Annons

Rektor kritisk till ny indelning av klasser

ballingslöv Mellanstadiet på Ballingslövs skola får vara kvar. SD röstar för det och därmed är frågan politiskt avgjord. Men det betyder inte att det blir så.
Hässleholm • Publicerad 19 november 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Allt hänger på om skolans rektor, Kristina Liljeström och skolchef Rolf Bengtsson väljer att följa skollagen, eller inte.

För skollagen är inte kompatibel med föräldrarnas förslag, som vunnit politiskt gehör, att dela in de sju kvarvarande eleverna på mellanstadiet i en gemensam grupp med treorna på skolan.

Annons

– Tyvärr har man i debatten missuppfattat hur den inre organisationen av skolan ser ut. Det är jag som rektor som har det yttersta ansvaret för den inre organisationen. Det är fel mot skollagen att dela in eleverna i F-2 och 3-5-grupper. Gör man så har man inte förstått övergångarna mellan trean och fyran. Jag tänker se till att skollagen efterlevs, och den uppfylls inte i Ballingslöv för mellanstadiets elever, säger Kristina Liljeström.

Tänker du agera mot ett politiskt beslut?

– Vi får de hur det politiska utfallet blir på torsdag. Då kommer jag tillsammans med skolchefen att ta ställning till hur vi går vidare för att säkerställa elevernas rätt till trygghet, att ha kompisar att mäta sina kunskaper mot i samma ålder och rätten till god pedagogik med eleven i fokus.

I dag finns 27 elever på Ballingslövs skola. 20 går i F-3:an.

– Det är viktigt att man förstår övergången mellan låg- och mellanstadiet. Kunskapskraven ser annorlunda ut. Det blir inte bra att bilda en grupp med treor och 4-5:or, förklarar Kristina Liljeström.

Timplanen ser dessutom annorlunda ut för lågstadiet än för mellanstadiet.

Hon tycker inte att dessa faktorer, som bottnar i både forskning och lagstiftning har kommit fram i debatten.

– Min ingång är att vi ska ha en moderns landsbygdsskola med goda pedagogiska möjligheter för eleverna. Den bästa lösningen, som det ser ut nu, är att de få elever som går på skolan i Ballingslöv, flyttas till mellanstadiet i Farstorp. Och då menar jag elevernas bästa, säger Kristina Liljeström.

Nu ska hon träffa föräldrar med barn på skolan för att diskutera en lösning på frågan innan politikerna träffas på torsdag.

På måndagen beslutade Sverigedemokraterna att lägga fram ett förslag i linje med föräldrarnas, alltså F-2 samt 3-5.

Annons

– Skulle något annat parti lägga fram ett liknande förslag har vi inget problem att stötta det. Det viktigaste för oss är att skolan räddas. Nu är det jätteviktigt att föräldrarna visar att de vill ha kvar skolan och väljer att placera sina barn där. Nu ger vi ballingslövsborna denna chansen, säger Camilla Nordström (SD) förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Alliansen, M, KD och L, tar ställning till hur de ska rösta i frågan före sammanträdet på torsdags morgon.

– Vi är samstämmiga, men vi vill ha kompletterande uppgifter från förvaltningen, säger Stefan Larsson (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Socialdemokraterna vill behålla Ballingslövs skola.

– När vi granskar ärendet ingående ser vi att förslaget är början till en nedmontering av skolan, säger Joachim Fors (S) andre vice ordförande i nämnden.

Centern röstar nej till förslaget att flytta mellanstadiet temporärt till Farstorps skola.

– Vi vill inte lägga ner fler byskolor, säger Gustaf Karlström (C), ledamot i nämnden.

Kristina Liljeström betonar med skärpa att hon inte har några som helst ambitioner, och har inte delgetts några politiska signaler om att Ballingslövs skola skulle vara hotad av nedläggning.

– Blir det tillräckligt med elever på mellanstadiet till höstterminen så återupptas undervisningen igen, förklarar hon.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons