Annons

Polisen behöver kommunicera strategiskt

Opinion I samband med alla skjutningar och gängrelaterade mord i Malmö framkommer det att många tror att polisen inte gör något, utan bara står handfallna.
Opinion • Publicerad 18 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I samband med alla skjutningar och gängrelaterade mord i Malmö framkommer det att många tror att polisen inte gör något, utan bara står handfallna. Det är förstås inte sant, men jag började fundera på vad denna bild av polisen beror på. Jag tror att mycket beror på en bristande kommunikation utåt.

I dagens samhälle krävs en strategisk kommunikation inom alla samhällssektorer, men polismyndigheten verkar sakna det. Det ser ut att enbart vara en reaktiv information, där presstalespersoner får svara på frågor efter att brotten har begåtts. Många polisdistrikt har också Facebooksidor där man mest lägger upp småputtriga historier om försvunna barn som kommer tillrätta, om jag ska raljera lite.

Annons

Det krävs en helt annan strategi och information av vad polisen gör varje dag, vecka ut och vecka in. Ett idogt arbete för att sprida information i så många kanaler som möjligt, utan att vara helt beroende av vad media tolkar som klickbete. ”Dagens gripanden”, till exempel, med antal och orsak till gripandet.

Projektet Sluta skjuta är utmärkt och behöver all spridning det kan få, både som ren information och som arbetsmetod för andra att ta efter. Det krävs emellertid professionella kommunikatörer, det duger inte att bara använda gamla avdankade poliser för att människor i det existerande informationssamhället ska förstå vad polisen gör för att få vårt samhälle att fortsätta vara öppet och tryggt.

Katarina Erlingson

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons