Annons

Rektorers hotellnatt sticker i lärarnas ögon

Hässleholm • Publicerad 22 november 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I torsdag reste rektorerna och cheferna till Laholm för att prata strategi med kollegor och chefer.

Flera lärare tycker att det känns som ett slag i ansiktet på dem.

Annons

– Vi slår knut på oss själva dagligen med allt knappare resurser. Det är fullt förståeligt att rektorerna och berörda inom förvaltningen har konferens. Men det kostar skattebetalarna en nätt summa pengar att hysa in alla på ett fint spahotell med mat och övernattning, säger Lena, som anser att kommunen har gott om lokaler i Hässleholm som kunde använts istället.

Hon och hennes kollegor, säger hon, anser att konferensen i Laholm sticker i ögonen under rådande omständigheter.

– Vi får ingenting, knappt material. Det är viktigt för alla att bli sedda. Det pratas mycket om detta i lärarkollegiet. Nej, det här känns verkligen inte bra, säger Lena, som heter något annat men väljer att vara anonym på grund av att inte bli betraktad som en bråkstake av cheferna.

Blir ni betraktade som det när ni säger vad ni tycker?

– Ja, tyvärr.

Skolchef Rolf Bengtsson säger att det är korrekt att rektorer och chefer tillbringade torsdagen och fredagen på Lögenäs gård i Laholm för konferens.

– I avgiften ingår mat och övernattning. De som vill använda spaanläggningen får betala den avgiften själva. Det är självklart att man kan ha synpunkter på att den här gruppen får åka iväg på detta sättet, men vi är oerhört restriktiva till allt sådant under senare år, säger Rolf Bengtsson.

Under flera år har internat ställts in för hela chefs- och rektorsgruppen. Rolf Bengtsson hoppas att hela gruppen ska få möjlighet till en ny konferens till våren.

– Vi skulle kunna ha konferens på hemmaplan också. Men det finns ett värde i att komma bort för att kunna fokusera på strategiska diskussioner än att vara nära sin arbetsplats och bli kontaktad för att lösa problem. Behovet av att komma ifrån är stort, menar Rolf Bengtsson.

Det finns inga planer på att ge lärarna någon liknande möjlighet till strategiska diskussioner utanför arbetsplatsen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons