Annons

Färsk studie föreslår nybyggd brandstation

Osby • Publicerad 21 november 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Brandstationen i Osby tätort har varit en följetong under en längre tid. Arbetsmiljöverket har tidigare konstaterat ett antal brister och krävt en handlingsplan.

Under hösten skickades en skriftlig handlingsplan iväg samtidigt som exempelvis räddningschefen Jimmy Ask konstaterade att han har ”svårt att se hur man ska komma runt ett nybygge”.

Annons

Därefter fick samhällsbyggnads i uppdrag att utreda hur handlingsplanen kan bli verklighet. Som en del i det har tjänstemännen, på förhållandevis kort tid, genomfört vad som kallas en ”förenklad förstudie” för brandstationen.

Studiens rekommendation är tydlig: Bygg nytt.

– Brandstationens brister är väldigt stora och behoven helt annorlunda än när brandstationen byggdes för nästan 55 år sedan, konstaterar Anders Edwall, chef tekniska enheten.

Två olika alternativ har övervägts i förstudien; ett så kallat nollalternativ samt nybyggnation.

Det förstnämnda alternativet skulle, grovt uppskattat, kosta cirka 45 miljoner kronor och innebär en till- och ombyggnad av den befintliga brandstationen. Samtliga brister beräknas dock inte kunna lösas genom nollalternativet; dels löses inte trafiksituationen vid Norra Infartsgatan, dels finns det ingen möjlighet att anlägga en övningsplats i anslutning till brandstationen. Dessutom poängteras i studien svårigheten med att bedriva verksamhet i lokalerna under tiden de byggs om och till.

Ett nybygge beräknas kosta cirka nio miljoner kronor mer än nollalternativet. Fördelen är att alla bristerna kan åtgärdas och dessutom beräknas driftskostnaderna kunna sänkas med cirka 85 000 kronor per år.

– Driftskostnaden beräknas kunna sänkas markant, säger Edwall.

I förstudien har ett område vid Kälsvedsvägen, strax öster om Lindhem, pekats ut som en möjlig fastighet att placera en eventuellt nybyggd brandstation på. Platsen beskrivs i studien ligga strategiskt bra intill riksväg 15 och även ge möjlighet att etablera ett övningsområde på. Investeringskostnaden beräknas bli cirka 54 miljoner kronor och en total tid från beslut till ny brandstation beräknas vara cirka 2,5 år enligt förstudien.

– Placeringen är inte fastlåst, vi har bara tittat hastigt och det är allt annat än hugget i sten, betonar Edwall med hänvisning till förstudiens relativt korta tid.

Avslutningsvis betonas det i rapporten att beslut om brandstationens framtid fattas så fort som möjligt för att undvika eventuella vitesföreläggande eller liknande.

Idag torsdag finns studien med på dagordningen när samhällsbyggnadsnämnden sammanträder.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons