Annons

Riksrevisionen: Stoppa höghastighetstågen

trafik Anser inte att planering och beslut följt riksdagens principer.
Hässleholm • Publicerad 21 november 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har inga planer på att pausa planeringen för höghastighetstågen. Foto: Thommy Tengborg / TT /Arkiv
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har inga planer på att pausa planeringen för höghastighetstågen. Foto: Thommy Tengborg / TT /Arkiv

Under torsdagen släppte Riksrevisionen sin granskning av höghastighetstågen, som enligt Trafikverket har en prislapp på 230 miljarder kronor. Granskningen är inte politisk, utan rör endast om planering och beslut har följt riksdagens fastslagna regler. En del i det hela är den så kallade fyrstegsprincipen, som bland annat innebär att man först ska analysera mindre kostsamma förslag innan man bestämmer sig för att bygga nytt.

Annons

Inte heller har det tagits någon hänsyn till hur samhällsekonomiskt effektiv satsningen är.

Någon paus av planeringsarbetet tänker emellertid infrastrukturminister Tomas Eneroth sig inte.

De färdiga banorna är tänkta att löpa mellan Stockholm och Göteborg, samt mellan Stockholm och Malmö. Trafikverket ligger långt framme i sina planer för höghastighetsbana mellan Hässleholm och Lund. En sträcka som ska kosta 18 miljarder kronor, men som nu hotas.

Fakta:

Rekommendationer

Källa: Riksrevisionen

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons