till kommunen att anledningen till möglet är att de tidigare hyresgästerna duschade för länge, men också att åtgärder ska vidtas för att avlägsna mögel- och fuktskadorna.

Den nya hyresgästen ska även ha blivit uppsagd.

Miljö- och byggnämnden konstaterar att möglet innebär ”betydande olägenheter” för boende i lägenheten och att den därför inte ska få användas som bostad innan åtgärder vidtagits. För att nämnden ska upphäva förbudet krävs att mögelangreppet utreds och, långsiktigt, avhjälps. Dessutom ska lägenhetens ventilation fungera och egenkontroll enligt miljöbalken finnas.

Fastighetsägaren har uppgett att bristerna ska åtgärdas.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons