Annons

Snart premiärvisning för en ny bygdefilm

ÖSTRA GÖINGE Torsten Niklasson, 73, är känd som en bygdens egen dokumentärfilmare. En del av hans filmer har också väckt uppmärksamhet i större kretsar genom att visas i SVT. Nu har han gjort ännu en film.
Östra Göinge • Publicerad 20 november 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Torsten Niklasson från Broby har bland anat dokumenterat jordbrukets utveckling. Maskiner har ersatt det som förr gjordes för hand eller med häst. ARKIVBILd
Torsten Niklasson från Broby har bland anat dokumenterat jordbrukets utveckling. Maskiner har ersatt det som förr gjordes för hand eller med häst. ARKIVBILd

Den 14 december är det premiärvisning i Kulturhuset, Broby, av Niklassons senaste dokumentärfilm med titeln En bäck genom Göingebygden. Det handlar om Linebäck och dess virvlande tur, med början som en rännil i Glimåkra för att slutligen hitta sitt utlopp i Knislinge vid Helge å.

Berättelsen om bäcken följs senare av en film som ska handla om Bygden längs landsvägen.

Annons

– Där vill jag dokumentera vad som har hänt längs med Glimåkravägen och Emmislövsvägen. Det har hänt en hel del på gårdarna och på ställena längs vägen, säger Torsten Niklasson som aldrig tröttnar på att med sin kamera dokumentera händelser och platser runt om i bygden.

– Nej, tröttnar gör jag inte. Det har liksom blivit en livsstil sedan sonen Magnus tog över gården, säger han förnöjsamt.

Filmen om Linebäck grundar sig bland annat på Sven Jenséns föredrag om bäcken och dess historia. Det blir tillbakablickar så långt som 60 år tillbaka i tiden med bilder, varvat med hur där ser ut i nutid.

Det har en gång i tiden legat ett femtontal kvarnar längs med bäcken och på vissa ställen finns det kvarnstenar kvar och även ett minnesmärke.

Bäcken slingrar sig genom Orrarp, Broby, Sibbhult, Feleberga, och vid Broestorp kommer den till Kvarndammen.

– Som barn var Kvardammen en plats där jag ofta vistades tillsammans med barnen från de andra familjerna. Där fanns flera barnrika familjer. På sommaren höll vi på med kanoter och på vintrarna åkte vi skridskor, berättar Torsten Niklasson.

När det gäller vattenkvaliteten i bäcken är den idag hyfsat god, men på vissa ställen grumlig på grund av tidigare utdikning.

Torsten Niklassons filmer har blivit mycket uppskattade genom åren. Inte minst filmen Från häst till GPS, baserad på 55 års filmande, ett års manusskrivande och 25 timmars redigering.

I filmen har Niklasson förevigat hur man körde med häst, hässjade hö, drog upp betor och högg ner träd. Hur allt gjordes för hand och som idag ersatts av maskiner. Filmen har tagit ett stort grepp om lantbrukets utveckling och förvandling.

Han är ingen man av stora ord. Men stolt är han över det intresse som SVT redan 1962, året efter det han börjar att filma, visade hans film om höskörden.

Annons

– Det kändes inte så lite märkvärdigt när Olle Häger ringde och sa att han inte kunde motstå min film, minns han.

SVT visade senare även intresse för ett filmen om ett krigsminnesmärke och använde bilder ur Niklassons film ”Nödlandaren”.

Regionmuseet i Kristianstad visade även de tidigt intresse för dokumentärfilmerna vilket också gav Niklassons blodad tand.

– Jag vill hålla på så länge jag orkar, säger han.

Men inte kunde han drömma om framgångarna som kommit efter den dagen 1961 då han skaffade sin första filmkamera, inspirerad av Amerikafrämmande.

Idag har han ett urval på 16 olika filmer om svunna tider som de som anlitar honom för visningar kan välja mellan.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons