Recension

Boräng visar många sidor av Brecht

Sven Boräng i föreställningen Brecht – i mörka tider. Pressfoto
Artikel Recension Den tyske dramatikern Bertolt Brecht är ständigt aktuell.

Den tyske dramatikern Bertolt Brecht är ständigt aktuell. Dels spelas hans pjäser på scener runt om i världen, dels fortsätter hans teorier om teaterarbete att inspirera regissörer och teatergrupper.

Vissa av Brechts texter dyker också upp i olika sammanhang då tonsättningarna ofta framförs som separata sångnummer, som till exempel i Operaverkstans aktuella kabaré som jag nyligen recenserade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Oväntat fall för Rutte

Opinion
Opinion

Regeringen Rutte har plötsligt och oväntat fallit, trots stort stöd för dess hantering av pandemin. Mark Rutte har lett landet sedan 2010 och regeringen har framstått som stabil, men ett beslut från 2013 sänkte honom.

För sju år sedan varnades det för att ”gäng från Östeuropa” fuskade med ett bidrag i stor skala, bland annat genom att registrera barn i olika kommuner. Regeringen Rutte bestämde sig för ta till hårda tag mot bidragsfusket. Det krävdes inte mycket för att man skulle hamna i fuskarkategorin: ibland handlade det om en felaktigt ifylld blankett eller att någon glömt skriva under. Det var också personer som helt enkelt missförstått hur man skulle göra.

Dem som ertappades med felaktigheter förlorade inte bara sitt bidrag, utan fick också återbetalningskrav på stora summor. Det var bara ett problem: få av dem hade fuskat. Regeringen fick in tusentals överklaganden från desperata barnfamiljer som blivit utblottade av att betala tillbaka bidrag de hade rätt till. När det avslöjades fattades det bisarra beslutet att inte göra något åt saken.

Det som slutgiltigt fällde regeringen Rutte var att en statlig utredning sågade dem lägst fotknölarna för att medvetet ha låtit oskyldiga familjer ruineras för att inte förlora ansiktet. Det är värt att tänka på för den som ropar på hårdare tag i svensk politik: man måste ha mekanismer för att se till att ingen oskyldig hamnar i kläm.

Kultur och nöje

Topplistorna: Jakob Hellman triumferar

Jakob Hellmans nya skiva 'Äntligen borta' går in som etta på den svenska albumlistan
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det tog 32 år för Jakob Hellman att följa upp succén med debutalbumet. Att "Äntligen borta" var efterlängtad syns på albumlistan, där skivan går in som etta.
På singellistan ligger Newkid både etta och tvåa med "Du måste finnas" respektive "Starkare.

Album:

1. (Ny) Jakob Hellman: "Äntligen borta"

2. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

3. (Ny) Jireel: "1953"

4. (5) The Weeknd: "After hours"

5. (4) The Kid Laroi: "F-ck love"

6. (3) Yasin: "98.01.11"

7. (6) Pop Smoke: "Shoot for the stars aim for the moon"

8. (8) Newkid: "Mount Jhun"

9. (9) Ana Diaz: "Så mycket bättre 2020 – tolkningarna"

10. (7) Harry Styles: "Fine line"

11. (Ny) Viagra Boys: "Welfare jazz"

12. (11) Ariana Grande: "Positions"

13. (10) Taylor Swift: "Evermore"

14. (12) Miley Cyrus: "Plastic hearts"

15. (15) Einár: "Unge med extra energi"

16. (13) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

17. (2) Blandade artister: "Så mycket bättre – säsong 11"

18. (23) Ulf Lundell: "Telegram"

19. (14) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go?"

20. (20) Hov1: "Vindar på Mars"

Singlar:

1. (1) Newkid: "Du måste finnas"

2. (3) Newkid: "Starkare"

3. (2) Miriam Bryant & Yasin: "Ge upp igen"

4. (4) Vicktor Leksell: "Svag"

5. (5) The Kid Laroi: "Without you"

6. (Ny) Olivia Rodrigo: "Driver's licence"

7. (6) Justin Bieber: "Anyone"

8. (10) Joel Corry featuring Mnek: "Head & heart"

9. (7) 24kGoldn & Iann Dior – "Mood"

10. (8) The Weeknd: "Blinding lights"

11. (9) Thomas Stenström: "Ser du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)"

12. (12) Molly Sandén featuring Newkid: "Jag mår bra nu"

13. (15) Tiësto: "The business"

14. (11) Miss Li: "Komplicerad"

15. (13) Ed Sheeran: "Afterglow"

16. (17) CJ: "Whoopty"

17. (14) Zara Larsson & Carola: "Säg mig var du står"

18. (18) Tate McRae: "You broke me first"

19. (16) Myra Granberg: "HKF (Håll käften & försvinn)"

20. (26) Hov1: "När jag ser dig"

Källa: GLF

Sara Ullberg/TT

Patrick Stanelius/TT

Ann Edliden/TT

Hässleholm

Böter för stöld i matbutik

Hässleholm
Hässleholm

En kvinna i 40-årsåldern har dömts för stöld till 30 dagsböter om 50 kronor, sammanlagt 1.500 kronor.

Kvinnan ertappades på Ica Kvantum den 20 augusti förra året med att ha tagit varor för 214 kronor och inte betalat för dem. Eftersom hon erkänt gärningen kunde målet avgöras utan huvudförhandling.

Inrikes

100 punkter ska rädda Sveriges hav

Miljömålsberedningen föreslår en omfattande havsmiljölag. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Inrikes
Inrikes Från skärpta krav på sportfisket till flyttade farleder för kommersiell fartygstrafik – Miljömålsberedningen presenterar en brokig bukett av förslag som ska hjälpa ekosystemen i Östersjön och Västerhavet att återhämta sig.

– Vi har tagit fram ungefär 100 förslag, som vart och ett kan tyckas otillräckliga. Men tillsammans bildar de en stark helhet som kan ge en bättre havsmiljö och att vi lyckas uppnå miljökvalitetsmålen, säger Emma Nohrén, ordförande för den grupp inom Miljömålsberedningen som fokuserat på hav och marina resurser, till TT.

Det mest genomgripande förslaget är en särskild havsmiljölag, som ska säkerställa att beslut måste vägas mot hur de påverkar havens ekosystem.

Beroende av havet

– Havsmiljöpolitiken måste stärkas och integreras i all annan politik. Hur vi brukar våra åkrar och transporterar oss påverkar havet, och havet påverkar hur vi kan leva på land. Vi är helt enkelt otroligt beroende av havet, säger Emma Nohrén.

Dessutom föreslås att regeringen varje mandatperiod ska lämna en havsmiljöpolitisk proposition till riksdagen, som beskriver hur havsmiljöarbetet ska genomföras.

– Det gör att man hela tiden har en kontinuitet, säger Emma Nohrén.

Bland de mer detaljerade punkterna finns förslag på att rutterna för den kommersiella fartygstrafiken ska läggas om, för att exempelvis skydda de grunda områden söder om Gotland som är en viktig miljö för Östersjöns tumlare.

Begränsa trålfiske

Utredarna föreslår även att gränsen för trålfiske flyttas längre ut från den svenska kusten, för att skydda det kustnära fisket.

– Där tycker vi att området från Ålands hav till Kalmar sund kunde vara ett pilotområde. I dag finns problem med storskalig trålning på bland annat lekande bestånd av strömming, säger Emma Nohrén.

I något mindre skala vill utredarna även att sportfisket ska regleras mer än i dag. Bland annat föreslås någon form av obligatoriskt rapporteringssystem för fångster.

– Det skulle ge ett underlag till fiskeförvaltningen om vilka arter och vilka mängder som fångas, för att få nödvändig överblick, säger Emma Nohrén.

Nytt båtregister

Även fritidsbåtlivet kan få vissa nya regleringar. Utredningen innehåller förslag som ska förhindra anläggning av nya bryggor i grunda vikar. Dessutom vill utredarna införa ett nytt fritidsbåtregister.

– Det fanns ett som försvann i början av 90-talet. Men vi ser det som intressant att titta på det igen. En anledning är att kunna ta hand om herrelösa båtar, som blivit allt vanligare, säger Emma Nohrén.

Mål återstår att nå

Miljömålet "Hav i balans samt levande kust och skärgård" är ett av Sveriges totalt 16 miljömål, som fastställdes av riksdagen 1999. Planen var att målen skulle vara uppfyllda 2020 – förutom klimatmålet, som ska vara uppfyllt senast 2050. Hittills har dock endast målet om ett skyddande ozonskikt uppfyllts.

Mot den bakgrunden skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande att de välkomnar Miljömålsberedningens delbetänkande om havsmiljön.

– Det bästa är att det nu kan skapas en helhetssyn gällande havspolitiken. Havsmiljölagen och det förstärkta skyddet av havet är mycket bra förslag inom ramen för politiken. Nu gäller det att förslagen blir verklighet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Från fartygsrutter till ostronfiske

Miljömålberedningens delbetänkande "Havet och människan" syftar till en strategi för att nå miljömålet "Hav i balans samt levande kust och skärgård"

Utredningen innehåller närmare 100 förslag.

Det mest övergripande är en havsmiljölag, som ska grundas på en "ekosystemansats". Begreppet kommer från FN:s konvention om biologisk mångfald. Det går i korthet ut på att åtgärder för att nå samhällets mål måste utformas utifrån vetenskaplig kunskap om viktiga ekosystem, så att dessa bevaras.

Exempel på övriga förslag:

– Rutter för kommersiell fartygstrafik ska ledas bort från känsliga områden i Östersjön, exempelvis Hoburgs bank som är viktig miljö för tumlare.

– Minskat läckage av näringsämnen till Östersjön, genom att bland annat verka på EU-nivå för en kvotplikt på inblandning av återvunnen fosfor i mineralgödsel.

– Flytta gränsen för trålfiske längre ut från svenska kusten.

– Sportfiskare måste rapportera fångster.

– Skärpta hastighetsgränser för fritidsbåtar i känsliga områden.

– Ökat utbud av båtramper för underlätta för ägare av mindre fritidsbåtar att sjösätta vid behov och därmed minska behov av att ha båten i vattnet hela säsongen.

– Uppdaterad definition av strandskyddet.

– Endast det europeiska ostronet (Ostrea edulis) ska undantas allemansrätten och vara förbjudet att plocka för alla utom markägaren. Det skulle innebära att det japanska jätteostronet (Magallana gigas), som har etablerat sig längs västkusten, blir tillåtet för alla att plocka och därmed begränsa.

Källa: Havet och människan, SOU 2020:83, Emma Nohrén

FAKTA

Fakta. Miljömål för havet

Så här lyder riksdagens beskrivning av miljömålet Hav i balans samt levande kust och skärgård:

"Västerhavet och Östersjön ska ha en långsiktigt hållbar produktionsförmåga och den biologiska mångfalden ska bevaras. Kust och skärgård ska ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Näringar, rekreation och annat nyttjande av hav, kust och skärgård ska bedrivas så att en hållbar utveckling främjas. Särskilt värdefulla områden ska skyddas mot ingrepp och andra störningar."

Källa: sverigesmiljomal.se

Sport

IFK Göteborg värvar målvakt

Ole Söderberg i en match mot IFK Göteborg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

IFK Göteborg förstärker målvaktspositionen inför årets fotbollssäsong.

Ole Söderberg, 30, har skrivit på ett avtal över 2021 med möjlighet till ytterligare förlängning.

"Göteborg är hemma för mig och att få spela för IFK Göteborg känns riktigt bra. Jag har mött Blåvitt hur många gånger som helst genom åren och det är spännande att bli en del av gänget här nu", säger han till klubbens hemsida.

Söderberg kommer närmast från spel i Kalmar FF. Förra säsongen blev det elva allsvenska matcher innan kontraktet gick ut vid årsskiftet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Sport

Henrik Lundqvist har lämnat sjukhuset

Henrik Lundqvist. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Sport
Sport Henrik Lundqvist har fått lämna sjukhuset efter sin hjärtoperation, skriver NHL-stjärnan på Instagram.
Härnäst väntar fler tester innan han återvänder till New York för fortsatt rehab.

I mitten av december berättade ishockeymålvakten Henrik Lundqvist att han tvingas avstå spel i sin nya klubb Washington Capitals den här säsongen. Ett hjärtfel sätter stopp och i början av januari genomgick 38-åringen en flera timmar lång operation, ett aortaklaffbyte, som ska ha varit lyckad.

Nu har han fått lämna sjukhuset i Cleveland, Ohio, för att återförenas med sin fru och sina två döttrar, skriver han på sociala medier på fredagen.

I inlägget delar han också bilder på familjen, där barnen håller upp "Välkommen hem, pappa"-skyltar.

"Jag lämnade sjukhuset i går. Jag har tillbringat mycket tid utan mina barn de senaste fem–åtta åren på grund av ishockeyn. De senaste nio dagarna har känts väldigt annorlunda. Mitt hjärta värmdes bokstavligen talat upp när jag körde in på uppfarten", skriver Henrik Lundqvist.

"Vi kommer att stanna i Cleveland ett tag till för fler tester innan vi återvänder till NYC för att fortsätta min återhämtning/rehab där".

Det är fortfarande oklart om Henrik Lundqvist kommer att kunna återuppta elitkarriären.

Kultur och nöje

Littfest satsar på direktsändning

Så här kommer inte Littfest att se ut i år. Arkivbild.
Foto: Henke Olofsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Årets upplaga av Umeås internationella litteraturfestival, eller Littfest, blir mestadels en digital historia.

I sitt upplägg blir festivalen en direktsändning som pågår från torsdagen till lördagen där de olika programpunkterna går att följa i en sammanhållen tv-kanal. Sändningen leds av Yukiko Duke och Po Tidholm.

"Vi är väldigt glada att både Po och Yukiko tackade ja till uppdraget. De är personer som både är litteratur och Littfest på en och samma gång. De kan det mesta, är dessutom förtroendeingivande, varma och har glimten i ögat. Bästa tänkbara ankare för Littfest-tv helt enkelt", säger Patrik Tornéus, som är en av festivalens koordinatorer, i ett pressmeddelande.

Årets Littfest äger rum 18–20 mars.

Östra Göinge

Slängde isklumpar på bil

Östra Göinge
Knislinge

Vid 19-tiden på torsdagen körde en bilist på Hässleholmsvägen i Knislinge. När vederbörande körde under en gångbro smällde det plötsligt till i bilen. Bilisten bromsade, gick ut och kunde då konstatera att det fanns bucklor i taket efter att en drös snö och isklumpar landat där. På gångbron ska en handfull barn ha observerats när de lämnade platsen och misstanken är att de kastat isklumparna på bilen. Händelsen rubriceras som skadegörelse och det är oklart vilka barnen är.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL