Annons

Kostsamma löften inför brittiska valet

Opinion Boris Johnsons Tory leder inför valet i Storbritannien om mindre än fyra veckor.
Opinion • Publicerad 18 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Boris Johnsons Tory leder inför valet i Storbritannien om mindre än fyra veckor. Tory har dessutom det största stödet partiet haft sedan 2017, visar opinionsundersökningar. Det är svårt att förstå hur partiet kan lyfta efter de cirkusartade turer som varit i den brittiska politiken under året. Det visar att oppositionen inte är mäktig sin uppgift. Särskilt oppositionsledaren Jeremy Corbyn borde rannsaka sig själv och sin insats.

Ett av Labours vallöften är att se till att alla hushåll får gratis bredband senast 2030. Det är att toppa de konservativas tidigare löfte om full utbyggnad av bredband till 2025, men då talades det inte om kostnad för den enskilde. Labours löfte känns en aning desperat, det måste bli en enorm kostnad som staten skulle behöva täcka. Människor är säkert beredda att betala för sitt bredband, så frågan är hur många väljare som Corbyn lyckas köpa på det här sättet.

Mätinstituten varnar för att deras mätningar kanske inte är helt rättvisande för ett ”normalt” val. Här blandas Brexitfrågan in som gör valresultatet svårt att förutsäga. Brexit har delat partier och det gäller även Johnsons eget parti. Kanske kan Liberaldemokraterna vara en dark horse på valdagen, om de kommer fram i debatten. Oavsett resultat påverkar britternas val övriga Europa och det finns nog många som håller andan den 12 december. Blir valet slutet på det drygt treåriga politiska vakuum som gällt sen folkomröstningen?

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons