Grooming och återfallsförbrytare

Den största pedofilrättegången i Sverige har inletts och beräknas ta ungefär sex månader. Det är den längsta rättegång som hållits mot en enskild person. Den tidigare dömda pedofilen står åtalad för övergrepp mot 84 barn. Tyvärr är barns internetnärvaro ett gyllene tillfälle för vuxna som vill få kontakt i sexuellt syfte. Åtalet väcker frågor kring hur föräldrar och samhälle kan skydda barn från vuxna som utnyttjar mötesplatser för barn för att skaffa kontakt. Mannen har använt sig av ett onlinebaserat hästspel för att få kontakt med flickor. Spelets upphovsmän säger att de är förfärade över att det använts på det här sättet, vilket är begripligt. Det är nästan omöjligt att sortera ut vuxna som låtsas vara barn för att komma i kontakt med andra barn, även om nätplattformar som riktar sig till barn naturligtvis måste försöka.
Straffsatserna för den här typen av brott är värda att diskuteras. Korta straff gör att de relativt snabbt kan begå nya brott, som vi ser hos den nu åtalade mannen, som dömts för liknande brott flera gånger tidigare. Hårdare straff ledare inte nödvändigtvis till lägre brottslighet, men i fall som de här skulle något längre straff göra att gärningsmannen i alla fall kunde hållas under uppsyn. Att den här typen av brott kan begås ensam vid en dator gör det mycket svårt att förhindra.
Kritik har riktats mot att mannen släpptes fri i väntan på att avtjäna ett tidigare straff, eftersom han i princip omedelbart begick brott, bland annat dem som han nu står åtalad för. Han har varit mycket effektiv: det misstänks att det finns ett mörkertal förutom de 84 barn som figurerar i rättegången.
Mannens metoder och hur framgångsrik han tyvärr varit belyser åter vikten av att lära barn att vara vaksamma på folk de möter över internet och vad de vill att barnen ska göra eller skicka bilder på. Skolan borde också ta upp det på något sätt som inte skrämmer barnen, men förmedlar att man kan vända sig även till dessa vuxna om man är med om något obehagligt.

Dagens fråga

Har du någon att fira jul med?

Loading ... Loading ...