Kultur

Julkalender med miljön i fokus

Beppe Singer ska tillsammans med de unga uppfinnarna Teresa Eliasson och Lucas Jernberg-Bjurén försöka hindra professor Primus att förstöra julen. Foto: Rojastudios
Artikel Kultur och Nöje Miljön och klimatet står i fokus när Det stora experimentet är tillbaka för en tredje säsong som Viaplays julkalender.

Författaren, läraren och kemisten Benjamin ”Beppe” Singer är välkänd för sina experimentböcker på olika teman och som programledare för populära barnfaktaprogram som Hjärnkontoret, Tiggy testar och Labbet. Det är också han som, tillsammans med producenten Julia Messelt, står för idé och genomförande av Viaplays julkalenderserie Det stora experimentet.

Den första säsongen visades i december 2016 och då fick tittarna lära känna professor Primus (Ia Langhammar) som hatar julen och gör sitt bästa att förstöra den och hjältarna Beppe Singer och två unga uppfinnare som gör sitt bästa för att rädda den. Första säsongen spelades in på Tekniska museet i Stockholm och den andra utspelades i rymden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Fler bilbränder i Hässleholm i natt

Hässleholm
Hässleholm Tre bilar skadades i bränder i natt.

Polis och räddningstjänst larmades till Frykholmsgatan i Hässleholm i natt.

– En bil blev helt utbränd och två bilar brandskadade. Man kan anta att det är en bil som tänts på, och att branden sedan spridits. Vi har ingen misstänkt i nuläget,

Det fanns ingen spridningsrisk.

En anmälan om skadegörelse har upprättats.

Kultur och nöje

Dystopiklassikern: Battle royale

Chiaki Kuriyama som Takako Chigusa i den ultravåldsamma satiren 'Battle Royale'. Kuriyama blev senare castad som 'Gogo' i Quentin Tarantinos 'Kill Bill vol 1'. Pressbild.
Chiaki Kuriyama som Takako Chigusa i den ultravåldsamma satiren "Battle Royale". Kuriyama blev senare castad som "Gogo" i Quentin Tarantinos "Kill Bill vol 1". Pressbild.
Foto: Toei Company / Anchor Bay Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje 20 år efter premiären har Kinji Fukasakus ökända ultravåldsklassiker bara ökat i relevans. En framtid där japanska högstadiebarn tvingas slåss till döden verkar ännu närmre idag.

Oscarsvinnaren "Parasit" (2019) och den mindre uppmärksammade men nästan lika mästerliga "Bränd" (2018) uttrycker båda ett hopplöst raseri inför de ökade klassklyftorna i dagens Sydkorea. Filmerna var bevisligen enkla att relatera till även i västvärlden och den sistnämnda fokuserade särskilt på hur de yngre generationerna, millenials och generation Z, blivit av med sin framtid. Efter att ha tvingats ut på en prekär arbetsmarknad finns idag finns bara två möjligheter: vinna eller förlora.

Redan år 2000 var den då 70-årige regissören Kinji Fukasaku före sin tid med att kanalisera samma generationsförtryck i "Battle Royale". Om än stöpt i en dystopisk genreform där alternativen för ungdomarna var "vinna eller dö".

Filmen utspelar sig i en nära framtid där Japans ekonomi är på väg att kollapsa. Tio miljoner människor går utan jobb och 800 000 studenter bojkottar skolan och boostar statistiken för juvenila brott. I den nya diktaturen har de vuxna tappat allt självförtroende och blivit rädda för de unga, varför de klubbar igenom "The millenium educational reform act". I praktiken ett årligt program där en skolklass med femtonåringar kidnappas och skickas ut på en ö för att slakta varandra tills endast en vinnare återstår. Alla får en väska med mat, vatten och ett vapen. Men precis som i livet har alla olika förutsättningar. Vissa får en uzi i sin väska, andra ett grytlock.

Många post-apokalyptiska filmer fokuserar på världens förfall när resurserna tagit slut, konsumtionen avstannat och när livet efter zombies, klimat- eller kärnkraftskatastrofer utplånat all infrastruktur. "Battle Royale" gör inga försök att visa hur världen utanför "spelplanen" ser ut och känns aldrig som en science fiction-film. Publiken upplever snarare en rent moralisk dystopi. Författaren Koushun Takami som skrev romanförlagan hade inspirerats av 60-talets Japan där revolutionärer gjorde uppror mot polisbrutalitet. Filmen visar hur en eventuell revolution kvävs av totalitär nationalism som tvingar ungdomar att frukta och förråda sina vänner.

Trots det grova barn-mot-barn-våldet blev "Battle Royale" en publiksuccé och en av Japans mest inkomstbringande filmer någonsin. År 2000 gick landet, och resten av Östasien, mot en mer avreglerad ekonomi samtidigt som "lata" ungdomar debatterades som en orsak till den senaste lågkonjunkturen. Den unga publiken kände att "Battle Royale" speglade deras egen situation: en tillvaro där de förväntades slåss mot varandra under omständigheter där de inte kunde vinna, eller ens överleva. Filosofin sammanfattas bäst av skolklassens lärare (spelad av Takeshi Kitano) i början av filmen: "Ni respekterar inte vuxna, eller hur? Det går bra, men glöm inte att livet är ett spel. Så slåss för er överlevnad och se om ni är värda det".

Kristoffer Viita/TT

'Battle Royale' kom 2000 och blev en skandalomsusad film som piskade upp en debatt om yttrandefrihet i populärkulturen och om klyftan mellan generationer. Pressbild.
"Battle Royale" kom 2000 och blev en skandalomsusad film som piskade upp en debatt om yttrandefrihet i populärkulturen och om klyftan mellan generationer. Pressbild.
Foto: Toei Company / Anchor Bay Entertainment
Masanobu Andō som Kazuo Kiriyama, den enda tonåringen som ställde upp frivilligt i tävlingen 'Battle Royale'. Pressbild.
Masanobu Andō som Kazuo Kiriyama, den enda tonåringen som ställde upp frivilligt i tävlingen "Battle Royale". Pressbild.
Foto: Toei Company / Anchor Bay Entertainment

FAKTA

Fakta: Dystopiklassikern

Coronapandemin har skapat ett sug efter nostalgiska kulturyttringar. I sommar uppmärksammar vi jubilerande dystopifilmer och spårar deras relevans till i dag.

FAKTA

Fakta: Battle Royale

Regi: Kinji Fukasaku

Originaltitel: Batoru Rowaiaru

Premiärår: 2000

I rollerna: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Tarô Yamamoto med flera.

Speltid: 1 timme 54 minuter

Åldersgräns: från 15 år

Kontroverser: Trots det grova våldet ville filmens regissör Kinji Fukasaku att ungdomar under 15 år skulle få se den – så mycket att han uppmuntrade dem att strunta i åldergränsen. "Smyg in, jag uppmuntrar er att göra det", sade han i ett uttalande. Samtidigt beskylldes filmen av konservativa politiker för att bidra till en ungdomsbrottsvåg.

Efter skolmassakern i Columbine (1999) ansågs inte filmen lämplig för en amerikansk publik, men den gick upp på bio under en kort period nio år efter sin premiär. Något som gett filmen en kultustatus som "förbjuden".

Inflytande i populärkulturen: "Hunger games" romanserie anses av många fans vara en direkt stöld av premissen i "Battle Royale", då de två är väldigt lika i handling även om "Battle Royale" saknar samma hjältesaga. Quentin Tarantino älskar också filmen och använde skådespelaren Chiaki Kuriyama i sin "Kill Bill vol 1" där hon spelar Gogo, en liknande rollperson som förför män innan hon mördar dem.

Ekonomi

Låga kreditförluster lyft för Handelsbanken

Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar resultatet för årets andra kvartal. Arkivbild
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar resultatet för årets andra kvartal. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Handelsbanken redovisar ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal, även om vinsten trycks ned ordentligt av ett lägre ränteläge.
Trots coronakrisen var kreditförlusterna de lägsta på många år.

Handelsbanken redovisar kreditförluster på 97 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med 435 miljoner ett år tidigare.

Detta var betydligt lägre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med att banken skulle sätta av drygt en miljard kronor för att täcka reella och framtida kreditförluster.

Press nedåt på räntenettot

Handelsbankens resultat före kreditförluster sjönk till 5 151 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 780 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Nettoresultatet för kvartalet, som föll till 3 959 miljoner kronor, var bättre än väntat. Analytiker hade räknat med att det skulle landa på cirka 3 340 miljoner kronor enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Men tittar man lite djupare i resultaträkningen ser det inte riktigt lika bra ut, konstaterar analytikern Ronit Ghose på storbanken Citi i en kommentar. Rörelseresultatet var enligt Ghose 7 procent lägre än väntat till följd av en press nedåt på räntenettot, det vill säga vad Handelsbanken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor. Slutsatsen är enligt Ghose att det oväntat starka resultatet håller "låg kvalitet".

Intäkterna sjönk totalt med 5 procent till 10 625 miljoner kronor, från 11 284 miljoner ett år tidigare. Räntenettot, det som banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, föll till 7 622 miljoner från 8 064 miljoner. Provisionsnettot, alltså vad banken drar in på avgifter, sjönk till 2 530 miljoner från 2 695 miljoner.

"Den kraftiga utlåningsökningen till företagskunder som banken mötte i mars, fortsatte i början av andra kvartalet. Under senare delen av kvartalet avtog gradvis behovet av ny upplåning hos kundföretagen", skriver Handelsbanken.

"Under kvartalet fortsatte såväl hushållsutlåning som inlåning från hushåll och företag att växa stabilt", fortsätter banken i sin delårsrapport.

Brittisk och norsk inlåning minskade

Lägre ränteläge påverkade samtidigt verksamheten i Norge och Storbritannien, enligt Handelsbanken.

"Den omedelbara effekten var att räntenettot från inlåning i dessa marknader minskade med cirka 170 miljoner kronor under kvartalet. I ett något längre perspektiv innebär en miljö med låga räntor sannolikt positiva effekter för hushåll och företag i Norge och Storbritannien samt sannolikt även för banken"

Joakim Goksör/TT

Inrikes

Man hittad död på parkbänk – mord utreds

En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg.
En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg, norr om Stockholm, under morgonen, skriver polisen på sin hemsida. Omständigheter kring dödsfallet är oklara och därför har polisen inlett en förundersökning om mord.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Mannen är inte identifierat.

Sport

Släpper bara in en femtedel på läktarna

Färre – om ens några – kommer få se New England Patriots hemmamatcher den kommande säsongen. Arkivbild.
Färre – om ens några – kommer få se New England Patriots hemmamatcher den kommande säsongen. Arkivbild.
Foto: Steven Senne/AP/TT
Sport
Sport

Om publik tillåts på NFL-matcher den kommande säsongen så blir det i begränsad skala hos New England Patriots.

Den sexfaldiga mästarklubben kommer bara fylla sin hemmaarena med 20 procent av dess kapacitet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Arenan, Gillette Stadium, har normalt plats för 65 878 åskådare. Med de nya restriktionerna kommer drygt 13 000 få plats.

Det har ännu inte fattats beslut om supportrar över huvud taget kommer släppas in på matcherna i den amerikanska fotbollsligan den kommande säsongen.

Begränsningen är den senaste i raden av åtgärder för att hindra smittspridning.

Tidigare i veckan skrev ESPN att ligan håller på att ta fram ett heltäckande ansiktsvisir som ska skydda spelarna under match.

Andra NFL-lag har också infört publikbegränsningar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Inrikes

Boende evakuerades vid brand – en saknas

Boende fick evakueras efter en brand i Ljusne i Söderhamns kommun. Arkivbild.
Boende fick evakueras efter en brand i Ljusne i Söderhamns kommun. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Sex personer fick evakueras på grund av en brand i ett äldre hus i Ljusne i Söderhamns kommun under natten.

Räddningstjänsten har för lokala medier uppgett att man inte kommit i kontakt med en av de boende. Polisen kan under onsdagsmorgonen inte svara på om man lyckats nå personen.

Polisen har lämnat platsen men räddningstjänsten jobbar fortfarande kvar.

– Det kommer att vara eftersläckningsarbete under förmiddagen. När räddningstjänsten är klar kommer vi att åka dit för teknisk undersökning, säger Tobias Ahlén, presstalesperson hos polisen.

Händelsen rubriceras av polisen som mordbrand.

Ekonomi

SEB:s vd ser ljus i tunneln

SEB, med vd Johan Torgeby, redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
SEB, med vd Johan Torgeby, redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Bankkoncernen SEB gick bättre än väntat i andra kvartalet, trots en avsättning för att täcka kreditförluster på nästan 2,7 miljarder och en miljardbot från Finansinspektionen.
SEB:s vd Johan Torgeby tycker sig se lite ljus i tunneln.

Ett ljus är enligt Torgeby att Sveriges coronastrategi, med mjukare restriktioner än många andra länder, har gjort att rörligheten och därmed konsumtionen har minskat mindre här. Men utsikterna är trots det osäkra, konstaterar han.

"Trots dessa små tecken på att det finns ljus i slutet av tunneln, är djupet av den förväntade ekonomiska lågkonjunkturen oklar. Det återstår att se hur situationen utvecklas framöver", skriver Torgeby i en kommentar i bankens rapport för andra kvartalet.

"Den ekonomiska återhämtningen, i såväl Sverige som globalt, kommer fortsatt bero på effektiviteten i de politiska besluten, åtgärderna för att skydda den internationella handeln och även hur länge covid-19-pandemin varar. Att säkerställa framtida sysselsättningsnivåer blir en viktig del i denna process", fortsätter han.

I delårsrapporten redovisar SEB ett rörelseresultat på 4 598 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6 103 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Räntenettot, det som banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 6 047 miljoner kronor, från 5 692 miljoner kronor. Provisionsnettot, vad banken drar in på avgifter och provisioner, minskade till 4 364 miljoner kronor, från 4 735 miljoner kronor.

Banken sätter av 2 691 miljoner kronor för väntade kreditförluster i kvartalet, vilket kan jämföras med 386 miljoner ett år tidigare. Detta var mer än väntat.

Men nettoresultatet för kvartalet föll på slutraden bara med 28 procent till 3 501 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt räknat med cirka 3 200 miljoner i nettovinst, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Johan Torgeby passar i rapporten på att meddela att SEB har beslutat att inte överklaga Finansinspektionens beslut från den 25 juni att påföra banken en sanktionsavgift på en miljard kronor mot bakgrund av bristande rutiner och processer vad gäller hanteringen av penningtvätt.

"Trots att SEB inte håller med om FI:s beslut i alla delar så har banken efter en samlad bedömning beslutat att inte gå vidare med ett överklagande. Härmed har alla svenska och baltiska tillsynsmyndigheter avslutat sina tillsynsärenden av SEB:s arbete mot penningtvätt", skriver Torgeby.

Ekonomi

Tele2 återinför extrautdelning

Tele2 redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Tele2 redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Tele 2:s aktieägare belönas nu. Bolaget väljer att återinföra tidigare förslag om extrautdelning om 3:50 kronor per aktie.

"Sett till Tele2:s starka balansräkning och motståndskraftiga affärsmodell, som genererar kassaflöde även i omvälvande tider, har styrelsen nu beslutat att återinföra dess tidigare förslag", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Bakgrunden är att styrelsen i april under coronapandemin valde att dra tillbaka tidigare förslag om extrautdelning tills konsekvenserna av coronapandemin blev tydligare.

Den extra bolagsstämman ska hållas i september 2020, om extratudelningen godkänns kommer den att betalas ut i oktober tillsammans med den andra delen, 2:75 kronor, av ordinarie utdelning.

Bolaget väljer samtidigt att återinföra den finansiella guidningen för 2020.

"Eftersom vi nu har fått en större klarhet i pandemins påverkan och vår förmåga att mildra effekterna genom kostnadsminskningar återinför vi vår guidning för 2020", skriver vd Anders Nilsson i rapporten.

Samtidigt redovisar bolaget ett resultat efter finansiella poster på 1,1 miljarder kronor, jämfört med 311 miljoner kronor andra kvartalet 2019, huvudsakligen hänger detta samman med nedskrivningar i den estländska verksamheten under andra kvartalet 2019.

Omsättningen för bolaget, som ingår i Stenbecksfären, uppgick till 6,65 miljarder kronor, jämfört med 6,7 miljarder kronor ett år tidigare.

"Tack vare vårt arbete med att fokusera bolaget mot att försvara underliggande ebitda har Tele2 klarat sig förhållandevis bra under ett kvartal som annars har varit svårt för sektorn och för samhället i stort", skriver vd Anders Nilsson i rapporten.

NÄSTA ARTIKEL